St. Patrick's Day: Meer Dan Muzikale Tradities

Door Het Gigstarter Team op 14-03-2024

St. Patrick's Day is een bekende feestdag die over de hele wereld bekend is. Het begon in Ierland als een manier om de patroonheilige van het land te eren, maar door immigratie en globalisatie is het nu een dag geworden om hulde te brengen aan alles wat Iers is. Hiertoe behoren het bereiden van eten zoals corned beef en kool, het deelnemen aan muzikale bijeenkomsten die 'céilí' worden genoemd en het versieren met symbolen zoals sjamrocks en kabouters. Met de recente lancering van Gigstarter in Ierland willen we interessante feestdagactiviteiten met jullie delen om te proberen de best passende muziek voor te stellen.

Geschiedenis van Saint Patrick's Day

De Ieren vieren deze dag al meer dan 1000 jaar als religieuze feestdag, maar niet iedereen kent het verhaal erachter. Saint Patrick werd in de 5e eeuw geboren in Romeins Brittannië en werd de beschermheilige van Ierland en zijn nationale apostel. Op 16-jarige leeftijd werd hij ontvoerd en als slaaf naar Ierland gebracht, vanwaar hij uiteindelijk ontsnapte. Saint Patrick keerde echter jaren later terug naar Ierland en kreeg de eer het christendom naar de Ieren te brengen. In de eeuwen na Patricks dood op 17 maart werd de mythologie rond zijn leven een essentieel onderdeel van de Ierse cultuur. Toen immigranten uit Ierland naar de VS en andere grote landen verhuisden, brachten ze de traditie van St. Patrick's met zich mee en deze moderniseerde op natuurlijke wijze tot wat het nu is geworden. Wat begon als een religieuze dag is uitgegroeid tot een onvergetelijke ervaring van vreugde, traditioneel eten, luide vrolijke liedjes en natuurlijk bier.

St. Patrick's Rooms-Katholieke Kerk

Typische dingen om te doen op deze feestdag

Patrick's Day Parade
Als je het geluk hebt om die dag in Dublin te zijn, besteden veel inwoners en toeristen hun middag aan de grootste parade in Dublin. Deze begint op 17 maart om 12 uur 's middags op Parnell Sq. North met een verwachte opkomst van 400.000 mensen. Tijdens dit evenement kunnen mensen getuige zijn van meer dan 4.000 deelnemers aan de parade, waaronder marcherende bands van over de hele wereld in een fantastisch vertoon van muziek, kleurrijke groepen verenigd door de waarden van gemeenschap, diversiteit en inclusie. Het thema van het festival van dit jaar is 'Spréach', het Ierse woord voor Vonk, dat de unieke essentie van Ierland en het Ierse Volk vertegenwoordigt. Mis dus niet de kans om de Ierse cultuur te vieren in het hart van het land!


Feest van St. Patrick's Day
Er bestaat een verscheidenheid aan interessante lekkernijen die iedereen minstens één keer in zijn leven zou moeten proberen om de sfeer van deze feestdag volledig te ervaren. Naar onze mening zijn de hoogtepunten van het feestelijke diner Ierse stoofpot, samen met corned beef en kool. Het eerste hoofdgerecht is een traditionele maaltijd, waarvan het recept al honderden jaren van generatie op generatie wordt doorgegeven. Gemaakt met slechts een paar betaalbare en vullende ingrediënten zoals lamsvlees, aardappel, wortel, ui en selderij, was dit diner de beste manier voor iedereen, ongeacht inkomen, om hun gezin te voeden. Het resulteerde in de associatie van stoofpot met de smaak van thuis.

Corned beef and cabbage daarentegen is meer een Iers-Amerikaans gerecht. De populariteit van het hoofdgerecht kreeg vorm tijdens de Ierse immigratie naar Amerika, met name naar New York. Naarmate meer Ieren zich in de stedelijke gebieden van Amerika vestigden, kregen ze echter te maken met grote vooroordelen en discriminatie, net als mensen van Joodse afkomst. Deze twee culturen raakten met elkaar verbonden en vermengden zelfs smaken. Ierse immigranten kochten het meeste vlees bij koosjere slagers, waar ze brisket ontdekten, het deel van het vlees dat gebruikt wordt voor deze populaire delicatesse. Corned beef en kool werden een integraal onderdeel van de feestdag, met als extra bonus de mogelijkheid om alles in één pot te koken, waardoor het gerecht goedkoop, makkelijk te maken en, niet te vergeten - lekker werd.

