Zin en onzin van het boekingskantoor

Door Jeroen Scheepers op 06-11-2019

Veel boekingskantoren beloven tribute en coverbands plekken op de affiches van Paaspop of de Zwarte Cross en toegang tot een professioneel netwerk van programmeurs. In de praktijk blijkt het volgens Jeroen Scheepers van Status Quo Forever allemaal wat minder rooskleurig. Op Gigstarter vertelt hij zijn verhaal.

Podia, tours en exclusiviteit

Dit jaar verwachten de 1.115 festivals in Nederland in totaal 19,5 miljoen bezoekers. Daar wil je met je band natuurlijk graag optreden. Boekingskantoren vragen in de meeste gevallen om exclusiviteit van de acts die bij ze zijn aangesloten. Jeroen Scheepers vertelt; "Met die exclusiviteit kunnen de boekingskantoren jouw band aanbieden in hun netwerk zonder dat ze het risico lopen dat een andere partij er met de buit vandoor gaat. Natuurlijk is het vaak ook niet toegestaan dat je als band zelf optredens regelt en boekt. Nou ja, het mag wel, maar de contracten en financiële afhandeling lopen dan wel via het boekingskantoor. Jij doet het werk en het boekingskantoor ontvangt de bureauvergoeding zonder iets te hebben gedaan."

"Boekingskantoren beloven in het begin gouden bergen en een agenda vol goed betaalde optredens waarmee je band ruimschoots haar jaarlijkse doelstellingen behaalt. Mijn ervaring in de praktijk leert dat de tour meestal beperkt blijft tot een minimaal aantal optredens op zelf georganiseerde showcases met een matige publieke opkomst. Helaas gebeurde het niet alleen bij onze act, maar heb ik van heel veel collega muzikanten hetzelfde verhaal gehoord", aldus Jeroen.

willemStatus Quo Forever tijdens een optreden. Foto: Willem Wouterse

Professionaliseer je band

Het wordt vaak gezegd dat boekingskantoren heel veel werk van bands uit handen kunnen nemen. Jeroen vindt dat wel meevallen; "Veel festivals maken gebruik van de bemiddeling van een boekingskantoor omdat ze vervangende acts kunnen regelen bij uitval en werken met duidelijke contracten. Boekingskantoren zijn bedrijven die bij de KVK zijn ingeschreven en een BTW nummer hebben. Ze kunnen dus een factuur voor jouw gage sturen. Maar dit kan je natuurlijk ook zelf doen."

"Het is altijd een goed idee om je band zelf professioneel te organiseren. Mijn band heeft gekozen voor een Maatschap, ingeschreven bij de KVK en voorzien van een BTW nummer. Hierdoor kunnen we zelf factureren en ontvangen de gage doorgaans een aantal weken vóór het optreden. Geen lastig gedoe met gageverklaringen en een BTW factuur voor de administratie van de festivalorganisatie/zaaleigenaar die daarnaast ook hierover geen verantwoording hoeft af te leggen aan de belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken."Status Quo Forever promo video

Wees realistisch

Is het nou allemaal kommer en kwel, de samenwerking van een artiest met het boekingskantoor? "Nee, een boekingskantoor heb je nodig om op bepaalde podia te spelen. Maar zorg wel dat je verwachtingen realistisch zijn. Op meer dan een paar optredens per jaar hoef je niet te rekenen. Teken nooit exclusief bij een boekingskantoor want daardoor kan je veel minder optreden dan mogelijk is."

"'Een boekingskantoor heb je niet per se nodig om optredens te boeken. Zelf acquisitie doen om aan optredens te komen is misschien niet het leukste werk maar geloof me, jij verkoopt je eigen band beter dan wie dan ook. Een open en transparant platform zoals Gigstarter maakt het in ieder geval een stuk eenvoudiger. Hiermee kom je ook te spelen op alle soorten verschillende podia door heel Nederland. En hopelijk ooit op de Zwarte Cross!"

Jeroen Scheepers speelt in de tributeband Status Quo Forever waarvan hij ook het bandmanagement en de boekingen verzorgt. Hoe denk jij over het onderwerp? Laat het ons weten in de reacties!

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Op de hoogte blijven van Gigstarter en haar artiesten?
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: gigstarter, boekingskantoor, artiesten