Een live video: jouw troef om toffe optredens te krijgen

Door Mirek Walton & Seeltje van Boeckel op 15-11-2017

Het belang van een goede live video wordt onderschat. De meeste artiesten kiezen ervoor om te investeren in een mooie videoclip of in een nieuw album. Logisch, want een nummer met een gelikte clip is een mooie manier om fans te verwerven en een indruk te maken op boekers. Althans, dat is de theorie. Bij Gigstarter zien we dat de boekers en opdrachtgevers in de praktijk vaak andere voorkeuren hebben.

Laten we even inzoomen op Gigstarter. Op Gigstarter staan nu 2500 artiesten ingeschreven, hiervan ontvangen er 400 per maand een offerteaanvraag. De artiesten die benaderd worden hebben in 75% van de gevallen artiesten een goede representatieve live video. Van de duizenden boekingen die zijn gegenereerd via het platform heeft een boeker bijna nooit aangeven een band, DJ of solo-artiest geboekt te hebben die de verwachtingen niet waarmaakt. Dat is voornamelijk te danken aan de kracht van de live video.De populaire Barbara St. James, die mede door haar live video meerdere boekingen binnenkrijgt op Gigstarter

Mogelijke alternatieven voor een live video kunnen een demo met een video, foto-compilatie of een videoclip zijn. Deze alternatieven onderpresteren echter aanzienlijk ten opzichte van een live video. Ze geven namelijk geen eerlijk beeld van de sfeer en de kwaliteit van het optreden. Met een goede live ‘registratie’ maak je als artiest een potentiële klant goed warm voor wat komen gaat en zal een bezoeker van je profiel eerder converteren tot een boeking.

Een goede live video video is niet zomaar geschoten. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk geven een professionele geluidstechnicus en filmer tips en tricks voor het maken van een representatieve en goede live video.

Live Geluid Opnemen in de praktijk

door geluidstechnicus muziek producer Mirek Walton

Hoe krijg je de sfeer en de vibe van jouw act op video? Dat is waar het om draait. Live publiek, reageert niet alleen op de muziek, maar op veel meer: de uitstraling van de artiesten, de andere toeschouwers, de entourage, de flow van de avond en last but not least, de live akoestiek. Van dat alles moet je zoveel mogelijk feel op je video zien te krijgen, tegelijkertijd moet de audio track zo intens mogelijk klinken zodat het op YouTube en Facebook kan concurreren met alle andere content die aanwezig is op de platforms. Aan de hand van twee voorbeelden zal ik vertellen, hoe je dat in de praktijk kan aanpakken.

Nuevo Nocturna - Quante stelle nel cielo con la Luna

Onderstaande video is van mijn eigen tango ensemble. We hadden de mazzel dat we een gig hadden staan in de Toonzaal in Den Bosch - perfecte akoestiek - met goede geluidstechnici. Zo’n zaal klinkt intiem en groot tegelijk. Dat moet je zien te vangen in je opname.Nuevo Nocturna, het Tango Ensemble waarin geluidstechnicus Mirek Walton zelf akoestische gitaar speelt

Alle mics die je ziet worden opgenomen, plus de pick up van de gitaar. Verder staan er in de zaal nog mics die de akoestiek mooi meepakken en, niet geheel onbelangrijk, het applaus natuurlijk ook.

De sound die je hoort is uiteindelijk aardig anders dan de live sound. Een honderd procent eerlijke representatie bestaat niet, ook natuurlijke klank kan nog heel wat toegevoegde smaak in zich hebben. De meest artistieke keuzes op het gebied van geluid hebben we achteraf gemaakt, om de intensiteit op te voeren. Uiteindelijk is de sound intens en intiem èn - niet onbelangrijk - ook goed te horen op kleine flut speakers. Resultaat: het klinkt net zo intens als hoe het live voelde.

Nootmuskaat - Geen Idee

De jongens van Nootmuskaat hadden het wilde idee om een live sessie te doen in een galerie met - laten we zeggen - een uitdagende akoestiek. CD-kwaliteit, maar dan live was het idee. De galm van de ruimte was nogal heftig, zeker voor de cajón (de houten kist van de percussionist). Eigenlijk niet te doen, maar daarom juist ook een uitdaging. Van een onmogelijke beginsituatie word je creatief en dat leidt (hoop je) tot een bijzonder resultaat.Live registratie van de Nederpop band Nootmuskaat in Galerie Kis, Amsterdam 2016

En wat bleek, de akoestiek was een cadeautje. Het geeft precies de extra flavour die ik zocht. Van deze sessie heb ik wel geleerd dat je niet te veel plop-kapjes etc. voor je zanger moet zetten, de klank wordt misschien 5% beter, de video 10% slechter. Bottom line is denk ik dat je altijd de inspiratie van de artiesten moet volgen; moeilijke situaties niet mijden en niet ‘nerderig’ gaan doen over details.

