De terugkeer van festivals in Nederland

Door Het Gigstarter Team op 23-03-2021

Een sprankje hoop voor feestgangers en organisatoren, want op 20 en 21 maart hebben er weer fysieke festivals plaatsgevonden in Nederland. Twee dagen op rij 1500 dansende en zingende mensen dicht op elkaar, maar wel voor de wetenschap!

Fieldlab

Beide festivals maken deel uit van de reeks testevenementen geïnitieerd door Fieldlab, een organisatie opgericht om de mogelijkheden van evenementen tijdens de corona crisis te onderzoeken. Eerder dit jaar experimenteerde zij al met een congres in jaarbeurs Utrecht, een theatervoorstelling, een voetbalwedstrijd en zelfs met concerten in de Ziggo Dome. Resultaten uit deze testen waren bemoedigend, al waren deze bijeenkomsten kleinschalig en moesten sommige mensen mondkapjes dragen voor het onderzoek.

LLoutOok PRO artiest: LLout staat te popelen voor nieuwe evenementen.

Het festival

Nu was het tijd voor een test met een grotere groep mensen en in een vorm die voor de bezoekers als vanouds voelt. Nouja… bijna dan. Om het festival binnen te komen moesten bezoekers eerst negatief testen op corona. Tijdens het festival droeg iedere bezoeker een ketting, die anoniem bewegingen vastlegde. Verder kon de 1,5 meter regel worden genegeerd en werd er van muziek genoten zoals voor de pandemie. Dit zorgde voor vele blije gezichten en een gevoel van euforie bij zowel de bezoekers als de artiesten.

Nut van het onderzoek

Het is fijn om te zien dat er weer eens wordt gefeest, maar wat kunnen deze testfestivals betekenen voor de toekomst van de evenementenbranche? 5 dagen na het evenement worden alle bezoekers opnieuw getest op het corona virus. Ook zijn tijdens het festival de contactmomenten van de bezoekers vastgelegd en zijn op verschillende plekken zuurstofmetingen gedaan. Met de data die hier uit voort komt, kan worden vastgesteld of er mensen tijdens het festival besmet zijn geraakt en uit welk contact dit mogelijk is voortgekomen. Meer van dit soort onderzoeken kunnen in de toekomst leiden tot evenementen die zo goed als corona-veilig georganiseerd kunnen worden. Binnenkort zullen de resultaten van het testfestival bekend worden gemaakt en zullen we beter weten wat voor perspectieven dit bied.

Toekomst van evenementen

Of deze evenementen er snel komen en hoe ze er uit gaan zien kunnen we niet met zekerheid zeggen. Moet je mondkapje op? Wordt een speciale app gebruikt? Mag je elkaar aanraken? Wat we wel weten is dat heel veel mensen hun best doen om te zorgen dat er weer gefeest kan worden deze zomer. Het vaccineren is al langzaam begonnen en de overheid belooft dat evenementen die na 1 juli gepland staan, een vergoeding krijgen als deze niet doorgaat. Dit wordt gedaan om organisatoren het vertrouwen te geven om weer nieuwe evenementen te plannen. Als resultaat zien we allemaal aankondigingen voor festivals in juli en augustus en dat is erg bemoedigend.


Ook wij van Gigstarter hebben goeie hoop voor de aankomende maanden en staan te popelen om deze zomer velen optredens mogelijk te maken. Heb je al plannen voor het organiseren van een gaaf tuinfeest, verjaardagsfeest of misschien zelfs een festival. Neem dan alvast een kijkje naar ons ruime aanbod aan artiesten.


Bekijk alle artiesten


Ben je muzikant? Een profiel op Gigstarter aanmaken is volledig gratis. Werk alvast aan een mooi artiestenprofiel en gebruik dit om aankomende boekingen binnen te slepen!


Schrijf je in op GigstarterGerelateerde blogs op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: festival, evenement, covid, kansen