Interview met Dion Cooper: een rijzende ster!

Door Het Gigstarter Team op 18-07-2022

In 2021 bracht Dion Cooper (voormalig Gigstarter artiest) zijn debuut EP ‘Too Young Too Dumb’ uit met daarop de single ‘Fire’ die gefeatured werd op 18 internationale Spotify lijsten en binnen een aantal maanden bijna een miljoen streams heeft weten te vergaren. “Een hele mooie kickstarter om nieuw publiek te laten kennismaken met mijn songs!” Daarnaast tourde hij in de herfst van 2021 door heel Nederland als support-act van Duncan Laurence en stond daarmee in de meest iconische popzalen van ons land, zoals Paradiso en Tivoli Vredenburg. Op de radio was het Giel Beelen die hem als eerste een kans gaf bij het grote publiek. Dat grote namen in de muziekindustrie de potentie van Cooper inzien is niet zo gek, het lijkt hem op het lijf geschreven om op de grote podia van deze wereld te staan.Het begin van Dion Cooper

"Het begon toen ik 15 was en begon met gitaar spelen. Uren per dag, jaren op een rij verloor ik mijzelf erin. 3 jaar later ben ik daarbij gaan zingen, dat was helemaal hét ding. In die eerste jaren schreef ik altijd wel muziek maar nooit heel serieus. De classic story van 'het nooit eens een liedje afschrijven'. Ik ben eigenlijk pas echt gestart als 'artiest' in 2020 toen de lockdown net inging. Alle optredens die in de agenda stonden gingen van de een op de andere dag niet meer door. Ik dacht toen: 'Mijn maanden gaan er heel anders uit zien nu en wat ga ik daarmee doen?' Elke muzikant en schrijver heeft dit. Ik ben mensen die ik ken, maar ook niet ken, gaan benaderen met 'laten we gewoon dingen gaan maken in deze periode'. Dat werd de main focus en zo heb ik 10 nummers onder mijn eigen artiestennaam kunnen releasen tijdens de lockdown".


Invloeden

Dion laat zijn muur zien in zijn kamer met allemaal foto’s van artiesten, ook wel zijn 'inspiration wall'. “Er staan vooral artiesten op die nu bezig zijn, Shawn Mendes, John Mayer… Allemaal guys die nu populair zijn en veel stuff uitbrengen. Afgelopen jaar heb ik pas de shift gemaakt met de vraag: door wie zijn zij eigenlijk allemaal geïnspireerd? Hierdoor ben ik ook weer naar mijn eigen opvoeding teruggegaan wat vooral bestond uit Toto, The Police en Earth, Wind and Fire. In eerste instantie dacht ik wel 'I wanna be just like Harry Styles' maar toen besefte ik me dat hij ook zijn inspiratie uit andere bands en voorgangers haalt. Voor mijn aankomende werk ben ik juist ook meer daar in gedoken.

"Er is een reden dat er niet één specifiek iemand op de muur hangt en waarom die juist vol hangt met meerdere voorbeelden. Ik denk toch dat mijn grootste inspiratie iets van vroeger is wat ik heb mee gekregen, waar ik mee opgegroeid ben en dat was voornamelijk Toto. Dat is niet persé terug te horen in het werk dat ik gereleased heb maar in het aankomende werk wel meer".


@itsdioncooper one of my all time favs! such a sweet tune 💙 #billwithers #justthetwoofus #dioncooper #acousticcover #fyp ♬ original sound - Dion Cooper


De samenwerkingen

"Ik werk altijd een beetje met de filosofie 'become so good that they can’t ignore you'. Zoveel bezig zijn met je liedjes, je sound en je stem dat op een gegeven moment mensen niet meer om je heen kunnen. Managements, labels maar ook andere artiesten, en stiekem is dat misschien nog wel het gaafst omdat zij ook als 'maker' in de muziekindustrie zitten. Aan de ene kant heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mensen die ik te gek vond berichtjes gestuurd, toen heb ik met Alain Clark in de studio gezeten en recent nog met Jett Rebel. Douwe Bob heeft mij zelfs een keer een berichtje gestuurd met 'hey ik vind je te gek laten we samen zitten'".

