Hoe ontdek je nieuwe muziek

Door Tom van der Velpen op 06-08-2019

Elke dag worden alleen al op Spotify meer dan 24.000 nieuwe nummers geüpload. Dit is een gigantische hoeveelheid, en veel mensen horen tussen de bomen het bos vaak niet meer. Dit moet anders, laten we elkaar helpen! Daarom heb ik, Tom van Gigstarter, op een rijtje gezet hoe ik muziek ontdek en ben enorm benieuwd naar jullie aanpak (laat het ons weten in de reacties!).

In jouw eigen bubbel

Als fervent Spotify gebruiker begin ik mijn week met mijn Discover Weekly. Dit is een automatisch gegenereerde afspeellijst die Spotify maakt op basis van muziek die jij geluisterd hebt. Het resultaat verschilt, en gaat van muzikale prut naar steengoede nummers. Abonneer je ook op de Discover Weekly’s van vrienden en krijg wekelijks een stortvloed aan nieuwe nummers te horen.

Naar live concerten gaan kan ik ook aanbevelen. Je beleeft vaak een leuke avond en sommige nummers die je hoort krijgen nog meer lading doordat je het live ervaart. Op deze manier heb ik talloze nummers van acts (her)ontdekt. Zoals het bezwerende Better Living Through Chemistry waarmee Queens of the Stone Age een afgeladen Ziggo Dome stil kreeg.Queens of the Stone Age - Better Living Through Chemistry live op Rock Am Ring 2014

Buiten de bubbel

In je eigen muzikale bubbel is het natuurlijk veilig en comfortabel, maar voor je het weet blijf je daar in hangen. Hoe kom je uit je eigen bubbel? Ik laat mij graag leiden door de mening van anderen.

Een ideale website voor het vinden van de muzikale mening van anderen is Metacritic. Via deze website heb ik zelf vele albums ontdekt. Wat ik vooral leuk vind is dat je in de zoektocht makkelijk terug de tijd in kunt, en dat de website het oordeel van zowel journalisten als gewone luisteraars laat zien.

Een andere manier om verder uit mijn bubbel te komen zijn de eindejaarslijstjes. In december zit ik op het puntje van mijn stoel, en verslind alle eindejaarslijstjes van kranten en websites. Van de Volkskrant tot aan Gigstarter, iedereen heeft zijn eigen eindejaarslijstjes die telkens weer verassen. Hiermee ontdek je wat je eventueel ‘gemist’ hebt aan muziek in het afgelopen jaar.The War on Drugs ontdekte ik pas na de eindejaarslijstjes van 2014

Op de traditionele manier

In deze lijst wil ik de ‘traditionele’ media zeker niet uitvlakken. Ik heb in dit tijdperk met een gigantisch aanbod aan muziek behoefte aan curatoren die mij begeleiden door het muzikale landschap. Ik luister niet veel radio, maar de Franse radiozender FIP en Belgische Studio Brussel zorgen bij mij altijd voor een glimlach op het gezicht door de originele en verfrissende muziek de zij draaien. Check ook de Studio Brussel afspeellijst die vol staat met net uitgebrachte nummers.O.a. KT Tunstall had haar grote doorbraak na het optreden bij Jools Holland

Wat betreft TV mag de Britse Jools Holland niet ontbreken in deze lijst. Sinds 1992 presenteert hij ‘Later With Jools Holland’: een live show waarin de groten der aarde samen met opkomend muzikaal talent acte de présence geven. Bekijk op Youtube de vele hoogtepunten van deze show die nog steeds op TV is!

Dit zijn mijn manieren om (nieuwe) muziek te ontdekken. Maar ik ben ook erg benieuwd hoe jullie muziek ontdekken, waardoor de zoektocht van iedereen naar muziek nog beter kan worden! Ik update de blog met jullie toevoegingen.

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Bekijk de artiesten van Gigstarter hier!

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: muziek ontdekken, gigstarter