Onder de muzikale radar: Welke albums vielen Gigstarter op in 2015?

Door Paul en Tom op 31-12-2015

Muziekliefhebbers van Gigstarter,

Afgelopen maand vlogen de jaarlijstjes met muziek ons allemaal om de oren. Wat ons opviel is dat heel veel lijsten op elkaar leken. Daarom hebben we verder dan de gebruikelijke muzikale horizon proberen te kijken en een lijst gemaakt van enkele albums die ons opvielen.


Nathaniel Rateliff & The Night Sweats - Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (soul en rhythm and blues)

Waarom?: De band heeft voor zijn debuut gekozen voor de mix van soul en rhythm and blues en alles valt op zijn plek. Het rockt regelmatig nog behoorlijk en dat past helemaal bij de geweldige strot van Rateliff die lekker rauw klinkt.

Feitje: Het album verscheen op het Stax label (naast Motown het grote label van de soul) en daar is de band op de juiste plek met de uitbundige blazers en ronkende bassen. Op 24 februari staan ze in Paradiso.


Kamasi Washington - the Epic (Jazz)

Argument: Zie deze cd als een muzikale jazz trip, wel een cd om eens goed voor te gaan zitten in plaats van dat het meteen catchy is. 3 cd’s met bijna 3 uur aan materiaal, van soulinvloeden tot geluid van de big band. Deze cd bevat het allemaal.

Feitje: Hij produceerde en speelde ook mee op Kendrick Lamar's To Pimp a Butterfly dit jaar. Zowel het jazz als hiphop hoogtepunt van het jaar maken. Hoeveel muzikaliteit kan er in één man zitten?


Ok, voor zover de artiesten die je misschien ook in andere lijstjes kon vinden. Laten we iets dieper gaan graven en dan komen we de volgende pareltjes tegen.


Xoel Lopez- Paramales (Pop)

Waarom?: Frisse mix van de Anglo-Saxische en Latijns-Amerikaanse interpretatie van de pop-muziek.

Feitje: Komt uit Galicië, Spanje. In volksmuziek uit Galicië bespeelt men de gaita, een doedelzak.


Julia Holter - Have you in my wilderness (Pop/ singer-songwriter)

Waarom?: yes, iemand durft een klavecimbel te gebruiken!

Feitje: Nee niet brits, een california girl!


Vox luminis. Dir: Lionel Meunier - Johann, Johan Christoph & Johann Michael Bach (Klassiek/koor)

Waarom?: Luister naar het (onbewuste) fundament van de meester der grootmeesters.

Feitjes: In Den Haag geschoolde formatie. Plaat bestaat uit (redelijk onbekende) composities van de familie Bach. Deze plaat geeft een muzikaal inzicht in de context waarin JS Bach schreef, de componist die zelf door velen wordt genoemd als grootste componist aller tijden.


The Black VeinsThe Black Veins (Rock)

Waarom?: Uit Den Haag komt elk jaar goede rockmuziek, zo ook dit jonge trio met een album vol goede rocknummers met blues randjes. We gaan ze met niemand vergelijken. Daar zijn ze te leuk voor.

Feitje: Deze talenten zijn gemakkelijk te boeken voor jouw evenement, https://www.gigstarter.nl/artiesten/the-black-veins.


Niño de Elche - Voces del extremo (electropop)

Waarom?: Interessante fusie van flamenco zang met Spinvis achtige electro pop.

Feitje: maakt ‘New Flamenco’, een stijl die haar wortels in de flamenco muziek heeft maar buiten het traditionele treedt en de muziekstijl mixt met andere genres.


Ballake Sissoko & Vincent Segal - Musique de nuit (World)

Waarom?: West Europa en West Africa kruisen elkaar in de late renaissance

Feitje: Opgenomen op het dakterras van Ballake in Bamako, Mali. Improvisaties wisselen elkaar flitsend af.


Speciale vermelding voor een paar heerlijke nummers uit 2015:

Grunge: Tiger Love Machine - No Heart Feelings

Pop/rock: Identity Circus - Wake Up

Singer-songwriter: Mevrouw Tamara - Leiden

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: album, 2015, jaarlijst, Gigstarter, Nathaniel Rateliff, Kamasi Washington, Xoel Lopez, Julia Holter, muziek, Black Veins, Identity Circus, Mevrouw Tamara, tips