Crowdfunding tips voor jouw muziek

Bij Het Gigstarter Team

Als onafhankelijk artiest heb je de volledige controle over je artistieke visie, dit is de belangrijkste reden waarom veel muzikanten besluiten om niet bij een label te tekenen. Echter, de investering die een label biedt is iets dat essentieel wordt wanneer je als artiest wat tractie en internationale erkenning begint te krijgen. In dit artikel delen we met jou een aantal ideeën over hoe je wat budget kunt vrijmaken voor essentiële zaken zoals marketing en het promoten van je muziek zonder dat je bij een platenlabel hoeft te tekenen.

Co-rite

Co-rite is een platform dat muzikanten toelaat een crowdfunding campagne te creëren voor hun releases. Ze hosten vele soorten muzikanten zoals pop, rock en hardstyle. De deal is dat je, met de hulp van het platform, een campagne kunt hosten voor een specifieke release en hen distributierechten kunt verlenen, zodat zij namens jou jouw muziek kunnen uploaden op streaming platforms. Wanneer een fan bijdraagt aan jouw crowdfund, kunnen ze je track beluisteren voordat het wordt uitgebracht. Je kunt de link van de crowdfund op je socials en website plaatsen om degenen die je reis al volgen aan te moedigen om bij te dragen. Het maakt niet uit wat je budget is, als je op zoek bent naar financiering voor het uitbrengen van je muziek, is Co-rite het platform voor jou.

Patreon

Patreon is een populair platform voor degenen die een solide fanbase hebben, vooral populair bij content creators die een aanhang hebben op YouTube, maar het is ook een goed platform voor muzikanten om te gebruiken. De manier waarop je een inkomstenstroom zou kunnen creëren via dit platform is door je fans te voorzien van exclusieve content en muziek als ze een Patreon voor je zijn, dat is het woord dat ze gebruiken voor abonnees op het platform. Dit kan van alles zijn, van exclusieve tracks of luisteren voor de release, of als je een DJ bent kun je een masterclass geven over hoe je een perfecte Techno of House set mixt. Je werkt volgens je eigen schema en behoudt de volledige controle over alle content die je besluit op het platform te plaatsen. Dus de sleutel tot succes hier is om regelmatig inhoud te posten voor je fans, met deze inkomsten kun je investeren in je muzikale carrière hoe jij maar wilt.

IndieGogo

Crowdfunding is iets dat veel bedrijven, vooral startups, gebruiken om hun bedrijf naar een nieuw niveau te brengen. IndieGogo zou het crowdfundingplatform voor jou kunnen zijn. Misschien heeft je band net een eerste EP uitgebracht en wil je een kleine Vinyl persing campagne doen? Vergelijkbaar met Patreon, is IndieGogo een meer algemeen platform voor zowel individuen als bedrijven. Wanneer je een crowdfunding campagne opzet, moet je specifieke informatie leveren over waarom mensen zouden moeten bijdragen aan jouw doel. Bijvoorbeeld, als het de bedoeling is om 50 vinyl platen te drukken zou je kunnen zeggen dat het de kosten zijn voor het drukken en masteren van de plaat, het reclamebudget dat je nodig hebt, of misschien zelfs de kosten van het betalen van een graphic designer voor artwork kunnen schetsen.

Petje.af

Een vrij nieuwe manier van doneren gaat tegenwoordig via Petje.af. Het is voor iedere onafhankelijke contentmaker in de breedste zin van het woord. Content makers zoals Youtubers en podcasters maken al gebruik van deze dienst. Ook voor muzikanten is het uiterst geschikt. Het is voor fans mogelijk om eenmalig te doneren of elke maand door middel van een automatisch incasso. De betaling kan daarnaast gewoon via iDeal en je hebt geen Paypal of creditcard nodig!

Voor de Kunst

Misschien wel één van de bekendste onder de crowdfunding platforms: Voor de Kunst. Het is voor iedere soort vorm van kunst in de creatieve sector. Je krijgt vanaf je aanmelding een persoonlijke begeleider die je helpt bij het opzetten en onderhouden van je crowdfunding. Ze geven daarnaast ook tips en advies. Voor het inschrijven betaal je eenmalig €100,-. Bij Voor de Kunst heb je 80% van slagen!

Neem deel aan onze eclectische community

Ben jij een muzikant? Live spelen is ook een stabiele inkomstenbrom en met alle corona maatregelen de deur uit is live spelen een geweldige manier om weer geld te verdienen. Wanneer je een artiest bent op ons platform kunnen boekers uit de omgeving je vinden en direct boeken zonder verborgen kosten. Dus waar wacht je nog op? Meld je nu aan!


Schrijf je in

Gerelateerde artikelen op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: crowdfund, muziek, release, platen, vinyl, live muziek