"Duncan Laurence ken ik al eigenlijk een paar jaar. We kwamen per toeval in een sessie terecht en schreven in 2 uur tijd een nummer waar we allemaal zó blij mee waren. Vanuit daar hebben we een hele berg nummers samen geschreven en was hij zo enthousiast dat hij mij al gauw belde met de vraag of ik wilde tekenen in zijn fonds bij Sony ATV. Ohja, en of ik misschien zijn voorprogramma voor de Nederlandse en Europese tour wilde doen. Hell yeah! Dat moment was wel heel stoer. Dus de songs die we nu hebben kan ik gelijk testen voor een publiek. Ik hoef niet zelf die zalen te vullen want dat doet iemand anders, dat is heel vet aan een voorprogramma mogen doen. Het is natuurlijk ook een vriend van me. Dat blijft echt magisch. Zo kan je elkaar er een beetje in mee trekken".

Dromen

"Wat ik heel tof vind aan muziek is de impact die je kan hebben met een song of met wie je bent als artiest. Ik heb dat zelf meegemaakt door fan te zijn van artiesten en songs. Ik vind muziek de leukste manier om een gevoel van een soort geluk of joy te delen met mensen. De droom is dat zo groot mogelijk te doen zonder er aan onderdoor te gaan. Ik aim voor Ed Sheeran fame maar ik weet niet of ik dat uiteindelijk wel wil. Daarbij is dat natuurlijk ook maar weggelegd voor een super select groepje artiesten, dus ik ga niet mijn geluk daar vanaf laten hangen. Ik wil heel graag in een uitverkocht Ziggo Dome staan en op Nederlandse festivals maar ook juist heel graag in andere landen touch points hebben. Bijvoorbeeld en nummer dat door Europa heen gaat. Mijn aspiraties zijn wel een zo groot mogelijke impact hebben en een zo groot mogelijk bereik. Als ik along the way alles kan doen wat ik wil doen, me goed voel en de juiste mensen om me heen heb dan maakt het tempo mij ook niet uit".

"Met de tour kreeg ik voor het eerst echt te zien hoe bijzonder de relatie van fan tot artiest is. Dat was zo gaaf om mee te maken. Die, relatief kleine impact was al heel bijzonder. Als dat nog groter en mooier mag worden dan ga ik daar vol voor".

Dion x Gigstarter

"Ik zit nu al een paar jaar bij Gigstarter. Ik ben er ooit via een vriend terecht gekomen. Een tientje per maand, verder geen hassle en je kan zelf factureren, dat is heel fijn en heel overzichtelijk. Je hebt niet met een tussenpartij te maken die een percentage rekent. Het is tof dat je je telefoon op kan pakken en ineens een boeking hebt. Dat heeft mij er altijd in aangetrokken".

Dion zijn nieuwste release

De meest memorable Gigstarter gig

"Dit was voor een bedrijf; de Behavior Change Group. Dat was een héle leuke crowd. Iedereen zat rustig te eten en eigenlijk uit het niets staat iedereen op en is het hele veld aan het dansen. Ik ben altijd gewapend met een gitaar en een PA en that's it. Om dat iedereen helemaal mee te krijgen is heel gaaf. Daarnaast zijn er vaak aanvragen voor huwelijksceremonies. Dan heb je de voorpret van het kiezen van precies die juiste songs. En als je die dan goed weet te brengen dan komt dat echt binnen en creëer jij zo'n bijzonder moment".

De gouden tip

"First thing that comes to mind is dat eigenlijk alles is een people business is. Mensen willen graag zaken doen met mensen die ze leuk vinden. Ik maak er een soort sport van om gewoon leuk en enthousiast te reageren en het liefst als het kan even te bellen of te facetimen. Wat ik ook vaak doe is in mijn berichtjes een soort van, dat zij het idee hebben van 'oh hier hoeven we niks aan te doen deze dude is professioneel' dat ik dan aangeef van 'normaal doe ik dit en dit en ik stel voor het op deze manier te doen, normaal gesproken werkt dit heel goed en dat zou ik aanraden laten we daar naar kijken, we kunnen altijd een soort speling houden en improviseren' en heel erg bij hen leggen ten eerste wat leuk dat ze dit doen en vet dat ik daar onderdeel van mag zijn en hoe vullen we het zo in dat jullie het helemaal geweldig vinden. Ik krijg vaak een bericht terug met bedankt voor je enthousiaste bericht. Dus dat is wel een groot ding dus gewoon lekker menselijk zijn eigenlijk".

"Je bent niet met een bedrijf in gesprek maar met een persoon, en die persoon heeft keuze zat dus het komt weer terug op die eerdere filosofie; wees zo goed dat mensen niet om je heen kunnen".Wij van Gigstarter willen Dion bedanken voor dit super leuke interview en zijn waardevolle tips voor onze artiesten. Wij wensen hem het allerbeste om zijn dromen te bereiken!


Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: dion cooper, duncan laurence, alain clark, tour, muziek, live muziek, artiest, interview, album