Live Video in de praktijk

door filmmaker Seeltje van Boeckel - Nakota Film

Elk concert is anders en iedere muzikant heeft een eigen uitgesproken sound & image. Het is altijd weer een uitdaging om dit te vertalen naar video. Een gevoelige liedjesschrijver vraagt om een andere aanpak dan het filmen van een feestband. Wordt er gedanst en gaat het publiek uit zijn dak? Of raakt de kijker helemaal verdwaald in het innemende verhaal van de singer-songwriter? Dat wil je ‘herbeleven’ alsof je er (weer) bij bent.

Een boeker wil graag weten wat de artiest met zijn omgeving doet en zal dat verwachten te zien in een video. Naast dat de muziek moet passen bij het festival of het evenement, moet ook de uitstraling en interactie van de band, DJ of solo-artiest kloppen. Welk visueel plaatje je overbrengt hangt natuurlijk ook van de locatie af. Aan de hand van twee cases uit de praktijk zal ik hier inzicht in geven.Jazzband Okabe Family - Live in het Bimhuis

Het Bimhuis in Amsterdam is een prachtige locatie om te filmen, maar je kan er niet zo creatief uit de voeten met bewegende camera’s tijdens een concert. Er zijn heel wat restricties in het Bimhuis. Wel is de verlichting perfect en zijn langsrijdende treinen in de achtergrond prachtig. De akoestiek van de ruimte is goed en na overleg kunnen de technici van het Bimhuis voor een kleine prijs ook vaak de opnames op zich nemen. Kortom; het Bimhuis is de ideale plek voor een pure en echte registratie video. Zo ook uitermate geschikt voor jazztrio Okabe Family.

We werken graag samen met een geluidsman zoals Mirek. Veel muzikanten of bands willen om de kosten te drukken graag de opnames zelf regelen, we hebben helaas echt al vaak gezien dat dit mis gaat. Zo ook bij the Breaking Levees in Paradiso. De audio opnames waren mislukt en we hebben de videomontage moeten maken met een studio track. De timing is natuurlijk nooit exact hetzelfde bij een live optreden, dus er gaat heel wat extra tijd inzitten om het er een beetje goed uit te laten zien en er moet een hoop opgelost worden met tussenshots.Breaking Levees speelt Doctors dream in de kleine zaal van Paradiso, Amsterdam 2017

Conclusie: investeren in meer optredens

De hierboven uitgelichte registraties van optredens laten zien hoe verschillende stijlen en opname methodes tot uiteenlopende sfeerbeelden leiden. Natuurlijk bepaalt de muziek die je maakt de sfeer maar uiteindelijk hebben externe factoren zoals locatie en publiek grote invloed op het resultaat. Denk daarom goed na over wat voor jou een fijne setting is om je optreden te doen. Maak er een thuiswedstrijd van en maak het in de nabewerking niet mooier dan het is. Eerlijkheid loont.

Hoeveel ben je bereid te investeren?

Heb je geen budget om te investeren in een professionele live registratie, vraag een fan om verschillende optredens desnoods met je mobiel op te nemen. Hoe beter het geluid in de zaal afgesteld staat, hoe beter het resultaat. Het beeld zal misschien onderbelicht of onscherp zijn en het geluid zal niet perfect afgemixt zijn en uitslaan. Maar het zal een eerlijk beeld geven en een de juiste verwachtingen bij de boeker plaatsen.

En DJs dan?

Dit geldt overigens ook voor DJs zoals hieronder te zien is. Bij een DJ zal het iets meer gaan over hoe het publiek reageert op jouw muziek. In onderstaande filmpje is een live opname van een gig van DJ Ella Red te zien. Het is gefilmd met een mobiel, maar geeft een goed beeld van wat de DJ voor elkaar kan krijgen. Ook hierbij geldt: een live video is veel relevanter dan een videoclip voor iemand die van plan is een DJ in te huren.De doe-het-zelf opname van Ella Red geeft een goed beeld van welke sfeer deze DJ neer kan zetten

Zelf een professionele live registratie maken?

Wil je echt stappen in je carrière als muzikant maken? Maak dan een goede live video met zowel goed beeld als goed geluid. Mirek Walton (geluid) en Nakota Film (beeld) helpen je graag. Afhankelijk van je behoefte kunnen zij je losstaand of als team verder helpen. Een relatief kleine investering zal zich uitbetalen in meer goed betaalde optredens.

Gigstarter Artist of the YearDean & The Moonboys zijn uitgeroepen tot Gigstarter Artist of the Year 2017. Hier de live opname gedurende de finale van Artist of the Year.

Weet je niet wat het beste voor je is of twijfel je? Gigstarter denkt graag met je mee over wat voor jou de beste volgende stap is. Neem gerust contact met ons op via info@gigstarter.nl

Gerelateerde Blogs:
Finalists artist of the year
Promoot Gigstarter en krijg meet optredens

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: concert, video, geluid, registratie, video, gigstarter