Nederland en onze DJ's

Door Het Gigstarter Team op 13-04-2021

Als je kijkt naar het landschap van beroemde DJ's over de hele wereld, is het verbazingwekkend om te zien hoeveel van hen Nederlands zijn. Nederlandse DJ's behoren tot de bekendste DJ's wereldwijd met bekende namen als Martin Garrix, Tiesto, Armin Van Buuren. Maar waar komt die Nederlandse affiniteit met dance muziek en DJ's vandaan?

Ontstaan van DJ succes

Van de top 10 DJ's in de wereld zijn 4 van hen Nederlands, met de 24 jarige Martin Garrix op de tweede plaats. Martin is naar verluidt de meest succesvolle EDM (Electronic Dance Music) DJ in 2021 en hij is een van de vele Nederlandse DJ's die het gemaakt hebben in de muziekindustrie. Volgens Marten van Garderen, hoofdeconoom bij de ING bank, is er in 2019 voor meer dan 150 miljoen dollar aan export geweest door Nederlandse DJ's.

Het succes van de Nederlandse DJs is terug te voeren op de bruisende clubscene in Nederland. Volgens de beroemde Nederlandse DJ, Armin Van Buuren "zijn Nederlanders gezegend met ruime mogelijkheden". In een e-mail interview met IANS verklaarde hij dat de clubscene in Nederland geweldige kansen biedt voor jonge DJ's in wording om hun carrière te starten. Zelfs de Nederlandse koning Willem-Alexander stond in 2013 op het podium bij een concert van Armin Van Buuren, ter ere van zijn kroning tot vorst.

Dat is waar de muziekindustrie in Nederland nu staat. Veel feestjes waar muzikanten naar toe gaan leiden tot nieuwe mogelijkheden zoals coaching lessen, DJ scholen, of mentor programma's. Zoals DJ school Amsterdam, die op hun website zegt: "Het delen van positieve energie en inspirerende persoonlijke ontwikkeling is wat ons drijft om elke dag het beste van onszelf te geven. Het begeleiden van studenten in het volgen van hun hart en het gaan voor hun passie." Dit soort cursussen en opleidingen vormen een bemoedigende omgeving voor startende DJ's in Nederland.


" allowfullscreen>
Riptide Soundsystem performing at our office

Een andere factor zou kunnen zijn dat Nederland wereldwijd een leidende rol speelt op het gebied van technologie. Nederland wordt ondersteund door een geschoolde, technisch onderlegde, meertalige beroepsbevolking, met een geweldige digitale infrastructuur, evenals een innovatieve en open cultuur. Sterker nog, wij Dutchies profiteren van verschillende tools en mogelijkheden om al op jonge leeftijd moderne muziekproductie te leren. Bovendien heeft Nederland een sterk gevoel van openheid en internationalisme in de samenleving, dit zorgt ervoor dat wij verder kijken dan onze landgrens.

Dus, waarom zijn wij Nederlanders beroemd?

Talent, innovatie, open-mindedness en invloeden zijn de belangrijkste krachten voor het succes van Nederlandse DJ's in de muziekindustrie. Natuurlijk zou de verbondenheid met muziek ook te herleiden zijn tot wat Armin Van Buuren zei in een Interview met Philadelphia magazine in 2015 "Het is iets in de melk".

Ben jij een DJ en wil je geboekt worden door heel Europa? Dan is Gigstarter de perfecte plek voor jou! Maak een eigen profiel gratis, makkelijk en snel.

Meld je gratis aan

Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: DJ, DJ's, Nederland, beroemd