ierse lekkere stoofpot


Geniet van lokale pubs en verdrink het klaverblad
Wist je dat de Ierse wet het tot 1970 verbood om pubs te openen op 17 maart als teken van respect voor deze religieuze dag? De zorg was dat het open laten van de pubs te verleidelijk zou zijn en tot een respectloze hoeveelheid dronkenschap zou kunnen leiden. Na verloop van tijd veranderde de feestdag geleidelijk in een patriottisch symbool dat Ierland en zijn cultuur wereldwijd vertegenwoordigde, los van de religieuze feestdag. Tegenwoordig vind je in de meeste Europese steden authentieke Ierse pubs met livemuziek, Guinness-bier en onvergetelijke eigenaars met een rijke geschiedenis in Ierland.

Een andere leuke lokale traditie die verband houdt met alcohol en pubs is het verdrinken van het klaverblad (the Shamrock). Het is een eeuwenoud gebruik dat zijn oorsprong vindt in het leven van de heilige zelf. Het verdrinken van het klavertje vindt plaats aan het einde van de viering op St. Patrick's Night wanneer het klavertje in het laatste glas whisky wordt gegooid en tijdens een toast wordt opgedronken. Daarna wordt de plant over de linkerschouder gegooid. Het klavertje zelf blijft een van de populairste symbolen van deze dag, ook al heeft het zijn religieuze betekenis verloren.

Live muziek in zijn beste tradities

Gigstarter is er trots op te kunnen melden dat veel artiesten van ons platform zijn uitgenodigd om op deze feestdag op te treden in bars en pubs in heel West-Europa, en we willen er een paar uitlichten die er echt uitsprongen! Ook al hebben ze niet allemaal een Ierse achtergrond, het werken met zulke creatieven geeft ons de kans om muziek op unieke manieren te beïnvloeden en genres te mixen.

O'llainnis (NL)

O'llainnis (Iers Gaelic voor 'de Nederlandse taal'), is een paradox in zowel naam als muziek. Afkomstig uit het regenachtige en winderige oosten van Nederland, mengt deze unieke band op intrigerende wijze Ierse en Schotse traditionele muziek met moderne up-tempo pop en rockmelodieën. Hun muziek neemt je vanuit een houten kroegstoel mee op een spannende reis over de rotsachtige weg naar Dublin en de heuvels van Connemara. In de loop van de actieve jaren van de band hebben ze twee EP's en verschillende singles uitgebracht, die elk de mogelijkheden van genres verkennen. Op Gigstarter heeft O'llainnis zes boekingen met geweldige recensies weten binnen te slepen. Ben je op zoek naar een leuke en enthousiaste band om de Ierse avond op te fleuren? Dan heb je ze misschien net gevonden!


The Wild Murphys (UK)

The Wild Murphys, een levendige Ierse coverband uit het noordoosten van Engeland, zijn de afgelopen 15 jaar uitgegroeid tot een van de populairste Ierse muziek tribute acts in het Verenigd Koninkrijk. Ze begonnen als duo in 2005 en hun doel was simpel: Ierse muziek wijd en zijd verspreiden. Van gezellige pubs tot grote evenementen, hun dansbare en lichtvoetige melodieën hebben een divers publiek voor zich gewonnen. Ondanks het feit dat geen van de leden Iers is, hebben hun liefde en passie voor de muziek hen naar grote evenementen wereldwijd gebracht, waaronder deelname aan de internationale Ierse bandcompetitie in Las Vegas in 2010, waar ze een indrukwekkende 3e plaats behaalden. Hun video's, visuals en website stralen professionaliteit uit en overtuigen boekers om contact met hen op te nemen.

Ierse Tribute Band

Ticket to Happiness (DE)

Ticket to Happiness is een folkrockband uit Siegen die zowel in het Duits als in het Engels zingt, verhalen vertelt over sfeervolle pubavonden, Ierse legendes en actuele sociale kwesties aansnijdt. Ondanks de unieke en gecompliceerde combinatie van positieve lichtheid en sterke statements, dompelt Ticket to Happiness het publiek en zichzelf consequent onder in een emotionele staat van vreugde, feest en geluk. Sinds de oprichting in 2016 heeft de band drie cd's uitgebracht, geschreven en geproduceerd in samenwerking met de succesvolle muzikant Pomez di Lorenzo. De culturele mix van Duitsland naar Ierland klinkt misschien ongebruikelijk, maar het resultaat van hun liveoptredens spreekt voor zich.

