2016: De favoriete albums van het Gigstarter team

Bij Tom

We gingen rond bij ons team om te vragen naar de favoriete albums van 2016. Dat het platform zo divers is blijkt ook uit de keuzes van de verschillende teamleden. Van de spacerock van Monomyth tot de funk van the Jig, alles komt voorbij. Als toetje hebben we ook een mooi team artiesten van Gigstarter uitgelicht die prachtige muziek in 2016 uitbrachten. Met deze muziek ga je goed 2017 in!

The Gaslamp Killer – Instrumentalepathy

door Mark Teisman - Developer

Dit is The Gaslamp Killer z'n eerste studioalbum na zijn bijna dood ervaring door een scooterongeluk. Instrumentalepathy is een eclectisch album met invloeden van over de hele wereld. Het gehele muzikale spectrum is vertegenwoordigd: het ene moment hoor je samples van strijkorkesten, terwijl dat even later overgaat in deuntjes die heel erg "8-bit" aanvoelen. Zoals je gewend bent van The Gaslamp Killer is alles tot een eenheid gemaakt met geweldige beats en breaks.

Marks andere favorieten:
Gregory Porter - Take Me To The Alley
Metronomy - Summer 08
The Avalanches – Wildflower
A Tribe Called Quest - We Got It from Here... Thank You 4 Your Service

Beautiful Lies (Deluxe) - Birdy

door Hugo Brooks - Designer

Dit is Birdy’s derde studio album. De negentienjarige singer-songwriter laat na twee jaar gelukkig weer van haar horen met een mix van prachtige pianoballads en uptempo nummers. Het meeste luister ik naar deze plaat als ik voor de metro wacht of als ik thuis hard wil meezingen. Mijn twee favoriete nummers van de plaat zijn "Wild Horses" and "Words".

Hugo’s andere favorieten:
Lost on You – LP
Tom Odell- Wrong Crowd (Deluxe)
Lukas Graham - Lukas Graham
Adele - 25

Monomyth – Exo

door Tom van der Velpen - Marketing

Politici die je goede muziek aanraden, het kan. Een paar maanden terug maakte partijlid Esther Ouwehand van Partij voor de dieren zich hard voor de Nederlandse popcultuur en noemde Monomyth als ideaal export product. Ik kende de muziek niet maar nieuwsgierig ging ik de plaat luisteren en die blijkt vol geweldig uitgerekte spacerock nummers te zitten.

Tom’s andere favorieten:
King Gizzard & The Lizard Wizard – Nonagon Infinity
Michael Kiwanuka – Love And Hate

The Jig - Proximo Disco

door Paul de Kuyper - CEO

Het album van de funkband The Jig is het eerste wat in mij opkomt. Ze hebben dan ook indruk om mij gemaakt tijdens het Red Light Jazz festival, waar we met Gigstarter ons eigen podium mochten hosten in de Winston Kingdom. De formatie - die bestaat uit een ijzersterke blazerssectie en gedragen wordt door baslijnen die iedere bassist wel zou willen kunnen spelen (ja, ik ook...) - is sinds kort versterkt met een gouden stem. Jazzism gaf het album maar liefst vier sterren. Ze blazen je gewoon heerlijk omver. 'Onversneden funk' noemt Cyriel Pluimakers het mooi in een recensie. Het zou me niks verbazen als deze mannen komende zomer veel geboekt worden voor festivals!

Voor de rest luister ik bijna geen complete albums maar laat ik mij sinds dit jaar verrassen met nieuwe muziek tijdens het beluisteren van de 'eclectische' (dat zeggen ze zelf) Franse radiozender Fip. Echt een aanrader, alle soorten muziek komen langs en af en toe een fijne Franse aan en afkondiging. Zet hem ook vaak aan hier op ons kantoor!

Many Moure - Poesía Bailable

door Erik de Kuyper - Community Manager Spanje

Als klapper op de vuurpijl onze trots uit Spanje waar we sinds dit jaar ook als boekingsplatform actief zijn met Gigstarter.es. Many Moure is een band die poëzie van de Cubaanse dichter Nícolas Guillén op muziek zet. Het resultaat is een feestje van toegankelijke, gezellige maar vooral ook dansbare muziek, de titel 'Dansbare Poëzie' is dan ook 'spot on'. Het album gaat overigens verder dan de muziek, het is een album-boek combinatie, zodat de luisteraar ook rustig de teksten kan lezen, al zal dat tijdens het dansen waarschijnlijk niet lukken....

Many Moure is een muzikaal/cultureel project van, Many Moure zelf, één van de oprichters van Los Toreros Muertos, een Madrileense formatie die in de jaren 80 en 90 furore maakte in heel Spanje. Het album Poesía Bailable kreeg dit jaar meerdere malen aandacht in de landelijke krant El Pais vlak na hun album release en rond de zomer werd er nog uitgebreid achtergrond informatie gepubliceerd. Moure geeft aan alweer met zijn volgende project bezig te zijn. Mooi!

Meer Gigstarter artiesten brachten mooi werk uit in 2016

Gisen - elke week een nieuw nummer in 2016!
Hij bracht geen album uit maar ging voor een nog grotere uitdaging, elke week een nieuw nummer en opname. Eigen werk, covers en meer kwamen er langs en je zag elke week het niveau en het publiek stijgen. Eén van onze favorieten uit het gigantische project is het nummer wat Gisen speelde voor lied.nl, Got To Leave:


Flecha Moon & The ConfusedEp Waking from a Dream
Waking from a Dream is de Debuut EP van Flecha Moon & The Confused. De muziek is eerlijk en intiem. Gekleurd door een warm en puur stemgeluid, akoestische gitaar en dromerige sferische omlijsting. Dit gevoel voel je in elk nummer van de EP terug.


SpawnDance of the Lunatics
Ska is feest en de band Spawn heeft dat als geen ander goed begrepen. Knap hoe ze de energie gevangen hebben op deze plaat!


Aurelio ProjectIdefix
Het lukt de mannen van Aurelio Project weer om een prachtig ingetogen sfeer neer te zetten. Jazz, chill out en meer komen allemaal langs deze heren kregen niet voor niks vier (uit vier) sterren in het blad Jazzism en een album release met niemand minder dan Benjamin Herman als gastsolist. Luister de plaat hier!


Fabio Marziali - Rite of Passage
Een heerlijk opzwepende mix van electronische muziek en jazz, dat vind je bij Fabio Marziali en zijn plaat vol up tempo nummers. Ook zullen we zijn klassieke jazz optreden bij het Gigstarter café niet snel vergeten. Wat een heerlijke optreden was dat.


SuredThe Blue Flame
Singer-songwriter Sured is populair op Gigstarter en wordt vaak geboekt. Als je zijn album vol mooie mooie liedjes luistert snap je waarom. Extra fijn is dat Sured ook begaafd is op zijn gitaar en daardoor constant fris blijft klinken.


Dit was hem voor het mooie muziekjaar 2016. Nog niet klaar met de muzikale zoektocht?? Lees hier welk uitzicht muziekland uit 2015 volgens ons te bieden had. We kunnen niet wachten op 2017!

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: gigstarter, albums, 2016, birdy, the gaslamp killer, gisen, spawn, the jig, sured, muziek, Fabio Marziali, monomyth, many moure, spanje, nederland, talent