Vind betaalbare live muziek: jouw gids voor het boeken van goedkope bands in NL

Bij Het Gigstarter Team

Het zoeken naar betaalbare liveoptredens, of het nu gaat om een band of een solo-act, kan in veel opzichten een uitdagende taak zijn, van welke platforms je moet gebruiken tot hoe je de artiesten moet benaderen. Waarom lopen de prijsverschillen zo uiteen? Welke steden hebben de beste opties voor goedkope live muziek? Hoe kan Gigstarter helpen? Wij hebben de antwoorden! In dit artikel beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen en lichten we artiesten uit van Amsterdam tot Breda die lage prijzen bieden maar een prachtig geluid en veel talent hebben!


goedkope artiesten verenigd

Hoe boek je goedkope live muziek?

Gigstarter is het live muziek ecosysteem dat boekers helpt om lokale muzikanten te vinden voor bijna elk type evenement. Ons doel is om artiesten en boekers direct met elkaar in contact te brengen, zonder verborgen kosten tussendoor, en onafhankelijke muzikanten te versterken. Door de jaren heen hebben we een gebruiksvriendelijke tool ontwikkeld om je te helpen de beste match te vinden, ongeacht het budget. Hieronder vindt je 5 eenvoudige stappen om een gemakkelijk een artiest te boeken, of wees nog sneller in de tweede optie met slechts 4 stappen.

Optie 1: Zelf een artiest ontdekken en boeken

Stap 1: Ga eerst naar Gigstarter.
Stap 2: Als je zelf door de database met artiesten wilt bladeren, klik dan op de zoekknop en begin je reis.
Stap 3: In de zoekmachine kun je het genre, de locatie en het budget selecteren. Als je alleen bands, ensembles of solo's wilt zien, kies dan de formatie van je voorkeur. Onze database bevat artiesten die voor al 50 euro willen optreden!
Stap 4: Op de profielen van de artiesten kun je een indruk krijgen van hoe ze live optreden door hun video te bekijken en naar hun audiotracks te luisteren om een idee te krijgen van wat voor muziek ze spelen.
Stap 5: De artiest van je dromen gevonden? Klik dan op de knop "Beschikbaarheid controleren". Via deze functie kun je nu direct met de artiest communiceren zonder enige verplichtingen.

Optie 2: Laat het Gigstarter-team je helpen om een betaalbare artiest te boeken

Stap 1: Gigstarter biedt de mogelijkheid om een oproep te plaatsen, waarbij ons team in combinatie met technologieën een lijst met bijpassende artiesten samenstelt. Er zijn twee soorten oproepen: de speedy call (die slechts €9 kost) en de normale gratis call. Je kunt verderop in dit artikel meer lezen over de verschillen.
Stap 2: Je moet de details van het evenement invullen, zoals locatie, datum, aantal gasten, voorkeursgenre, gelegenheid enz. Als je alles hebt ingevuld, kun je het formulier verzenden!
stap 3: Je werk zit er hier bijna op! Zodra de geselecteerde artiesten aangeven dat ze beschikbaar zijn, ontvang je een melding via e-mail met een link die je naar een privé Gigstarter-chat met de artiest leidt.
Stap 4: Het enige wat je nog hoeft te doen is communiceren met de artiest over aanvullende informatie en de bevestiging voor de boeking accepteren of zelf de bevestiging aanmaken. Deze functie is erg belangrijk omdat het ons laat weten dat de boeking voltooid is en na het evenement krijgt elke boeker de kans om een review achter te laten voor de artiest. Dit helpt hen weer om hoger in onze zoekmachine te komen en meer zichtbaarheid te krijgen voor toekomstige boekingen.


opkomend akoestisch duoVan elektronische DJ's tot kerkkoren, bij Gigstarter vind je het allemaal!

Speedy Call - Nieuwe functie op Gigstarter!

Met het groeiende aantal artiesten en boekers op ons platform zijn we gaan onderzoeken hoe we het match-making systeem kunnen verbeteren en hoe we nieuwe generaties AI hierbij kunnen betrekken. De mogelijkheid om geavanceerde technologieën te gebruiken opende de deur voor het team om een meer persoonlijke ervaring te creëren voor de boeker, door handgekozen selecties aan te bieden bovenop wat ons systeem te bieden heeft. Of je nu op zoek bent naar een last-minute boeking, extra ondersteuning wilt of volledige toegang wilt tot niet alleen PRO-artiesten, maar de hele database, de speedy call is de perfecte tool voor jou!

De naam verwijst naar het belangrijkste wat deze verbeterde functie te bieden heeft: snelheid! Dankzij de onmiddellijke verwerking en het grote aantal aan opties dankzij de inclusiviteit van alle muzikanten die beschikbaar zijn in jouw regio, heb je binnen een paar minuten een lijst met artiesten die geschikt zijn voor jouw evenement. De gratis oproepversie heeft tot 36 uur nodig om te verwerken en biedt geen extra ondersteuning en handmatige selectie door het team.

Deze handmatige manier van artiesten uitnodigen door een van onze medewerkers speelt ook een belangrijke rol in de functie. Hoe geavanceerd technologieën tegenwoordig ook zijn, specifieke verzoeken zoals bepaalde vibes, stemmingen of thema's van het feest worden echt begrepen door ons ervaren team dat al tien jaar met onze artiesten werkt. Daarom is de speedy call een verrassend goede optie als je een heel specifiek en uniek verzoek hebt! Minder gedoe, meer muziek.


boek snel, goedkoop en gemakkelijkGigstarter's nieuwste toevoeging aan het platform: de speedy oproep

Top 5 betaalbare en getalenteerde artiesten op Gigstarter in Nederland

Hieronder vind je een diverse selectie van onze muzikanten, door ons uitgekozen uit verschillende formaties en genres. Zij bieden je een kijkje in de meer betaalbare opties die we beschikbaar hebben op ons platform.

Banty Holler (Den Haag)

Banty Holler levert classic country & rock n’ roll in combinatie met new americana. 24 geverifieerde boekingen en gemiddeld een 4.5 uit 5 sterren maakt Banty Holler een van de sterkste goedkope bands in hun genre op ons platform. De liveshows zijn authentiek honky tonk, met een mix van up-tempo 50's rockers, hartverscheurende countryklassiekers en opzwepende originals. Naast covers, speelt de band ook hun eigen werk. Hun tarief begint bij €110 en kan oplopen tot €350.

Live at Kompaan Binnehaven

Mason Hooks (Naaldwijk)

Mason Hooks biedt een dynamische muzikale ervaring met vier getalenteerde muzikanten en zeven instrumenten, zij creëren een rijke verscheidenheid aan geluiden die elk nummer uniek maken. Hun repertoire biedt alles van country tot 90s medleys. Of het nu gaat om ritme of meerstemmige zang, Mason Hooks zorgt ervoor dat elk optreden speciaal is. Met jarenlange ervaring en een constante nieuwsgierigheid naar nieuwe mogelijkheden, combineert hun muziek de stijlen van The Chicks, Van Dik Hout, Dolly Parton en Anouk. Vanaf slechts €150, is Mason Hooks door eerdere klanten omschreven als de "kers op de taart" voor privé gelegenheden, zoals bruiloften. Boek Mason Hooks en maak jouw evenement onvergetelijk!

Mason Hooks speelt live

KNIPOOG (Breda)

Knipoog, een muzikaal duo uit Breda/Roosendaal, bestaat uit Johar Boonman en Jannes de Bruijn, die hiphop en trap combineren tot een onderscheidend geluid. Boonman, met diverse muzikale en entertainment achtergronden, is al lange tijd actief als zanger van diverse popbands en heeft zijn eigen videoproductiebedrijf VDO. De Bruijn, van jongs af aan gepassioneerd door muziek, trad al solo op toen hij vijf was en was actief in verschillende rockbands, waarmee hij albums uitbracht op streamingplatforms. Samen bundelen ze hun talenten in Knipoog, dat op het punt staat hun eerste singles uit te brengen, gevolgd door een EP, die een spannend nieuw hoofdstuk in hun muzikale reis markeert.

Originelied van KNIPOOG

Crockett & The Free Candle (Sliedrecht)

Ondanks dat deze band ui een akoestisch duo bestaat van gitaar en zang, weten zij het hele publiek omver te blazen en mee te laten zingen. Ze treden op met muziek van de jaren 70 tot en met vandaag de dag, vooralsnog voornamelijk rock covers. De heren staan altijd open voor verzoekjes. 1 ding is zeker, met Crockett & The Free Candle zal er niemand blijven zitten of stil staan, mensen een onvergetelijke avond bezorgen is waar zij hun kick uit halen, voor 10 of 100 man, feest gegarandeerd! De band is al te boeken vanaf €100 en kan oplopen tot €350.

Een korte impressie van Crockett & The Free Candle

Three Guys Named Joe (Amsterdam)

Al meer dan tien jaar maken Three Guys Named Joe indruk op het publiek met hun unieke mix van Americana, Bluegrass-juweeltjes en geliefde klassiekers van artiesten als Simon & Garfunkel en The Beatles. Elk nummer wordt uitgevoerd met het kenmerkende JOE-geluid. Hun optredens bevatten harmonieuze polyfonie, begeleiding op gitaar, mandoline, banjo, bas en cajon. Hun muziek beweegt en verrast, en verplaatst de luisteraars van intieme emotionele momenten naar levendige ritmes. Kortom, een optreden van Three Guys Named Joe is een plezier voor elke gelegenheid met prijzen die variëren van €150 tot €660.

Harvest Moon (Neil Young) - Three Guys Named Joe

Tips voor jouw eerstvolgende boeking

Voordat we deze gids afsluiten, kunnen de factoren die van invloed zijn op de kosten van het inhuren van muzikanten je niet alleen helpen om je evenement effectiever te plannen en ervoor te zorgen dat je de beste waarde voor je investering krijgt. Het kan je ook een idee geven van hoe de muziekbusiness in het algemeen werkt. Deze elementen kunnen het ervaringsniveau van de muzikanten zijn, hun populariteit, het type en de grootte van het evenement en zelfs de tijd van het jaar. Vandaag delen we de top drie factoren en leggen we uit waarom een dure artiest niet per definitie hogere kwaliteit hoeft te leveren als het gaat om kunst en creativiteit. Daarnaast is goedkoop niet altijd duurkoop ;)

1. Soort evenement en omvang

De essentie en de omvang van je evenement spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de kosten voor het inhuren van een muzikant. Privéfeesten, zoals verjaardagen, jubilea en kleine bijeenkomsten, hebben vaak een meer informele en intieme sfeer waar gasten nauw samenwerken met de artiesten en waar akoestisch geluid meer dan genoeg zal zijn om de ruimte te vullen met een vloeiend geluid. Zakelijke evenementen en andere gevestigde gelegenheden vereisen daarentegen een professionele aanpak om de beste sfeer te bieden.

Bands en andere formaties die voor dergelijke gelegenheden worden ingehuurd, vragen vaak een hoger tarief vanwege de behoefte aan een gepolijst repertoire. Bruiloften behoren ook tot het duurdere segment omdat in de meeste gevallen de tracklist persoonlijk voor de bruid en bruidegom wordt samengesteld. Houd er rekening mee dat niet alleen de grootte van de evenementen van belang is! Hoe groter de formatie, hoe duurder het kan worden. Solo-artiesten zijn over het algemeen goedkoper dan bands, omdat alle leden betaald moeten worden voor hun optreden.

2. Populariteit en aanvraag

Muzikanten met een grotere en meer toegewijde fanbase vragen vaak meer dan opkomende artiesten omdat ze een groter publiek kunnen aantrekken en herkenbaar zijn voor de meeste mensen. Hun gevestigde reputatie maakt ze waardevol voor openbare evenementen die de bezoekersaantallen willen verhogen, maar ook voor privé-evenementen waar de feestvierder zelf een fan kan zijn of waar de artiest een verrassingselement kan zijn voor de gasten. Bovendien zal een band of solo-artiest die op prestigieuze evenementen heeft opgetreden of wereldwijd erkend is voor zijn prestaties meestal ook een hoger honorarium voorstellen.

De factor populariteit weerspiegelt echter niet noodzakelijk de kwaliteit van het liveoptreden. Het kan zich voordoen als een veiligere optie als je specifieke voorkeuren hebt als organisator, maar zelfs gevestigde artiesten kunnen slechte optredens geven. Overweeg zorgvuldig het idee achter het evenement, de setting en de gewenste sfeer om de juiste keuze te maken tussen opkomende talenten en muzikanten met een aanhang.

3. Genrespecialisatie en locatie

Last but not least speelt het genre van de band om verschillende redenen een cruciale rol bij prijsopstellingen. Ten eerste vereisen bepaalde genres meer vaardigheden en gespecialiseerde apparatuur, wat extra tijd kost om op te zetten en niet in elke zaal past. Ten tweede worden genres als pop, rock, singer-songwriter en coverbands het vaakst aangevraagd door Gigstarter-boekers en in het algemeen. Door deze populariteit neemt de concurrentie op dit gebied toe, waardoor de prijzen vaak dalen.

Tegelijkertijd hebben niche genres zoals swing of wereldmuziek vaak een minimum prijskaartje van €200 per uur. De geografische locatie van muzikanten kan ook van grote invloed zijn op hun prijsstelling. Factoren zoals reiskosten, lokale marktprijzen en de kosten van levensonderhoud in verschillende gebieden spelen een rol. Door deze elementen in gedachten te houden, kun je gemakkelijk begrijpen hoe de prijs voor een artiest wordt bepaald en deze vergelijken met jouw budget om de best mogelijke match te vinden volgens jouw wensen!


Boek nu!


Het vinden en boeken van de goedkoopste muzikanten in Nederland hoeft geen moeilijke taak te zijn als je weet waar je moet zoeken en met welke factoren je rekening moet houden. Of je nu een privéfeest, een bedrijfsevenement of een grootschalig feest aan het plannen bent, ons team staat altijd klaar om je te helpen navigeren door ons platform en de oproepfunctie. Veel plezier met boeken en onthoud dat we bij Gigstarter het boeken van live muziek zo makkelijk en betaalbaar mogelijk willen houden! Het volledige budget gaat naar de artiest in plaats van naar ons. Zo versterken wij de onafhankelijke artiesten en live muziek scene.


Gerelateerd artikelen op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: goedkope band, betaalbare muziek, boek een muzikant, evenement, coverband, boek een goedkope artiest, boek een goedkope dj, goedkope dj, boek een goedkope band, goedkope artiesten in NL