Live optreden van de Folk band

Breng de festiviteiten bij jou in de buurt

Ben je op zoek naar een manier om jezelf onder te dompelen in de Ierse sfeer terwijl je thuis feest viert? Start de volgende afspeellijst en geniet van onze eigen selectie Gigstarter-artiesten, met artiesten zoals hierboven vermeld en nog veel meer!


St. Patrick's Day Agenda 2024

Tot slot is Ierland op St. Patrick's Day vol met prachtige en vrolijke evenementen in alle steden, of het nu Cork is of kleine dorpjes. We hebben een kleine agenda gemaakt met mogelijke plaatsen om naartoe te gaan in Belfast, Cork en Dublin. Maar het is natuurlijk maar een klein deel van het entertainment dat die dag plaatsvindt. Bovendien blijven Gigstarter-artiesten niet achter, met zelfs verschillende optredens in Nederland!


Dublin
O'Reilly's | Paddy's Eve Madness - 16 maart: Beleef de grootste en wildste Paddy's Eve op zaterdag in O'Reillys Bar. Koop nu je kaartjes voor heel veel drankjes, feest-DJ's, gratis Paddy-caps, confetti en schuimkanonnen. De deuren zijn open van 22.00 tot 02.30 uur!

Blackrock Leprechaun Chase - 17 maart: De Blackrock Leprechaun Chase is een fun run en festival voor het hele gezin met allerlei activiteiten voor de hele gemeenschap, zoals verhalen vertellen, magie, livemuziek, schminken en nog veel meer!


Cork
The Fógues - St Patrick's Day 2024 - 17 maart: We hebben geweldig nieuws! The Fógues zijn dit jaar de headliner van de viering in Cyprus Avenue! Verwacht een fantastische avond met hun unieke mix van zang, dans en verrassingen. Na een druk 2023 in de Ierse folkscene, inclusief uitverkochte shows in Engeland, zijn The Fógues in opkomst met hun laatste single 'Mountain Dew', die bijna 50.000 streams heeft gehaald, en er is meer materiaal onderweg.

Saint Patrick's Day Concert met Comhaltas Ceoltóirí Éireann - 17 maart: Comhaltas Ceoltóirí Éireann, Baile Mhistéala en speciale gasten Claisceadal na gCarad presenteren een speciaal concert in Saint George's ter afsluiting van de festiviteiten rond Saint Patrick's Day. Bezoekers kunnen genieten van een heerlijke show van Ierse muziek, zang en dans. De grote finale van de show bestaat uit een open mic sessie, waarbij zangers, dansers en muzikanten welkom zijn op het podium.


Belfast
St Patrick's Music Weekend - 15 - 17 maart: Belfast TradFest presenteert een muziekweekend als onderdeel van de algemene festiviteiten. Geniet van een divers, intercultureel en intertraditioneel evenement ter ere van St. Patrick en neem de tijd om rond te wandelen langs traditionele kunstexposities, concerten, céilís, proefsessies en workshops.

St George's Market - 16-17 maart: Een van de populairste markten van Belfast doet mee aan de craic met live traditionele Ierse muziek, uitgevoerd door leden van Ards Comhaltas Ceoltóirí Éireann, opgericht in 1976. Omringd door lokale gerechten, kunstnijverheid en een over het algemeen culturele omgeving is het zeker een bezoek waard.

Gigstarter Agenda in Nederland

agenda met ierse optredensVoor meer informatie klik hier


We hopen dat de aanbevelingen in dit artikel St. Patrick's Day voor elke lezer zullen verrijken. Met de recente introductie van Gigstarter in Ierland zijn we enthousiast om de horizon van deze unieke markt voor livemuziek te verkennen. Proost op een harmonieuze viering van de Ierse cultuur wereldwijd!


Gerelateerde artikelen op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: st patricks day, iers, eten, live music, feest, kroeg, pub, band, folk, gigstarter, klaver