SONNA Records: geloven in je eigen grootsheid

Door Judy van Koten op 06-07-2020

“De onweerstaanbare drang om muziek te maken en de betekenis van geluid voor de mensheid is een enorme inspiratiebron en de reden waarom SONNA Records is gemaakt.” Dit statement schrijft Sanne Rambags, Nederlandse zangeres en oprichtster van SONNA Records, op haar website. Recentelijk bracht de zangeres het album 'Sonna' uit, die geheel a capella is. Reden genoeg om deze ondernemende artiest te spreken in deze turbulente tijden voor de muziekindustrie.

Waar komt de naam SONNA vandaan?

'De naam SONNA is lang geleden ontstaan tijdens een reis naar Noorwegen, toen een lokale inwoner mijn naam verkeerd hoorde. Sindsdien heb ik de naam altijd bij me gedragen en symboliseert het avontuurlijke en onschuldige kind dat in ons allemaal verborgen ligt.'

Waar haal je jouw inspiratie uit bij het maken van muziek?

'Het meeste van mijn inspiratie komt voort uit de natuur en het verlangen om daar één mee te zijn; om er rust en ruimte te vinden. Mijn grootste inspiratiebron is Noorwegen, hier kom ik sinds ik 9 maanden oud was bijna elk jaar. Noorwegen voelt als mijn tweede thuis. Daarnaast haal ik ook veel inspiratie uit Noorse/Scandinavische folk, wereld muziek en verschillende culturen.'

sonnaSanne Rambags

'Voor mijn recente album 'Sonna' kwam de inspiratie van een Noorse bassist Sigurd Hole en zijn solo album 'Elvesang'. Ik vond de sfeer en akoestiek van het album heel bijzonder, opgenomen in een Noors houten kerkje, bijna voelbaar. Dat wilde ik ook graag op mijn album creëren: alsof je bij mij in de ruimte staat. Ook bij het maken van het album haal ik inspiratie uit de natuur, spiritualiteit, verhalen en mythologie. Een belangrijk thema voor mij is "geloven in je eigen grootsheid" om zo een diepere verbinding met jezelf te creëren.'

Waarom heb je ervoor gekozen om het album ‘SONNA’ a capella te maken?

'Het album is helemaal a capella, omdat ik op dit moment heel sterk de behoefte voel om onafhankelijk te zijn als musicus. Om mijzelf en datgene wat ik maak als vocalist te gronden en vestigen én een statement maken met het solo album en het label: dit ben ik. Tijdens een aantal concerten, die ik in een duo met een beeldend kunstenares speelde, ontdekte ik dat er zoveel ideeën in mij zitten. Ik kan onafhankelijk zijn als musicus en helemaal alleen een bijzondere wereld creëren!'

In wat voor taal zing je?

'Ik zing niet in een specifieke taal, het is een zelf bedachte taal (jabber talk noemen ze het in het theater). Met deze taal wil ik datgene wat ik diep van binnen voel verklanken zonder daar de directe woorden aan te koppelen want die doen de gevoelens te kort, de boodschap blijft in het midden en voor de luisteraar zelf te interpreteren, datgene wat ik zing is wel met een bepaalde intentie verklankt om iets te uiten uit mijn eigen gevoelswereld.'

Heb je overwogen om het opzetten van SONNA Records uit te stellen in verband met corona?

'Nee, ik wilde het niet uitstellen. Ik had al zeker 1,5 jaar het plan om een label op te richten en ook al gepland om het in deze periode te doen, niet wetende dat er een virus zou opduiken. Los van corona voelde ik wel dat het ‘niet mogen optreden’ niet in de weg hoefde te staan. In deze technologische tijd hebben we juist alle middelen om een release van een album en het oprichten van een label te faciliteren. Ik voelde juist heel sterk de noodzaak van ‘ik heb dit zo gepland, dus dit zou zo moeten gebeuren’. Ik wilde mijn muziek delen met zoveel mogelijk mensen; want los dat het niet via concerten kan, kan het wel online en kunnen we nog steeds in contact staan met elkaar. Het was echt een intuïtie gevoel. Ik heb er alle vertrouwen in dat als alles weer ‘normaal’ is, het label ook weer veel verder kan groeien.'Sanne vierde de release van haar album vorige maand op een speciale manier door de omstandigheden, onder de Meierijbaanbrug in Tilburg

Wat denk jij dat de kansen en risico's zijn van het oprichten van een label in tijden van corona?

'Het enige wat ik zou kunnen zien met betrekking op het uitbrengen van albums, is dat mensen weinig de deur uit gaan en behoeftig zijn naar kunst, cultuur en muziek. Moet eerlijk zeggen dat ik geen risico’s zie of voel omtrent corona, omdat we gewoon door kunnen gaan als muzkanten, ik ben niet iemand die beren op de weg ziet. Het was echt een intuïtie om dit te doen en de reden van het oprichten van een label was ook om onafhankelijk te kunnen zijn. Dat is voor mij erg belangrijk als muzikant en vocalist. Ik deed het echt om als vocalist een statement te maken van: “Dit is wie ik ben, dit is wat ik doe, dit is de klank en waar ik naartoe wil!'

Stel er komt een tweede coronagolf : Hoe houden jullie je staande als label en wat is dan jullie inkomstenbron?

'Het is niet mijn intentie om geld te gaan verdienen met dit label en dit is ook niet de insteek geweest met het oprichten. Ik denk ook niet dat er veel geld valt te verdienen met dit label. We houden ons staande zoals we dat nu doen; door onze drive en het zien van mogelijkheden. Alles wat ik nu aan kosten heb voor het project, komt uit fondsen. Ik ben namelijk nu deel van het project Talent Hub in Brabant. Dat is een talent ontwikkelingstraject vanuit de provincie en die stopt in deze zomer. Daarmee heb ik wel veel kunnen verwezenlijken, maar voor het label zelf zaten er dus nauwelijks kosten aan, ook omdat ik heb kunnen samenwerken met een aantal studenten. Als er een tweede golf corona komt denk ik juist dat er meer kansen zijn, want mensen zijn behoeftig naar muziek!'

Ben je van plan om meer artiesten aan het label te koppelen en hoe gaat dit proces verlopen?

'Ik ben zeker van plan om meer artiesten aan het label te koppelen. Het proces is nog in gang, dus daar kan ik nog niet zo veel over zeggen. Het idee is om sporadische samenwerkingen te starten. Mensen uitnodigen met wie ik graag speel, om dat vervolgens low budget uit te brengen. Dus het samenwerken met artiesten gaat sowieso gebeuren, alleen moet de juiste vorm nog gevonden worden.'

Ligt de focus nu meer op het online bereik van (nieuwe) artiesten nu er voorlopig niet op grote schaal opgetreden kan worden en waarom?

'Ja, daar ligt nu focus op! Ik heb ook al veel artiesten in mijn netwerk die zich aan het label zouden kunnen verbinden. Eigenlijk is het bereik met andere artiesten altijd online geweest, omdat ik voor mezelf vaak concerten invulde met bezettingen waar ik nog nooit mee had samengewerkt en die ik leerde kennen via het internet. Er zijn nu voor mij als startend label al genoeg mogelijkheden om mee verder te gaan, aangezien ik al veel concerten heb mogen doen, ook internationaal. Ik vertrouw heel erg op het proces en dat dingen moeten lopen zoals ze gaan!'

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: sanne rambags, sonna records