Interview: Wilfried Wildschwein

Bij Het Gigstarter Team

We hebben weer een nieuw interview klaar staan voor onze lezers. Dit keer hebben wij een artiest geinterviewd die niet vies is van een gezellig feestje met een swingende polonaise. Het gaat natuurlijk om niemand minder dan onze eigen Gigstarter artiest Wilfried Wildschwein. Met maar liefst 31 geverifieerde boekingen en 12 reviews staat hij in de top 2 als het aankomt op schlager muziek, levenslied en volksmuziek. Lees snel verder om meer te weten te komen over dit feestbeest.

Wilfried WildschweinWilfried Wildschwein

Over Wilfried Wildschwein

Ik had al langer de wens om ooit een liedje te maken. In 2018 trok ik de stoute schoenen aan en heb ik contact gezocht met een studio om een nummer in te zingen. Tijdens de opnames gaf de producer aan dat het wel een feestnummer was en dat de kans bestond dat er wel boekingen uit voort zouden komen. Daarna heb ik samen met mijn vrouw gebrainstormd over een artiestennaam en zo kwamen we bij Wilfried Wildschwein en is mijn carrière begonnen. Vroeger heb ik jaren op orgelles gezeten en ik vond het altijd heerlijk om liedjes na te spelen die ik leuk vond. Inmiddels hebben we een aantal instrumenten thuis zoals een accordeon, keyboard, drumstel en elektrische gitaar.

Schlager, Levenslied, Volksmuziek... Waarom deze genres?

Mijn vader heeft altijd een “Tiroler” programma gehad bij de lokale omroep in Enschede en dus kwam er thuis regelmatig volksmuziek voorbij. Toen ik een jaar of 12 was heb ik op de camping meegedaan met de playbackshow met een Oostenrijks nummer, het Ezellied. Dit is ook tevens het 1e nummer wat wij vertaald hebben en wat ik heb uitgebracht. Kort gezegd is het er met de paplepel ingegoten.

Hoe zet jij jezelf neer als artiest?

Gelukkig is sociale media heel toegankelijk en een perfect medium om bekendheid te genereren. Stukjes van optredens, leuke foto’s en doorverwijzingen naar de website zijn zo gemaakt en je bereikt snel veel potentiële nieuwe klanten. Met betrekking tot performance probeer ik veelal tussen de mensen te zijn en neem ik ze gezellig mee in de polonaise. Als ik ga optreden doe ik dat altijd in mijn Tiroler broek, geblokte blouse, Duits hoedje en de welbekende biersokken waardoor ik snel herkenbaar ben. Wat ik vaak zie is dat veel zangers allemaal staan in dezelfde kleding, spijkerbroek, blouse, jasje, door mijn eigen kledingstijl hoop ik mij te onderscheiden van andere zangers en natuurlijk is het doel dat de mensen je dan onthouden.Wat vind je het leukste aan artiest zijn?

Met zoveel verschillende mensen in aanraking komen. Het allerleukste vindt ik als mensen saai aan een tafel zitten, ze erbij te betrekken en als ze daarna ook nog eens uit volle borst meezingen en in de polonaise gaan dan is de avond compleet geslaagd. Als ik naar een optreden ga dan doe ik dat met de instelling om de mensen een geweldige tijd te laten beleven.

Meest memorabele gig

Mijn allereerste optreden was een tv optreden voor de lokale omroep en er ging van alles mis. Ik zong zo vals als het maar kon en aangezien ik nog geen ervaring en in-ears had waardoor ik de muziek niet goed hoorde was dat wel even lastig. Ondanks alles was het toch een groot feest en ging de polonaise meteen van start en veel mensen die daar aanwezig waren kom ik nog regelmatig tegen tijdens optredens en heb ik ook via Facebook nog regelmatig contact. Er zijn zelfs een aantal fanatieke fans die ik toen heb leren kennen en mij nog steeds volgen tijdens optredens.

Toekomstplannen

Sinds vorig jaar ben ik aangesloten bij het label Rood Hit Blauw en samen werken we naar meer bekendheid, onder meer door nieuwe muziek uit te brengen. Eind dit jaar komt alweer mijn 9e single uit. Mijn doel is natuurlijk landelijke bekendheid en ooit op de grote podia te staan zoals bij een mega piraten festijn of Dutch Valley.


Wilfried met zijn Ezellied

Wat voor impact heeft de pandemie op jouw werk gehad en hoe ging je hiermee om?

In het begin was het wel lekker aangezien ik een fulltime baan had en elk weekend weg was om weer even wat rust te hebben en tijd door te brengen met het gezin. Toen alles weer op gang leek te komen was ik er weer helemaal klaar voor, maar helaas ging weer alles op slot. In die tijd heb ik mij vooral gericht op nieuwe muziek en af en toe werd ik geboekt voor een klein huiskamer feestje of stond ik stoepoptredens te verzorgen. Gelukkig is het nu volop feest en de agenda loopt weer mooi vol. Sinds begin dit jaar heb ik een andere baan en werk parttime om zo meer tijd aan de muziek te kunnen besteden waardoor ik meer optredens kan verzorgen.

Gigstarter ervaring

Gigstarter is een mooi middel om je als artiest te verkopen zonder dat je vastzit aan een boekingsbureau. Hierdoor ben je als artiest betaalbaar en heb je korte lijnen met de boeker. Gebruiksvriendelijke website en een boeking kan dan soms ook snel gaan.

De tip van Wilfried

Houd je profiel up to date en spoor aan op reviews, ook voor je eigen ontwikkeling kan een review veel betekenen. Het allerbelangrijkste vindt ik doe wat je leuk vindt en blijf dicht bij je zelf en geniet van het allermooiste vak dat wij hebben.

Bedankt Wilfried Wildschwein voor het beantwoorden van onze vragen en voor je tijd!

Ben jij ook aan het nadenken over een stapje verder te gaan en optredens te geven? Maak dan een profiel aan op Gigstarter om jouw carrière een boost te geven! In een paar klikken maak je deel uit van onze community en vergroot je jouw zichtbaarheid en gig kansen!


Meld je aan


Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: interview, muziek, artiest, schlager, volksmuziek, nederpop, levenslied, hollandse muziek