Krachten bundelen bij Women in Dance

Door Tom van der Velpen op 22-10-2019

Op het Amsterdam Dance Event in Amsterdam waren 600 (!) sprekers, honderden panels en presentaties met betrekking tot de elektronische muziekindustrie. Dit jaar werd voor het eerst een event georganiseerd waar vrouwen werkzaam in de muziekindustrie op grote schaal bij elkaar kwamen om kennis uit te wisselen. Ik was één van de aanwezige mannen, en zag een leerzame en unieke middag in Spaces Amsterdam.

De Amsterdamse DJ/Producer Lady Bee vond het hoog tijd dat er een vrouwelijk panel kwam met een focus op de vrouwen in de muziekindustrie. Op haar uitnodiging waren vier ervaren speelsters uit de Nederlandse muziekindustrie aangeschoven in het panel: Romina Derby (Robin Banks Agency), Linda Gommers (Spec Artist Management, Manager Famke Louise), Stephanie Mcguire (A&R BMG.Talpa) en Maartje Ketelaar (Mixmash Records & management van Lady Bee). De zaal bij Spaces Amsterdam zat vol met voornamelijk vrouwelijke DJs die enorm nieuwsgierig waren naar de verhalen en ervaringen van de dames in de muziekindustrie. Een bezoekster, werkzaam voor het beroemde Glastonbury festival, was verrast door de hoge opkomst en vertelde dat ze vijf jaar geleden nog maar één van de weinige vrouwen was op ADE.

panelHet panel bestaande uit (vlnr); moderator Fajah Lourens, Lady Bee, Stephanie Mcquire, Maartje Ketelaar, Linda Gommers en Romina Derby

Het foute uurtje

Lady Bee steekt tijdens deze Q&A meteen van wal en vertelt dat het merendeel van de boekers in Nederland een allround DJ zoeken, die een beetje urban draait en vooral een fout uurtje inplant voor de bezoekers. Hier was ze op een gegeven moment zo klaar mee, omdat het niet haar stijl was en eigen muziek wilde draaien, dat ze deze klussen niet langer aannam. Een moeilijke keuze want het betekende direct minder optredens voor haar. Maar een belangrijk motto voor haar als DJ is: Stay true to yourself. Doordat ze minder optredens had moest ze een bijbaan nemen bij Spaces voor naast haar DJ bestaan, om rond te kunnen komen. En uiteindelijk werd ze mede dankzij deze focus geboekt op grotere festivals. Met haar eigen muziek.

Ga samen netwerken

Er is op deze middag enorm veel interactie tussen publiek en panel, veel meer dan ik gewend ben van de gemiddelde sessie tijdens muziekconferenties als Eurosonic/Noorderslag en ADE. Daar wordt het 'vragenrondje uit het publiek' of andere publieksparticipatie toch vaak afgeraffeld en kort op het einde gehouden. Hier vliegen vragen, grappen en loftuitingen over en weer tussen iedereen aanwezig.

Zo wordt ook het algemene probleem netwerken aangekaart. Alle vrouwen in het panel waren het erover eens: je bent zo groot als je netwerk. Maar niet iedereen vindt het fenomeen netwerken plezierig. Zo geeft ook Lady Bee toe dat ze het vaak lastig vindt om tijdens drukke events het juiste contact te leggen. Stephanie staat haar bij en geeft een handige tip: ’Neem iemand die zich comfortabel voelt met netwerken mee naar events. Dan kan je elkaar helpen. Als het gesprek moeizaam gaat bij Lady Bee kom ik er vaak genoeg bij staan en help het in goede banen leiden. Benut elkaars krachten hierin.’Lady Bee - Sweet Like Chocolate, die uitkwam op Diplo's label MADDECENT

Volharding is de sleutel

Het woord volharding komt veel terug deze middag. Wees volhardend met het aanbieden van je muziek en de promotie ervan, het wordt vaak niet vanzelf opgepikt. Het is helemaal niet erg om een paar keer te mailen naar iemand waarmee je contact wilt leggen, het laat diegene juist zien dat je volhardend bent. De volharding van Lady Bee werd duidelijk toen ze een evenement tijdens ADE organiseerde. Ze wilde graag samenwerken met grote namen in de DJ scene als Diplo en investeerde veel geld om deze grote namen naar haar evenement te trekken. Na veel doorzettingsvermogen lukte het haar om die namen op haar event te krijgen en daarmee had ze de perfecte basis gelegd voor een samenwerking. Niet veel later bracht ze muziek uit met Diplo.

Zo stapelde tip na tip zich op tijdens deze inspirerende sessie vol persoonlijke anekdotes en vragen uit het publiek. Ik ben verwonderd hoe dynamisch deze middag was en hoe betrokken zowel publiek als panel was. Iedereen die aanwezig was kon zien dat de vrouwelijke aanwezigheid in de muziekindustrie groeiende is. Hopelijk worden krachten gebundeld en kan deze speciale middag het begin zijn van een sterke vrouwelijke golf in de elektronische muziekwereld.

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Op de hoogte blijven van Gigstarter en haar artiesten?
Meld je aan voor de kwartaal nieuwsbrief

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: spaces, ADE, gigstarter