Pip overtuigt boekers met eigen werk én covers

Door Marijn Lenssen & Jeroen Mulders op 28-01-2020

‘Maar je bent helemaal niet bekend, hoe kun je er dan van leven?’ Een van de meest gehoorde misvattingen met betrekking tot het artiestenleven. Hier kan Pip Alblas (23) over meepraten. Al jaren timmert ze als muzikante aan de weg, en inmiddels is ze zelfs uitgegroeid tot een van de meest geboekte artiesten op Gigstarter. Toch krijgt ze nog vaak de vraag hoe ze dat nou doet, rondkomen als ‘onbekende’ artiest. Daarom vonden wij het hoog tijd om erachter te komen wie Pip is, wat ze doet en welke tips ze heeft voor andere artiesten.

Zou jij misschien, voor de mensen die jou niet kennen, kunnen beginnen met een korte introductie over jezelf?

'Geen probleem! Nou, ik ben Pip en zing al bijna mijn hele leven en daarnaast speel ik al ongeveer de helft van mijn leven gitaar. Na de middelbare school heb ik meegedaan aan The Voice of Holland, waar ik uiteindelijk gestrand ben in de live shows. Hoewel ik al aan een studie begonnen was, besloot ik na The Voice mij fulltime op de muziek te richten. In het begin heb ik hiernaast wel nog bijbaantjes gehad, maar nu ligt de focus toch al ongeveer 3 jaar volledig op muziek maken. Als artiest doe ik eigenlijk twee dingen. Aan de ene kant heb ik veel cover-optredens, bijvoorbeeld op bruiloften en feestjes, waar ik mijn persoonlijke twist geef aan nummers van anderen. Aan de andere kant speel ik ook op festivalletjes en huiskamerconcerten, waar ik dan met mijn eigen werk sta.'

pipPip Alblas

Dus eigenlijk heeft jouw uitschakeling bij The Voice jou meer gemotiveerd om fulltime op muziek te richten?

'Ja eigenlijk wel. Het feit dat ik überhaupt door de audities en battles kwam, was voor mij wel een teken dat ik het gewoon moest proberen. Ik was nog maar 19, dus ik had natuurlijk ook niet zoveel te verliezen. En nu zijn we 5 jaar later, en is het mijn fulltime werk. Dat heb ik wel te danken aan het feit dat ik mee heb gedaan aan The Voice.'

Heeft je deelname aan The Voice je eigenlijk nog meer opgeleverd, naast deze motivatie?

'Qua bekendheid eigenlijk helemaal niks, misschien hier lokaal in Gouda een beetje, zo hebben we hier een poppodium dat een banner had opgehangen met ‘Steun Pip in The Voice. Maar daarbuiten ben ik eigenlijk nooit herkend of iets dergelijks. En dat vind ik eigenlijk wel prima, dat hoeft helemaal niet voor mij. Op het gebied van ervaring heeft het mij echter heel veel opgeleverd. Ik kwam net van de middelbare school, en ik had eigenlijk verder nog niet zoveel meegemaakt in mijn leven. Ineens sta je dan voor een miljoenenpubliek, wat natuurlijk een enorme switch was, dus het was allemaal heel erg spannend. Maar ik denk wel dat deze ervaring mij uiteindelijk verder geholpen heeft in mijn carrière.'

Hoe heb je in na The Voice, dus aan het begin van je carrière, gezorgd dat je gigs binnenkreeg?

'In het begin heb ik gewoon heel veel gratis opgetreden, lokaal in Gouda. Hierbij moet je denken aan open podia, optredens voor goede doelen en dat soort optredens. Tijdens deze optredens is het enorm belangrijk dat je goed je best doet, en positiviteit uitstraalt. Al staan er maar een paar mensen te luisteren, je moet in jezelf geloven en inzien dat iedere persoon die jou hoort spelen, en nieuwe boeking zou kunnen opleveren. Voor deze nieuwe boekingen kun je beginnen met geld te gaan vragen.'Pip met Toxic tijdens de Clash van The Voice 2014

