Ga de straat op als muzikant

Door Neelesh Vasistha op 22-06-2020

Welkom bij de vreemdste zomer ooit

Het kwik springt omhoog, de flora en fauna is levendig en toch hangt de grote schaduw van COVID-19 over ons heen. Behalve dat onze positie als muzikant nu iets beter is dan voorgaande maanden. De lange, warme dagen trekken mensen uit hun huis, maar met minder plekken om heen te gaan verzamelen wij ons nu meestal buiten in de open lucht - in parken of op pleinen. Tel daar de groeiende honger voor muziek bij op en je hebt een geweldige kans om nieuw, gretig publiek te trekken met straatoptredens.

Kijk niet zo zuur - straatmuziek is niet alleen het territorium van blije singer-songwriters of andere theatrale muzikanten. Integendeel, het is een gemakkelijke aanpassing.

buskinHet Nederlandse duo Buskin' Belters

Bewapen je met apparatuur

Er was een tijd dat straatmuziek niets meer bracht dan hoofdpijn. 'Straatoptredens' konden net zo goed synoniem staan voor het door de stad meesleuren van zwaar en duur apparatuur. Gelukkig kan je tegenwoordig straat-klaar zijn na een bescheiden investering.

Veel merken bieden draagbare mini-versterkers aan met een goede batterij die lang meegaat. Deze zee van concurrentie houdt de prijs laag en de kwaliteit hoog. Ga ervan uit dat je rond de 50 tot 80 euro kwijt bent aan een kleine maar stevige versterker die redelijke goede gitaartonen produceert. Geef iets meer uit voor een tweede kanaal voor de zang. Rond je set-up af met wat percussie - een cajon of wat shakers - en je bent klaar voor jouw straatoptreden!

Gelukkig heeft deze apparatuur nog een lijst van extra functies. Kleine versterkers of cajons zijn goede hulpmiddelen om mee te oefenen voor thuis, je tourbus of de kleedkamer.



Solo-artiest Marty Reyes is klaar om op te treden!

Schud het roest eraf

Je kan straatoptredens altijd zien als 'live repetities' voor wanneer echte concerten weer mogen. Wat een leuke bijkomstigheid is, is dat je op straat niemand aandacht verschuldigd bent. Je bent op neutraal gebied. Het is geen concert waar mensen betaald hebben voor entertainment. Je bent niet verplicht om een publiek te vermaken, net zoals zij niet verplicht zijn om naar jou te luisteren. Dit betekent dat je jouw liedjes met minder druk kan oefenen in een live-omgeving. Zie het als training.

Je verdient wat zakgeld én oefent jouw live-optredens. Misschien kan je hierdoor zelfs nieuwe ervaringen aan jouw muziekcarrière toevoegen - ervaringen die jou later goed van pas kunnen komen. Zorg voor een strak straatoptreden en jouw band kan een effectieve vaardigheid krijgen in het promoten van lokale shows op tour: overdag op straat een 'proefset', waarmee je het publiek overtuigt jouw echte set in de avond te bezoeken.

Tenslotte, neem het niet te serieus. Kijk omhoog. Glimlach naar mensen - het zal je verbazen hoeveel zullen teruglachen. Je zorgt voor muziek in tijden waar poppodia het niet doen. Geniet van het spelen, wie er nou luistert of niet. Zorg alleen dat je de afstand niet vergeet!

Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: straten, live, straatoptreden