Een onvergetelijk afscheidsconcert zonder muziek

Door Tom van der Velpen op 02-10-2019

Optredens waar je al weken naar uit kan kijken, het komt niet vaak voor. Het afscheidsconcert van Eric Burdon & The Animals zorgt echter al weken voor gezonde spanning bij mij. Samen met je vader kijken naar zijn jeugdheld en muziek speelt die vroeger dagelijks door het huis schalde. Dat moet wel speciaal worden. En onvergetelijk werd het.

Voor we beginnen wil ik als fan meteen het grootste misverstand over The Animals uit de lucht hebben. De Engelse band, ontstaan in de jaren 60 van de vorige eeuw, heeft meer muzikale invloed gehad dan alleen de evergreen ‘House of the Rising Sun’. Met nummers als ‘Don't Let Me Be Misunderstood’ en het gejaagde ‘We’ve Gotta Get Out of This Place’ is een hele generatie opgegroeid. De tijdloze nummers staan nog steeds als een huis. Als Bruce Springsteen dan ook vermeldt dat Eric Burdon voor hem dé grote motivatie was om op het podium te staan, hoop ik je overtuigd te hebben. Maar genoeg fanpraat, terug naar de avond in Afas Live waar we voor waren gekomen: het concert.The Animals met Don't let Me Be Misunderstood

De inrichting van de Amsterdamse popzaal was al apart te noemen. De locatie is gemaakt voor 6000 bezoekers, maar bij het binnentreden zagen we dat de balkons waren afgesloten. Ook was het podium een stuk naar voren gehaald en waren er overal zitplekken. De organisatie leek op een krampachtige manier een intieme sfeer te willen creëren—of er waren te weinig kaarten verkocht, want zelfs in deze setting waren er nog vele lege plekken te zien.

Samen met honderden babyboomers was ik in volle verwachting van Burdon en band. Alle instrumenten stonden al keurig opgesteld en klaar om bespeeld te worden, toen de kleine rocker solo het podium betrad. Hij begon een verhaal over zijn vader en een advies dat hij had gekregen van de legendarische Chuck Berry; ‘If you don't play, you don't get paid. If they don't pay, you don't play.’ Net toen ik dacht dat dit een bijzondere avond zou worden vol persoonlijke anekdotes, waar Eric normaal niet van is, verliet de beste man het podium. Het publiek in verwarring achterlatend.Eric op het podium in Afas Live

Kort daarna kwam Eric nog op het podium om te melden dat ze niet gingen optreden omdat de promotor ze niet had betaald. Hij bedankte iedereen voor de komst en schaamde zich voor de situatie. Daarna liep hij regelrecht van het podium af. Bij het publiek ontstond ondertussen een mix van emoties. Van de komische kreet ‘I got some cash for you’ tot aan ‘come back asshole’ vlogen allemaal door de zaal.

Ik ben naar honderden concerten geweest maar had dit nog nooit meegemaakt. Tuurlijk cancelt een act weleens, maar niet op het moment dat iedereen aanwezig is inclusief band en publiek. Er was een grote teleurstelling dat we geen muzikaal afscheid hebben kunnen hebben van deze oude rocker. Sommige fans waren helemaal uit Duitsland afgereisd voor deze gig. Maar ik zag ook een twinkeling in de ogen van mijn vader. Respect voor zijn jeugdheld, die ondanks dat hij decennia in de muziekindustrie rondloopt, zich niet laat piepelen door een Europese promotor die waarschijnlijk wat afspraken niet na komt. Alle partijen verdienen echter een beter afscheid van dit icoon. Ik kijk nu al uit naar een muzikale herkansing in een vol gepakt Paradiso.

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Op de hoogte blijven van Gigstarter en haar artiesten?
Meld je aan voor de kwartaal nieuwsbrief

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: gigstarter, animals, eric burdon