Unmute Us: noodkreet vanuit de evenementenbranche

Door Het Gigstarter Team op 23-08-2021

Het afgelopen weekend hebben meer dan 70.000 muziekliefhebbers samen gemarcheerd om te protesteren tegen de maatregelen en het beleid wat de Nederlandse overheid de evenementenbranche oplegt. Unmute Us is een initiatief van verschillende individuen en organisaties die een integraal onderdeel zijn van de Nederlandse muziekindustrie. Het vreedzame protest vond plaats in 6 grote steden van Nederland: Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Het Gigstarter team sloot zich aan bij het protest door de straten van Amsterdam.

unmuteus posterBekijk de UnMute Us website

Waarom is live muziek aan de kant geschoven?

In Nederland is het voor veel bedrijven die actief zijn in de live muzieksector en voor de artiesten zelf onduidelijk hoe het verder moet. De huidige regels zijn als volgt: nachtclubs en uitgaansgelegenheden waar gedanst mag worden, worden tot nader order gesloten. Binnenevenementen die niet zittend zijn, worden tot nader order geannuleerd en openluchtevenementen zijn toegestaan met maximaal 750 aanwezigen. De regels zullen op 16 september opnieuw worden bekeken, maar er is geen garantie dat deze zullen veranderen. Het Unmute Us-protest riep de regering op deze regels te herzien en vanaf 1 september evenementen toe te staan met dezelfde Corona-richtlijnen die gelden voor sportevenementen.

unmuteus protest

Unmute Us protest in Amsterdam

Het vreedzame protest in Amsterdam vond plaats door het zuiden en centrum van de stad. Het protest werd bijgewoond door vele gezichten: feestgangers, families, bekende DJ's en mensen die in de muziekindustrie werken. Voorstanders van het initiatief marcheerden achter konvooi trucks waar DJ's verschillende soorten muziek draaiden; Deep House, Techno en Hardstyle. Boven de menigte zag je borden met de tekst: 'Don't Cancel Culture' en wat creatievere borden zoals 'Vecht voor je recht om te feesten' en 'Gisteravond heeft een DJ mijn leven gered'. Terwijl de demonstranten door de Amsterdamse straten marcheerden, kon je de energie en passie van de aanwezigen voelen en de opwinding van de dj's, die voor sommigen de eerste keer in lange tijd weer voor publiek mochten draaien.

unmuteus posterprotest borden waren overal door de stad heen te zien

Nieuw begin voor de evenementenbranche

In Nederland werken ongeveer 101.000 mensen in de muziekindustrie. Voor velen zijn er binnenkort 2 zware jaren voorbij waarin festivals werden afgelast en muzikanten niet in staat waren om live voor publiek te spelen. De harde realiteit is dat evenementen niet meer terug kunnen naar het format van voor Corona. Het Unmute Us-initiatief begrijpt dit feit en het protest roept op tot een eerlijke behandeling door de regering, aangezien muziek voor velen hun levensonderhoud is en een essentieel onderdeel van de cultuur. Het Unmute Us-initiatief wil dat live-evenementen even belangrijk worden geacht als sportevenementen zoals voetbal en de Formule 1. Meer dan 1500 organisaties hebben hun handtekening gezet onder de Unmute Us-demonstratie, variërend van kleinschalige festivals tot Ziggo Dome en Lowlands. Het roept de vraag op hoe het mogelijk is dat in een land waar 85% van de bevolking gevaccineerd is, er geen plan is om evenementen terug te brengen in de samenleving. Landen zoals het Verenigd Koninkrijk zijn begonnen met het herintroduceren van festivals en live muziek in de normaliteit, dus waarom kan Nederland niet hetzelfde doen.

Wat kun JIJ doen om artiesten te steunen?

Een manier waarop je de mensen kunt steunen die getroffen worden door deze moeilijke tijd is door je eigen kleine corona proof evenement te plannen. Weet je niet waar je moet beginnen? Daar hebben wij de oplossing voor! Het plaatsen van een oproep is de snelste manier om een artiest te boeken op Gigstarter. Je geeft ons team alle details over het evenement en zij zullen geschikte artiesten uitnodigen. Meestal duurt het niet meer dan 24 uur voor ze contact met je opnemen en je hun beschikbaarheid laten weten. Aarzel niet om te boeken en geniet van live muziek!

Boek een artiest

Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: corona, evenementenbranche, muziekindustrie, protest, unmute us