In dit tweede deel van onze reeks gaan we verder met het verkennen van de wereld van Eurovisiewinnaars vanaf 2017 en vieren we de artiesten die hun onmiskenbare stempel hebben gedrukt op de rijke geschiedenis van de competitie. Van onbekende jonge gezichten die beginnen in de industrie tot gevestigde artiesten die terugkeren, ga met ons mee terug naar de triomfen van het Eurovisiepodium in de afgelopen jaren.
2017: Salvador Sobral - Amar pelos dois 🇵🇹
Sobral is geboren in Lissabon en heeft daar het grootste deel van zijn leven gewoond. Op tienjarige leeftijd deed hij mee aan het tv-programma Bravo Bravíssimo en op zijn twintigste was hij al een van de tien finalisten van Ídolos, de Portugese versie van Idols. In hetzelfde jaar begon de jonge muzikant Psychologie te studeren aan ISPA, maar zijn overweldigende passie voor muziek nam de overhand en hij besloot daarmee te stoppen. In 2017 nam Salvador deel aan het Festival da Canção met het lied “Amar Pelos Dois”, geschreven en gecomponeerd door zijn zus - Luísa Sobral, waarmee hij het Eurovisiesongfestival zou winnen en een einde maakte aan de langste periode zonder overwinning van 53 jaar voor een land.
Live optreden in Portugal
Het nummer zelf kan worden beschreven als een stripped-back pianoballade over een verloren liefde, die opbloeit terwijl het wordt gezongen door de jazzy stem van Sobral. Hij beschreef zijn inzending voor Eurovisie met drie aspecten: eenvoud, emotie en spontaniteit. In een van de interviews maakte zijn zus een verbazingwekkende opmerking, die hielp begrijpen hoe intiem de compositie was: “Ik had hem ‘Happy Birthday’ kunnen geven en hij zou hebben gewonnen. Bij dit optreden kon ik elk woord in zijn ogen zien”.
De Eurovisiereis van Sobral verliep echter niet soepel en zorgeloos. Tijdens zijn eerste repetities kon hij niet optreden vanwege een hartaandoening en een operatie die hem dwong te rusten voor het optreden in de halve finale. Bovendien nam zijn zus toen de rol van zangeres over tijdens de eerste repetities. Hij won de finale met 758 punten, wat volgens het huidige stemsysteem de hoogst scorende winnaar in de geschiedenis van de wedstrijd is.
2018: Netta - Toy 🇮🇱
Netta Barzilai, de meest kleurrijke muzikante van de afgelopen jaren, is geboren en getogen in Hod HaSharon, Israël. Als tiener ging ze naar de school voor elektronische muziek en vervulde ze haar verplichte militaire dienst in de Israëlische Navy Band. Ze kwam voor het eerst in de publieke belangstelling van haar land na het winnen van het vijfde seizoen van de interactieve reality zangcompetitie HaKokhav HaBa, waar ze het recht verdiende om Israël te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2018. Netta's optreden was voorzien van een aantal Japanse attributen, zoals de songtekst, verschillende Pokemon-referenties, kimono, broodjes en maneki-nekos-een Japans symbool van geluk.
Het lied heeft tijdens de wedstrijd verschillende beschuldigingen overleefd, een over de kwestie van auteursrecht vanwege overeenkomsten in ritme en harmonie met “Seven Nation Army” en een andere toe-eigening van Japanse culturele beelden als “rekwisiet”. Maar ongeacht de controverses werd Netta voor altijd herinnerd als een muzikant die de normen doorbrak en er een creatief en kleurrijk kunstwerk van maakte.
