Muziek uit de jaren 90

Door Het Gigstarter Team op 04-08-2021

Zeg je jaren 90, dan denk je ook vast aan gekke prints, baggy jeans, spijkerjasjes, en niet te vergeten, de naveltruitjes. Muziek uit de jaren negentig wordt gekenmerkt door tienerpop en dancepop. Naast populaire muziek waren er nog vele andere genres die veel (digitale) ontwikkeling hebben doorbracht dit tijdperk. In dit artikel kijken we naar een aantal belangrijke artiesten en muziekstijlen die kenmerkend zijn voor de periode van 1990 t/m 1999.

Pop

Mede dankzij de digitale ontwikkelingen in deze tijd, heeft de popscene zich enorm kunnen ontplooien. Videoclips waren niet meer weg te denken met de opkomst van tv-zenders zoals TMF en MTV werden videoclips Een aantal grote namen en voor sommigen zelfs popidolen zijn: Spice Girls, *NSYNC, Britney Spears, Take That en Backstreet Boys. Opvallend is dat er in dit tijdperk veel popgroepen waren!

Coverband The NightwatchersPRO coverband The Nightwatchers

Nederlandse artiesten

In de jaren '90 hebben niet alleen internationale popartiesten hun doorbraak gehad. Ook een aantal Nederlandse artiesten, die vandaag de dag nog een grote rol spelen in de muziekbranche, hebben enorm veel populariteit gekregen. Neem bijvoorbeeld Marco Borsato met zijn deelname aan 'de Soundmixshow' en het iconische nummer 'Dromen Zijn Bedrog'. Guus Meeuwis schreef in 1994 het prachtige nummer 'Het Is Een Nacht', wat nog steeds in veel kroegen wordt gedraaid. Ook Acda & de Munnik leerde elkaar kennen in de jaren 90 en schreven samen de hit 'Niet Of Nooit Geweest'.


PRO artiest Iwan Bockkom - Dit Is Ons Lot

Hiphop

Eind jaren 80, begin jaren 90 wordt ook wel de 'golden age' voor hip hop genoemd. Dit gouden tijdperk werd vooral vertegenwoordigd door artiesten uit New York. Rappers zoals Run DMC, Beastie Boys en Eminem waren de eersten die deze muziekstijl met rock combineerden. Andere groepen deden dit juist met jazz en R&B. Ook maakten we in dit tijdperk kennis met hardcore rap, ook wel 'gangsta rap' genoemd. Vooral artiesten zoals Snoop Dogg en 2pac tilden dit genre naar een hoger niveau.

Rock/Grunge

Een mix van punk, indierock en heavy metal, zo kun je het genre grunge wellicht wel het best beschrijven. In combinatie met veel distortion in de gitaren. Het ontstaan van dit genre kwam door bands uit Seattle, die dit naar het "mainstream" publiek brachten. Bands zoals Nirvana en Pearl Jam waren hier (een van de) grondleggers van.

90s muziek op Gigstarter

Natuurlijk is er een gigantische hoeveelheid aan grote jaren 90 artiesten of subgenres die we nog niet hebben genoemd. Op Gigstarter kun je in onze database nauwkeurig zoeken naar wat voor stijl je op zoek bent, dus neem gerust een kijkje. Wie weet is er wel een coverband van jou favoriete 90s artiest!


Bekijk alle artiesten


Ben je muzikant? Een profiel op Gigstarter aanmaken is volledig gratis. Werk alvast aan een mooi artiestenprofiel en gebruik dit om aankomende boekingen binnen te slepen!


Schrijf je in op GigstarterGerelateerde blogs op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: 90s, jaren 90, pop, boyband, girlband, grunge, rock, hiphop