'Naarmate het aantal boekingen toeneemt, kun je op een gegeven moment de prijs beetje bij beetje opbouwen. Hierbij is een beetje inschattingsvermogen natuurlijk ook wel belangrijk. Ik vergelijk het begin van mijn carrière dan ook vaak met studeren. Je investeert aan het begin in jezelf, in de hoop dat het je later iets gaat opleveren. En het is natuurlijk ook belangrijk om een beetje uniek te zijn in wat je doet. Kies een bepaald genre, of wees juist heel erg breed. Zo heb ik bijvoorbeeld een repertoire van 1960 tot moderne liedjes, er zit echt van alles tussen. Hierdoor word ik vaak geboekt voor evenementen waar mensen van verschillende leeftijden bij elkaar zijn, zoals familiefeesten, verjaardagen en bruiloften. Zo is er voor ieder wat wils, en spreek je een brede doelgroep aan.'

Je geeft aan dat je zowel cover-optredens, als optredens met eigen werk doet. Zou je ons wat kunnen vertellen over dit onderscheid?

'Het was voor mij in het begin eigenlijk niet echt een bewuste keuze om covers te doen, ik vond het gewoon heel erg leuk. Zo begon ik in 2008 met gitaarspelen, op dat moment was ik echt een mega Taylor Swift fan. Op een gegeven moment kende ik al haar nummers. Maar toen ik begon met optreden, kon ik natuurlijk niet alleen maar met liedjes van Taylor Swift komen opdagen. Toen ben ik begonnen met het opbouwen van een repertoire van liedjes die ik zelf leuk vind, en hier mijn eigen draai aan te geven.'

'Doordat ik de liedjes die ik speel zelf leuk vind, en er een persoonlijke versie van maak, denk ik dat dit ook wel overkomt op het publiek. Er zijn zoveel mooie liedjes gemaakt, ik zou het zonde vinden om die liedjes nooit te kunnen spelen omdat ik alleen maar zou focussen op eigen werk. Natuurlijk vind ik eigen liedjes maken ook enorm leuk, dit doe ik ook al sinds ik begon met gitaar spelen. Zo heb ik afgelopen september een album uitgebracht en tijdens optredens met mijn eigen werk, zoals huiskamerconcerten, merk je dat mensen echt luisteren naar je eigen muziek en je verhaal. Hiermee genereer je ook mensen die echt bij je betrokken zijn. Hoewel het op het moment qua verdienmodel aantrekkelijker is om coveroptredens te doen, zou ik het leuk vinden om meer te gaan verdienen met mijn eigen werk. Maar op dit moment ben ik al enorm dankbaar dat ik überhaupt kan leven van de muziek.'

Je hebt natuurlijk ook artiesten die op een gegeven moment de keuze maken om hun covers onder een andere naam te doen dan hun eigen werk. Is dat iets wat jij zou overwegen?

'Alles wat ik op dit moment de wereld in stuur, is allemaal gewoon Pip. Pip Alblas is mijn volledige naam, en voor cover optredens maakt het mij niet zoveel uit als ik onder deze naam aangegeven sta. Maar als ik ergens ga optreden met mijn eigen werk, wil er wel onder de naam Pip staan. Ik heb ook verder op die manier geen strategie over image of iets dergelijks, ik wil gewoon mijzelf zijn en hoef helemaal niet beroemd te worden. Succes is voor iedereen anders, en dus enorm persoonlijk. Veel mensen, die zelf geen niet muzikant zijn, kijken naar het muzikantenleven en zeggen: ‘Maar jij bent toch helemaal niet beroemd, hoe kom je dan rond?’. Mensen denken echt dat je nummer 1 hits moet scoren om rond te kunnen komen als muzikant. Natuurlijk is het lastiger als muzikant, als je nog niet veel bekendheid hebt. Maar op een gegeven moment heb je gewoon een aantal vaste boekers, die je blijven vragen.'Pip speelt ook in Gold Collective, hier met een cover van Dance Monkey - Tones and I

'Het lijkt me natuurlijk super leuk als er veel mensen zijn die mijn muziek kennen, en kunnen waarderen, want je maakt natuurlijk ook muziek om andere mensen blij te maken. Maar of dat er nou 100, 1000 of 100.000 zijn, dat verschil ga je zien op je bankrekening, maar verder hoeft het van mij niet. Het lijkt mij bijvoorbeeld ook prima als ik een liedje schrijf, en een andere artiest daar beroemd mee wordt. Het is dan alsnog iets wat uit mijn hand komt, wat dan gewaardeerd wordt. Dat hoeft niet perse met mijn gezicht te zijn.'