Officiële videoclip
2019: Duncan Laurence - Arcade 🇳🇱
Laurence werd geboren in Spijkenisse en groeide op in Hellevoetsluis. Als tiener begon hij zijn eigen liedjes te schrijven om te ontsnappen aan het gepest worden. De jonge artiest herinnert zich: “Muziek was een veilige haven: een plek waar ik niet onzeker was en waar ik mijn emoties de vrije loop kon laten.” Al deze onderwerpen en meer zullen terugkomen in zijn toekomstige werk en ondenkbaar succes brengen. Duncan Laurence schreef “Arcade” toen hij op de Tilburgse Rockacademie zat. Hij werkte meer dan twee jaar aan het project, voornamelijk in samenwerking met Wouter Hardy, een voormalig bandlid. Kort daarna werd het nummer voor fans een verhaal over de zoektocht naar de liefde van het leven en alles verterende hoop om iets te bereiken dat onbereikbaar lijkt.
In januari 2019 werd Laurence intern geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, gehouden in Tel Aviv. Laurence kwam aan als de grote favoriet onder fans en jury's en won uiteindelijk de wedstrijd met een totaal van 498 punten. Maar dat was niet het einde van het verhaal voor dit lied. Zijn winnende hit is meer dan 1 miljard keer gestreamd en is daarmee officieel toegetreden tot de prestigieuze “Billions Club” van Spotify. Het werd de eerste Eurovisie inzending in de geschiedenis die de 1 miljard streams op de streamingdienst overschreed. Omdat de wedstrijd van het volgende jaar werd afgelast vanwege de COVID-19 pandemie, is Laurence bovendien de langst regerende Eurovisiewinnaar, met de titel twee jaar op rij.
Grand Finale Optreden
Na het succes van het Eurovisiesongfestival heeft de muzikant zich gericht op het schrijven van liedjes en het delen van zijn verhalen door middel van muziek. In 2023 bracht hij nog een album uit met de titel “Skyboy” en verschillende singles die in de hitlijsten stonden. Hier is hoe Duncan zijn werk ziet na een van de meest emotionele en virale nummers van de 21e eeuw: “Sinds Arcade heb ik veel nummers geschreven, maar op de een of andere manier voelt Arcade als het middelpunt van allemaal.”
2021: Måneskin - Zitti E Buoni 🇮🇹
De leden Damiano David, Victoria De Angelis en Thomas Raggi ontmoetten elkaar voor het eerst als studenten tijdens hun middelbare schooltijd in Rome. Ethan Torchio voegde zich bij hen via een “Muzikanten gezocht”-advertentie voor een drummer op Facebook. De band ontstond officieel in 2016 toen ze een naam moesten kiezen om zich in te schrijven voor Pulse, een lokale muziekwedstrijd voor aanstormend talent. Ze werden het eens over Måneskin, wat vanuit het Deens vertaald 'maanlicht' betekent. De eerste wedstrijd motiveerde de band om hun eigen muziek te schrijven en zich verder te ontwikkelen in de industrie. Sindsdien heeft Måneskin een enorme vlucht genomen. In 2017 behaalde de band de tweede plaats bij X Factor en in 2021 wonnen ze een van de grootste wedstrijden van Italië, Sanremo, waar ze werden genomineerd als vertegenwoordigers voor het komende Eurovisie.
“Zitti e buoni” werd geschreven en geproduceerd door alle leden van Måneskin, samen met Fabrizio Ferraguzzo, die wordt gecrediteerd als de producer van de track. De eerste versie van het nummer was een ballad, maar in de loop der jaren evolueerde het naar een rocknummer. Op het moment dat ze het podium betraden, ging het los met hun punk-funk rock optreden met blote borsten, gezongen in hun moedertaal, waardoor ze de eerste band sinds 2006 waren die de wedstrijd wonnen.
Officiële video - Sanremo & Eurovisie 2021 Winnaars
Aan het einde van de Eurovisie barstte er echter een controverse los naar aanleiding van een video waarop de frontman van de band zijn hoofd naar een tafel laat zakken, waarbij sommige mensen insinueerden dat ze drugs hadden gebruikt. De beschuldiging bracht een glimlach op de gezichten van degenen die de band en hun liefde voor rockmuziek uit de jaren '60 en '70 kennen, maar ook hoe ver ze afstaan van het sex, drugs, rock 'n' roll-cliché. Desondanks is de band erin geslaagd om van hun zoete moment te genieten, en in minder dan vier jaar zal Måneskin de mijlpaal van één miljoen exemplaren tussen albums en singles overschrijden.
