Geef een positieve draai aan de effecten van Corona

Door Mirjam Verschoor op 15-12-2020

Deze coronatijd is niet makkelijk voor artiesten. Thuiswerken en geld verdienen, gaat niet of moeilijk. Want wat ga je nu doen zonder inkomsten en hoe ga je hier mee om? Toch zijn er niet alleen negatieve gevolgen. Lees de onderstaande tips die jij kunt gaan ondernemen zonder stil te hoeven zitten.

Het probleem

Artiesten zitten met veel vragen op het gebied van hun eigen carrière. Er kunnen geen optredens gegeven worden en er zijn nauwelijks inkomsten. Corona heeft daarnaast veel effect op het creatieve proces van het maken van nieuwe muziek. Het toekomstperspectief ziet er voor veel artiesten niet heel rooskleurig uit. Helaas kunnen we niet voorspellen hoe de toekomst eruit gaat zien en welke nieuwe maatregelen er nog gaan komen of worden verminderd. Maar er zijn een aantal dingen die je kunt gaan doen als artiest om hoop en vertrouwen te blijven houden.

“Wees creatief vanuit thuis en deel deze creativiteit met de hele wereld”


stonedPRO artiest Martijn Buijnsters tijdens een optreden

Ondernemen

Natuurlijk is het vervelend om thuis te zitten zonder boekingen. Tegelijkertijd biedt het ook tijd om na te denken over de toekomst. Er is geen beter moment om deze tijd te benutten met het maken van nieuwe muziek, nieuw promotiemateriaal en jezelf te laten zien bij je vertrouwde fans. Je kunt nu echt goed gaan reflecteren op jezelf als artiest en dingen gaan ondernemen die je op lange termijn kunnen helpen bij je succes. Er zijn een tal van mogelijkheden om je muzikale netwerk en artist branding te versterken en je muziek digitaal verkrijgbaar te maken in deze (online) tijd. Hier volgen wat handige tips om als artiest de coronatijd goed te benutten.

1. Zet je muziek op Spotify

Je hebt eindelijk tijd om als artiest jouw muziek uit te brengen op Spotify. Hoe leuk is dat? Maak je muziek openbaar en bekijk welke opties je hebt om in een veel beluisterde playlist terecht te komen. Bijvoorbeeld de ‘New Music Friday NL’ afspeellijst of onze eigen Gigstarter playlists op Spotify. Op deze manier bereik je meer potentiële fans en trek je hen meer naar je toe, waardoor er veel meer bekendheid ontstaat rondom jouw muziek. En dat is wat jij nu nodig hebt.

2. Verfijn jouw 'artist branding'

Dit is ook het juiste moment waarop je uitgebreid aan jouw artist branding kan gaan werken. Maak een artiestenlogo, werk aan je huisstijl, maak je website compleet en werk je biografie en act presentatie bij. Wees hierin vernieuwend en uniek!

3. Geef online muziekles

Heb je er ooit over nagedacht om muziekles of zangles te geven en zou je dat weer willen oppakken? Dan is dit het moment! Nu iedereen thuis zit en nieuwe hobby’s aan het ontdekken is, is de markt voor muziek- en zanglessen groter dan ooit. Muziekles geven kan ook gewoon online vanuit je woonkamer.

4. Ga nummers schrijven

Nu je een lange tijd thuis zit is er genoeg tijd om nummers te schrijven en deze digitaal op te nemen. Je kan beginnen met muziek zoeken, ter inspiratie voor jouw nieuwe album. Maak bijvoorbeeld een Spotify lijst van nummers met inspirerende teksten of interessante onderwerpen om op nieuwe ideeën te komen. Kies een dag uit waarop je vol inspiratie zit en schrijf alles van je af, vaak ontstaan de mooiste teksten op deze momenten.

5. Blijf creëren voor de toekomst

Wees creatief vanuit thuis en deel deze creativiteit met de hele wereld. Maak meer gebruik van sociale media en ga live om een persoonlijke binding te creëren met je fans. Bedenk nieuwe acts voor toekomstige optredens en laat jouw (nieuwe) muziek horen.

6. Zoek contact met andere artiesten

Je leert samen veel meer dan alleen, zoek daarom contact met andere artiesten of mensen in hetzelfde werkveld. Ga het gesprek met elkaar aan over deze situatie en je zult snel merken dat je elkaar kunt helpen en dat je er niet alleen voor staat.

Kijk bijvoorbeeld naar Gigstarter PRO artiest Raoul & the Wisemen die al op verschillende festivals in Nederland en Slovenië hebben gestaan, hun eigen liedjes schrijven en hun muziek online op Spotify en andere streamingdiensten hebben staan.

7. Geef een online gig

Biedt een digitale live-ervaring en wordt via Gigstarter geboekt voor zo'n online optreden. Deze digitale ervaring kun je met behulp van Teams, Skype of Zoom aanbieden. Met de aankomende feestdagen kan dit het ideale en unieke cadeau zijn voor jouw fans. Laat dus zien dat je ook te boeken bent voor een online optreden!

“Houd afstand, vertrouwen en geloof erin dat het goedkomt”.


Positieve kijk

Hoe vervelend Corona ook is, artiesten kunnen er ook iets positiefs uit halen. Er is nu genoeg tijd om stil te staan bij wat je tot nu toe hebt bereikt en wat je nog zou willen bereiken in de toekomst. Maak plannen om deze doelen daadwerkelijk te behalen en zet jezelf als artiest goed op de kaart. Kortom, probeer met een positieve blik te kijken naar jouw volgende stappen en wees creatief met de middelen die je hebt. Houd afstand, vertrouwen en geloof erin dat het goedkomt.PRO artiest Fabian - Saints


Wil jij ook een positieve draai geven aan deze moeilijke tijd? Door je aan te melden bij Gigstarter verhoog je je kansen om geboekt te worden voor (online)optredens.

Schrijf je nu gratis in

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: tips, artiest, positiviteit, muzikant, corona