Je zoekt dus wel echt waardering voor je muziek?

'Jazeker, muziek is mijn passie, en ik focus alles op mijn carrière. Dan hoop je natuurlijk dat mensen het kunnen waarderen. Maar er zullen natuurlijk altijd wel mensen zijn, die het niks vinden. Op dit gebied moet je een knop omzetten, en gewoon accepteren dat niet iedereen je muziek zal waarderen, het is en blijft natuurlijk mega smaak-gevoelig. Als je dit kunt accepteren, zullen de complimenten die je wel krijgt, juist als een nog grotere accomplishment voelen.'

'Ook al voel je de waardering niet altijd, zoals wanneer je bijvoorbeeld ergens achtergrondmuziek staat de spelen, zolang je maar je best blijft doen, komt de waardering vaak vanzelf. Je moet als artiest niet iedereen willen pleasen, dan ga je heel erg ongelukkig worden. Als je in jezelf gelooft, blijft repeteren en goed bent in wat je doet, komt het goed. Die acceptatie zorgt er ook voor dat je een stuk rustiger bent, waardoor kritiek je minder hard kan raken.'

Dit lijkt mij, zeker voor beginnende artiesten, erg lastig. Klopt dat?

'Jazeker, heel veel muzikanten zijn gewoon erg gevoelige mensen, dus die knop omzetten en je afsluiten voor kritiek kan heel erg lastig zijn. Het is toch wel je hart wat je neerlegt, je hoopt dat mensen het leuk vinden, maar misschien breekt het publiek je hart wel. Dat kan er natuurlijk voor zorgen dat je als artiest denkt ‘Nou laat maar zitten’, het kan heel erg demotiverend werken. Ik heb het geluk gehad dat ik heb meegedaan aan The Voice, wat voor mij een positieve ervaring was. Natuurlijk las ik soms wel negatieve reacties online, maar over mijn muziek zelf heb ik niet perse super negatieve dingen gelezen. Tuurlijk ben ik ook gevoelig, zeker als ik de mening hoor van muzikanten waar ik zelf tegenop kijk, maar ik kan me wel een soort afsluiten voor dingen vanuit andere mensen.'

pipPip tijdens de vrolijke fotoshoot

Laten we het hebben over Gigstarter. Je bent hier een van de populairdere artiesten. Hoe onderscheid jij je van de anderen op de site?

'Ik kijk eerlijk gezegd niet naar de pagina’s van andere artiesten, dus het is niet dat ik mijzelf expres van andere probeer te onderscheiden. Maar je kunt op je Gigstarter profiel stukjes van je repertoire zetten, net zoals promotiefilmpjes en foto’s. Mijn nicht is bijvoorbeeld een hele goede fotograaf, dus rond de release van een EP of album houden we altijd een fotoshoot. Deze foto’s zijn ook erg handig voor mijn profiel, want je ziet echt wel wanneer foto’s zijn gemaakt door een goede fotograaf. Met deze foto’s probeer ik ook mijn muziekstijl uit te stralen. Zo maakten we in mijn vorige fotoshoot gebruik van fel geel en fel blauw, een contract dat volgens mij heel erg vrolijk overkomt op potentiële boekers.'

'Ik probeer tijdens optredens zoveel mogelijk leuke, uptempo liedjes te spelen en een leuke combinatie te maken van mooie en vrolijke nummers. En ik denk dat je profiel dit dan ook moet uitstralen, eventuele boekers moeten in 1 oogopslag kunnen zien wat voor soort artiest jij bent.'

Dus je profiel laten matchen met hoe je als artiest bent is erg belangrijk?

'Jazeker, je kan dus ook een lijstje met liedjes uit je repertoire uploaden. Mijn repertoire loopt heel erg uiteen, van Elvis Presley en Johnny Cash tot Ed Sheeran en Taylor Swift, echt van alles dus. Als jij als singer-songwriter alleen maar je eigen werk wilt spelen, denk ik dat je op Gigstarter sowieso minder boekingen binnenkrijgt. Mensen gaan namelijk naar Gigstarter, omdat niet weten wie ze willen boeken. Over het algemeen kent lang niet iedereen een muzikant, dus dan gaan mensen al snel naar het internet om te zoeken naar iemand om op te treden op bijvoorbeeld een bruiloft of feest. Dan kom je al heel gauw bij Gigstarter, en daar kun je kiezen uit van alles.'

'Net zoals je trouwjurken kunt shoppen, kun je op Gigstarter een artiest shoppen, en dat is natuurlijk superleuk. Daarom denk ik ook dat iets voor een breed publiek op Gigstarter beter werkt, dan iets heel specifieks. Ook treed ik nog op met een band, een akoestische band en een duo. Zo kan ik in verschillende samenstellingen spelen, voor verschillende gelegenheden. Zo spreek je ook weer een breder publiek aan.'Pip met Johnny B Goode van Chuck Berry

Zou jij ons misschien nog wat over je toekomstplannen willen vertellen?

'Nou, ik heb een paar dingen die me super leuk lijken, maar die zijn wel verder in de toekomst, een soort van lange-termijndoelen. Zo wil ik heel graag een keer een eigen theatertour doen, met een eigen programma en een eigen bandje. En ook lijkt het mij supertof om een keer in de Ziggo Dome te staan. Het maakt mij dan niet uit of het als headliner, backingvocals of voorprogramma is, ik wil gewoon heel graag een keer in zo’n grote zaal staan. Maar dit is dus ook een doel voor verder in de toekomst.'

'In de nabije toekomst hoop ik gewoon meerdere keren per week te kunnen blijven optreden, maar dat weet je natuurlijk nooit zeker. Hiernaast ga ik aankomend jaar, samen met mijn vriend, werken aan een nieuwe EP. Ik heb net een album uitgebracht, maar begin 2021 hopen we deze nieuwe EP uit te kunnen brengen. We zijn nu namelijk aan het sparen om naar Amerika te gaan, richting Nashville en de muzieksteden eromheen zoals Memphis en New Orleans en daar een soort roadtrip van maken. Mijn vriend maakt meer soulmuziek, en ik juist meer pop. Beiden vinden we country ook supertof, dus we willen deze drie stijlen mixen, en er een EP van maken. We zitten nu midden in het schrijfproces, maar we willen het graag afhebben voor we naar Amerika gaan. En iets waar ik op dit moment ook druk mee bezig ben, is video’s maken voor mijn YouTube kanaal. Ik heb een maand geleden echt besloten om wekelijks twee video’s te uploaden, en dit een jaar vol te houden. Ik vind het heel erg leuk om deze video’s te maken, en investeer daarom graag tijd om hierin beter te worden.'

Wat voor soort video’s maak je dan?

'Het zijn eigenlijk allemaal video’s met veelal muziek gerelateerde content. Het grootste gedeelte zal bestaan uit covers. Hierbij zal ik vooral kijken naar welke liedjes ik zelf leuk vind, maar ook wat de trends op het moment zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld vorige week een cover van een liedje uit Frozen gemaakt, want Disney is natuurlijk altijd leuk. Naast deze covers vind ik het ook leuk om te kunnen laten zien wie ik ben, en mijn fans een kijkje achter de schermen te geven. Hierbij moet je denken aan content zoals muziekachtige challenges en vlogs. Zo ga ik binnenkort beginnen met een serie ‘Gig with me’, waarbij ik mensen laat zien wat er komt kijken bij allerlei verschillende optredens.'

'Aangezien al mijn muziek in het Engels is, zullen deze video’s ook in het Engels zijn, zodat het door iedereen te begrijpen is. Nederlanders spreken namelijk prima Engels, en als er mensen uit andere delen van de wereld naar mijn video’s kijken, wil ik dat zij begrijpen waar het over gaat. Daarom kies ik voor Engels. Het is uiteindelijk mijn doel om 1 cover en 1 ‘andere’ video per week te uploaden, maar dit kan per week verschillen.'

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: music unit, gigstarter, pip