Saxofonist Jan van Oort blaast het dak eraf

Door Talita Pajkic op 08-05-2020

Ervaren Saxofonist Jan van Oort maakt van elk evenement, met of zonder DJ, een echt feestje. Wij spreken hem over zijn jaarlijkse Curaçao tour, zijn verschillende stijlen en persoonlijke voorkeuren in muziek. Maak kennis met deze ervaren muzikant die succesvol is op Gigstarter.

Hoe lang speel jij al saxofoon en hoe ben je specifiek op dit instrument gekomen?

'Ik had een vriendenclub en de meesten maakten muziek, maar Saxofoon deed nog niemand. Ik zag een sax bij een vader van één van die vrienden en dacht toen: dat kan ik wel. Nu speel ik al 40 jaar sax!'


JanJan van Oort

Jouw repertoire is erg breed, van oude jazz tot dancemuziek. Geef je zelf een voorkeur aan het spelen van een bepaalde stijl?

'Ik speel wel oude stijl maar ben toch echt een pop-saxofonist. Oude jazz is een uitdaging om te spelen en geeft je verrijking in je speelwijze. Maar dat kan ik beter overlaten aan de echte jazzsaxofonisten, zoals bijvoorbeeld Toon Roos.'

Naar welk van al de stijlen die jij aanbiedt merk jij dat er veel vraag naar is? Zie je hier ook een verschil met boekingen uit het verleden?

'Ja, ik zie heel duidelijk een verschuiving. Zo 10 tot 15 jaar geleden speelde ik nog best wel oude stijl jazz. Nu haast niet meer. Tegenwoordig is bijna alles met een elektronische beat en wil men liever vrolijke muziek horen dan de wat serieuzere jazzmuziek. Misschien omdat het leven meer vergt van mensen dan vroeger, waardoor ze lichte ontspanning nodig hebben. Bij mij is de meeste vraag naar deephouse, disco, dance en pop.'

Op welk moment in je carrière besloot jij jouw speelkunsten te combineren met DJ acts?

'Dat is ongeveer 4 jaar geleden. Ik werd gevraagd door een DJ van B11 events. Ik was toen al alleen bezig met optredens en ben dat met DJ's gaan uitbreiden. Ik werk nog steeds veel met B11 events en ook met een stuk of 4 andere DJ's.'

Repeteer jij veel wanneer je met een DJ act optreedt of is er vooral sprake van improvisatie?

'Met DJ's is in mijn geval bijna altijd sprake van improvisatie. Ik repeteer nooit. Als ik alleen speel draai ik zelf. Ik speel dan naast dj-muziek ook melodieën van bekende pop en jazzsongs welke ik echt te gek vind.'
Jan van Oort Kayo Experience

Hoe bereid jij je meestal voor op boekers met speciale wensen?

'Soms willen ze bepaalde liedjes horen die ik dan instudeer. Daar vraag ik wel wat voor. Meestal met ceremonies of een openingsdans.'

Je treedt op bij veel verschillende soorten evenementen, van huwelijken tot grote dancefeesten. Wat voor soort evenementen vind jij het leukst om op te treden?

'Ik vind juist de afwisseling het leukst. De grotere feesten vanwege de impact, sound en massaliteit en bij de kleine feesten kom je echt persoonlijk meer binnen bij mensen.'

Hoe kwam je in contact met Gigstarter en hoe bevalt het platform?

'Ik trad op in Wijk Aan Zee en daar werd ik door iemand van Gigstarter getipt. Het bevalt heel goed. Ik denk dat ze een slimme zet hebben gedaan door geen commissie te vragen per optreden, maar een bescheiden lidmaatschap. De communicatie met de klanten verloopt daardoor duidelijker.'

Je hebt maar liefst 20 geverifieerde boekingen via Gigstarter. Heb je nog tips of advies voor andere artiesten om op te vallen op Gigstarter?

'Het belangrijkste is een goede video. Je kan beter een paar honderd euro daaraan uitgeven en het later terug verdienen. Liefst een video met publiek en dan kenbaar maken wie je bent.'
'The Chainsmokers - Something Just Like This' Saxcover by Jan van Oort

Wat is jouw mooiste ervaring geweest tijdens een optreden?

'Er zijn er zoveel. Degenen waar vooral jouw muziek iets doet met mensen zijn het mooiste. Dat kan bij één persoon al zo zijn. Of waar juist hele groepen om je heen gaan staan en er helemaal inzitten. Ik denk aan Wet&Wild Curaçao bijvoorbeeld. Door 300 mensen heen met de sax die meedansen en fooi in je broekzak stoppen uit dankbaarheid. Maar ik heb bijvoorbeeld ook voor een vrouw gespeeld die terugkwam van een pelgrimstocht en tot tranen toe geroerd was.'

Elk jaar doe je een tour door Curaçao. Hoe is dit zo gekomen?

'Ik heb daar gewoond in de jaren 90. Er zitten daar nog steeds veel bekenden en vrienden van me en speel dan met diversen muzikanten en DJ's samen. Ik kies dan bewust voor een wintermaand om hier de sombere donkere dagen te doorbreken.'

Naast muzikant ben jij ook architect. Hoe combineer je dit?

'Optreden in het weekend en architectuur doordeweeks is ideaal. Het kan ook weleens helemaal stil zijn. Vooral met de muziek is het in januari en februari rustig. De maanden juni en september zijn daarentegen topdrukte qua muziek. Ga dan ook nooit met vakantie als dat mogelijk is raad ik artiesten aan.'

Wat zijn jouw toekomstplannen met jouw act?

'Ik heb zelden plannen. Meestal loopt het anders in het leven. Ik had ook niet kunnen voorspellen dat ik veel met DJ's zou gaan spelen. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt en blijft behouden. Meegaan met de tijd en niet blijven hangen in je oude jargon. Dat kan gaan vervelen. Ik pak iets (nieuws) aan en dan blijkt later pas dat ik het eigenlijk best wel leuk vind. Wat niet bevalt, laat ik voor wat het was.'

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: Jan van Oort Saxofonist Curaçao Sax DJ