The Analogues raken iedere Beatles fan in de Ziggo Dome

Door Roeleke de Witte op 16-10-2019

De Nederlandse band The Analogues is momenteel een van de beste tributebands ter wereld. Dit gegeven werd vorige week nog eens bevestigd toen ze in de Ziggo Dome speelden. De band heeft zich ten doel gesteld het latere werk van The Beatles op de originele (analoge) instrumenten live uit te voeren. Als Beatles fan was ik namens Gigstarter aanwezig, en waande mezelf terug in de tijd.

Het concept van The Analogues biedt de garantie voor een mooi avondje uit voor de Beatles-liefhebber. Ditmaal stonden ze klaar om het hele album Abbey Road te spelen, bijgestaan door strijkers en blazers. Zelf ben ik 29 jaar oud en gek op de muziek die de Fab Four maakte. Toch was ik enigszins teleurgesteld dat de gemiddelde leeftijd van het overige publiek zo ruwweg 60 jaar was. Ik koesterde altijd nog de gedachte dat de Beatlemania generatie-overstijgend is.The Analogues bij DWDD

Opgezogen door de muziek

Hoe dan ook, The Analogues zijn uiteraard de Beatles niet. Zij pretenderen ook geen wederopstanding te zijn van de originelen en hun imitatie reikt niet verder dan de muziek. Een verademing ten opzichte van sommige andere tributebands die krampachtig alle uiterlijke kenmerken van de te imiteren artiesten overnemen. Wat ze wel zijn? Steengoede muzikanten die tot op de noot, hamerslag en schreeuw nauwkeurig het gevoel creëren dat je als bezoeker jezelf in 1969 begeeft, toen de Beatles hun laatste concert gaven en het einde van de muzikale samenwerking eigenlijk al was begonnen.

Men kan zich afvragen wat de toegevoegde waarde is van een concert dat precies klinkt als een album. Tijdens een concert komt muziek idealiter tot leven en kunnen muzikanten hun creativiteit laten gelden in een speciale uitvoering van de nummers. De dynamiek tussen artiest en publiek maakt het tot een op zichzelf staande ervaring en er heerst een sfeer van fijne spanning omdat je nooit precies weet wat er staat te gebeuren. Ondanks deze ontbrekende verrassings- en creativiteitselementen zijn The Analogues in staat je in hun optreden op te zuigen. De twee medleys die op Abbey Road staan werden ondanks de precisie speels uitgevoerd. Bovendien komt strak samenspel altijd over op publiek, ook als deze voorspelbaar is. Dan zijn er natuurlijk de klassiekers als Something en Here comes the Sun waar het publiek op geheel eigen wijze hoorbaar van meegeniet.Aftermovie The Analogues in Ziggo Dome

Muzikale opvoeding

Persoonlijk raakte ik in een trance tijdens het dynamische en eindeloze I want you (she’s so heavy), een nummer dat ik naar alle eerlijkheid nooit genoeg naar waarde heb geschat. Maar de live-uitvoering van The Analogues deed me inzien wat de toegevoegde waarde is van de afwisseling en mood swings die het nummer bepalen. Dit, in combinatie met het slepende ritme en de mechanische bewegingen op het podium, was een van de vele mooie momenten op de avond. Vanaf nu luister ik met een vernieuwde liefde naar dit nummer.

Het verrast me niet dat The Analogues bijna uitsluitend voor uitverkochte zalen spelen. De liefde voor The Beatles is nog steeds groot en de muzikanten lijken deze liefde zeker te delen. Een absolute aanrader! Al zou ik graag verzoeken, mocht ik je nu verleid hebben tot zo’n heerlijk avondje uit, neem lekker je kinderen en/of kleinkinderen mee en stop er een beetje Beatles in. The Analogues doen de rest van de opvoeding voor je.

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Op de hoogte blijven van Gigstarter en haar artiesten?
Meld je aan voor de kwartaal nieuwsbrief

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: analogues, gigstarter