2022: Kalush Orchestra - Stefania 🇺🇦
Oleh Psiuk, afkomstig uit de stad Kalush in het westen van Oekraïne, wijdde zijn leven aan hiphop muziek met een eenvoudige wens: rappen zoals zijn Amerikaanse rolmodel - Eminem. Na zijn studie bosbouw in Kiev richtte hij in 2019 zijn band Kalush op met multi-instrumentalist Ihor Didenchuk, MC KilimMen en danser en DJ Danyil Chernov. De band is vernoemd naar de woonplaats van de zanger, gelegen in de uitlopers van het Karpatengebergte, wat hen inspireerde om verschillende folkelementen en authentieke Oekraïense muziek in hun nummers te verwerken.
“Stefania” wordt beschreven als een ode aan een moeder, waarbij de verteller herinneringen ophaalt aan zijn eigen moeder. Het lied reflecteert aanvankelijk op het ouder worden van zijn moeder en roept een nostalgisch verleden op met twee traditionele Oekraïense houten blaasinstrumenten: de sopilka en de telenka. Het is het derde lied dat volledig in het Oekraïens wordt gezongen, maar het tweede dat meedoet aan de wedstrijd na de annulering van Eurovision 2020. “Stefania” won de wedstrijd met 631 punten en werd daarmee het eerste rapnummer en het eerste volledig in het Oekraïens gezongen nummer dat won. Het nummer kwam in tweeëntwintig muziekmarkten in de hitlijsten terecht en stond bovenaan in Oekraïne en Litouwen, terwijl het ook de top tien bereikte in Finland, Kroatië, IJsland, Hongarije en Zweden.
Officiële videoclip
2023: Loreen - Tattoo 🇸🇪
Zoals beloofd in het eerste deel van dit artikel, nam de saga van Loreen x Eurovisie in 2023 een nieuwe wending. Op 30 november 2022 werd aangekondigd dat Loreen voor de vierde keer zou deelnemen aan Melodifestivalen met het nummer “Tattoo”. Tijdens haar optreden viel een milieuactivist het podium binnen, waardoor Loreen haar optreden een paar minuten later herstartte. Ondanks dit incident won ze later de wedstrijd met 177 punten en werd zo opnieuw de Zweedse vertegenwoordiger voor het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool.
Muzikaal werd “Tattoo” beschreven als een “bombastische electro-pop ballad” en door Eurovision zelf werd het op de markt gebracht als Europop. In interviews beschreef Loreen het nummer met de volgende woorden: “We hebben de neiging om te denken dat het gras groener is aan de andere kant, maar als je deze diepe, authentieke liefde wilt ervaren, moet je je ervan bewust zijn dat de strijd er ook moet zijn”. Het lied won de wedstrijd met 583 punten, waarmee Zweden voor de zevende keer Eurovisie won en Loreen de eerste vrouw werd die de wedstrijd twee keer won. Op een vraag van een verslaggever vergeleek ze haar beide overwinningen: “In 2012 was alles zo nieuw voor me, ik wist niet wat ik kon verwachten. Je komt binnen en je ontmoet deze gemeenschap met al deze ups en downs. Nu, 11 jaar later, heeft het leven me links en rechts in de war gestuurd. Dus nu ik terugkom, is er die moeiteloze energie.”
Grand Finale Optreden
Hoe verdrietig we ook zijn om deze series over de unieke verhalen van getalenteerde mensen in heel Europa af te sluiten, ons team is enthousiast om te zien wat Eurovisie 2024 ons gaat brengen. In de volgende blog gaan we dieper in op onze persoonlijke voorspellingen en favorieten voor de wedstrijd van dit jaar.
Verwante artikelen over Gigstarter: