‘Are You Mental’ avond blijft ons nog lang bij

Door Tom van der Velpen op 04-03-2020

Uit onderzoek blijkt dat mensen in de muziekindustrie drie keer zoveel kans hebben op een burn-out. Met dit gegeven begint de ‘Are You Mental’ avond in Amsterdam, georganiseerd door de vrouwenbeweging shesaidso.ams. Het wordt een intieme avond die ons nog lang bij zal blijven, over de mentale gezondheid in de muziekindustrie.

De moderator trapt goed af

Shesaidso.amsterdam is de Nederlandse tak van het internationale initiatief shesaid.so., een wereldwijde organisatie die zich inzet voor ondergerepresenteerde groepen in de muziekindustrie met een speciale focus op vrouwen. Voor deze aspire to inspire thema-avond zijn interessante sprekers uitgenodigd om over mentale gezondheid te praten. Moderator Micha Windgassen (Entree Concertgebouw) trapt de avond goed af door haar persoonlijke ervaring te delen. Naast haar volle werkweek deed ze ook een radioshow op radio 4, van 5 tot 7 ’s ochtends. Na twee jaar bleek dat door de toenemende werkdruk niet meer te combineren te zijn en leidde het drukke schema tot diverse klachten. Op tijd heeft ze de stekker uit haar radiocarrière moeten trekken, en heeft ze weer meer tijd over voor haar eigen welzijn.

moderatorMicha Windgassen, foto door Liz Olyslager

De donkere kant van touren

Micha vraagt Caroline Westendorp om naar voren te komen, 8 jaar zangeres van de succesvolle metal-band The Charm The Fury. Van buiten lijkt het doorbreken met een band een droom die uitkomt, maar Caroline laat ons tijdens haar boeiende presentatie de duistere kant van het touren en bandbestaan zien. Ze neemt ons in drie fases mee met de opkomst en uiteindelijk uit elkaar vallen van de band. In het begin, de doorbraakfase, ging het de band erg voor de wind. Doordat ze redelijk uniek waren in de metalscene als band met een zangeres werden ze snel opgepikt door media en liefhebbers. De band bestond uit allemaal begin 20-ers, en er werd veel gefeest na de shows en geslapen in goedkope hotels ver buiten de stad. Het begin van een ongezond bandbestaan.The Charm The Fury live op Pinkpop 2017

Daarna kwam de blow-upfase. Het gerenommeerde Nuclear Blast label tekende de band en dit zorgde voor veel grote shows in binnen en buitenland. De druk die Caroline voelde als zangeres op het podium werd groter en groter. Ook waren er vele discussies tussen de bandleden buiten de optredens om, wat zorgde voor nog meer onrust bij de zangeres. Ze kreeg de eerste burn-out symptomen, wat leidde tot de Burn Out fase. Haar vader, de grootste fan van de band, overleed en Caroline kon definitief niet meer haar draai vinden in de band. Naast het ongezonde tourleven en de vele spanningen die het opleverde geeft de zangeres ook aan dat ze te lang met de mentale klachten heeft gezeten, en eerder had moeten spreken met mensen.

Sarah Jane kiest voor haar zelf

Na de openhartige presentatie van Caroline over het bandbestaan volgt het persoonlijke verhaal van een solo artiest, de succesvolle soulzangeres Sarah Jane. Sarah Jane zit al jarenlang in het muziekvak. Na de Grote Prijs van Nederland 2014 te hebben gewonnen en vele shows gedaan te hebben, tourde ze de laatste tijd met legende Billy Ocean langs grote stadions in Engeland. Drie maanden geleden besloot Sarah Jane haar carrière op pauze te zetten, teveel focus lag er op de artiest Sarah Jane waardoor ze zichzelf als persoon niet kon ontwikkelen. De muziek en haar carrière slokte alles op, waardoor ze te weinig aandacht voor haar bestaan ernaast kon hebben. Een inspirerend besluit, die niet iedereen in de muziekindustrie durft te nemen. Complimenten aan shesaid.so voor de geweldige keuze aan sprekers deze avond die elkaar perfect aanvullen.

qaMet een interactieve Q&A en netwerkborrel werd de avond afgesloten, foto door Liz Olyslager

De avond werd afgesloten met een Q&A vol prikkende stellingen. Er kwamen mooie discussies los bij stellingen als ‘Mental Health is a hype’ en ‘Get over it, the world is yours. Eat, sleep, rave, repeat.’ Door alle verhalen vanavond te horen weten mensen dat ze niet alleen staan in de meestal vrolijke muziekindustrie, die ook duistere kanten heeft. We hebben niet alle persoonlijke anekdotes opgeschreven die deze avond voorbij kwamen, omdat ze soms te persoonlijk waren. Dat geeft aan wat voor hechte community shesaidso.amsterdam heeft geschapen waarin alles in vertrouwen wordt besproken. Shesaidso.ams biedt een safe space om te delen, inspireren en verbinden met alle mensen in de muziekindustrie om zo meer gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit te bewerkstelligen. Reden genoeg om als professional in de muziekindustrie volgende keer live bij een shesaidso.ams event bij te wonen.

Blijf op de hoogte van aankomende events van shesaid.so via Instagram en LinkedIn. Of wordt als vrouwelijke professional lid van het online prikbord voor vragen, suggesties en samenwerkingen in de shesaidso.amsterdam Google Group via shesaidso.ams@gmail.com.

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: mental, shesaidso, gigstarter