Het belang van een goede live video

Bij Het Gigstarter Team

Een goede live video voor op je artiestenprofiel maken is misschien wel het belangrijkste wat je kunt doen om meer boekingen te krijgen. Wanneer potentiële boekers op je profiel kijken is dit vaak het eerste waar ze op klikken. En je weet wat ze zeggen over de eerste indruk… Dat kan een echte dealbreaker zijn. Maar hoe maak je een video die uitstraalt waar jij toe in staat bent op het podium? We geven je een aantal tips.

Wat wil de boeker zien?

Om het heel simpel te stellen: de boeker wil zo goed mogelijk een indruk krijgen hoe de artiest er live uit gaat zien op zijn of haar evenement. Het is in eerste instantie dus belangrijk dat je als band, dj, ensemble of soloartiest duidelijk in beeld wordt gebracht in de formatie die je live ook zou aannemen. Als je tijdens je shows altijd spectaculaire kleding aanhebt, zorg dat je dit ook in je video aan hebt. Hoort een vette lichtshow bij jouw act, laat het aan de mensen zien! Het zou zonde zijn om de elementen die jouw performance speciaal maken niet in de video te verwerken.


" allowfullscreen>
Coverband Sitting on a Duck laat in hun promovideo duidelijk zien hoe ze live optreden.

Uitstraling

Daarnaast is het belangrijk dat je video de sfeer uitstraalt die jij of jullie ook op het podium weten te creëren. Dit is niet makkelijk, maar er zijn wel een aantal manieren om in de buurt te komen. In de video kun je beelden gebruiken van het publiek bij een van je gigs uit het verleden om te laten zien hoe anderen genieten van je show. Mocht je die niet hebben zorg dan dat je tijdens je opname interactie zoekt met de camera. Door te doen of de camera je publiek is, straal je meer energie uit richting de kijker en geef je een betere indruk van waar je toe in staat bent. Laat zien dat je plezier hebt in het optreden!


" allowfullscreen>
De video van MAIS geeft een goed en professioneel beeld van de act.

Kwaliteit

Om professioneel over te komen en goed de inhoud van je video over te brengen is het belangrijk om goede beeld en audio kwaliteit te hebben in je video. Laten we voorop stellen dat er geen dure camera nodig is om mooie beelden te krijgen. De meeste moderne mobiele telefoons voldoen. Het belangrijkste is dat er voldoende licht is en de positionering van de camera juist is. Het beste licht is wanneer je overdag en buiten een optreden filmt. Film je wel binnen en is het wat donker, zorg dan voor een externe lichtbron die aan je mobiel of camera te monteren is. Zorg hiernaast dat de camera op een statief staat of in ieder geval stabiel is tijdens het filmen. Zo blijft de focus goed en zijn de beelden prettig om naar te kijken. Als je je video echt naar een hoger niveau wilt tillen, probeer dan meerdere shots vanuit verschillende hoeken te gebruiken en ze vervolgens aan elkaar te editen. Op YouTube zijn veel tutorials te vinden voor basis video-editing, kijk daar zeker eens naar!

Audio

Wanneer je een video van een gig met publiek maakt en de audio van je cameratoestel gebruikt klinkt dit vaak niet zo goed. Om dit te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Speel je versterkt? Dan kun je vaak de output van het mengpaneel extern opnemen (en voor een dj de output van de draaitafel). Op deze manier wordt alleen de zang en instrumenten opgenomen en kun je deze later mixen en onder de beelden plakken. Neem je de video thuis (of op een locatie zonder omgevingsgeluid) op, probeer dan een studio microfoon aan te schaffen om de opname zo mooi mogelijk te maken. Dit hoeft niet duur te zijn en kan altijd later nog van pas komen.

Combineer het beste

Het is soms moeilijk om al deze tips samen te brengen in 1 perfecte video. Daarom kun je ook verschillende clips samenvoegen om een compleet plaatje te maken. Zo kun je een video die thuis is opgenomen met professionele audio en steady beeld, combineren met een video van een evenement die weer beter de sfeer van jouw show uitstraalt. Op deze manier combineer en laat je zowel de kwaliteit van je muziek als je on stage skills zien. Heb je een PRO lidmaatschap, dan kun je natuurlijk ook meerdere videos uploaden. Succes met het maken van jouw perfecte live video!

Ontdek onze artiesten

Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: live, video, boekingen, muziek, profiel