Ga de straat op Deel II: gesloten venues omzetten in live kansen

By Het Gigstarter team

In ons eerste artikel, vertelde we hoe straatmuziek voor artiesten een kans is om op te treden voor een publiek. Het is een kans waar de meeste muzikanten gebruik van zouden moeten maken. Dit is het tweede deel van deze serie vol met tips om hopelijk je inkomen te maximaliseren.

stonedSaxperience uit Broek op Langedijk

Maak een geschikte setlist, of ga jammen.

Optredens zijn indrukwekkend. Een donkere zaal, met een hoog podium, goed geluid en licht installatie wat allemaal extra waarde creëert voor het publiek. En niet te vergeten de gemeenschappelijke ervaring om de emotie te voelen tijdens een concert. Zo een setting creëren als straatmuzikant is natuurlijk zeer lastig in een drukke omgeving met luidruchtige auto's, fietsers en voetgangers.

Wat betekent dit? Nou, je moet een setlist maken die vermaakt - en zoveel mogelijk muzikale 'momenten' samenbrengt. 9 minuten durende rockopera's zijn prima voor een optreden, maar zullen niet echt de aandacht van voorbijgangers trekken. Als alternatief, als je bekwame en creatieve muzikanten hebt, kun je ze laten jammen. Dit is een uniek voordeel van busking. Bij een reguliere gig worden instrumentale solo's meestal geknipt. Maar zonder tijdsbeperkingen of een vast publiek kunnen busking-instrumentalisten echt ‘alles doen’ en minuten besteden aan het ontwikkelen van ideeën. Als mensen het niet leuk vinden, kunnen ze gewoon weggaan. Als mensen niet opkijken van je gitaarsolo of de perfecte vocale run laat dat de pret niet drukken. Je hebt ze net op een druk moment benadert.

Suzanne Sanders uit Zoetemeer

Ga met de hoed langs

Zelfs als je niet echt ‘professioneel’ bent, of je vind het raar om geld te vragen, ga alsnog langs met de hoed. Het verzamelt passief geld terwijl u speelt. Er is veel geld in omloop in deze wereld en het zal je misschien verbazen hoeveel mensen hun portemonnee er bij pakken. Vaak komen donaties van mensen die niet eens stoppen om te luisteren, maar die graag bijdragen aan artiesten.

Ongeacht of u een hoed of een instrumentenkoffer gebruikt, deze moet ‘uitnodigend’ lijken en van de band af zijn gericht. Vergeet niet om het een paar meter verderop te plaatsen - niemand wil geld letterlijke aan je voeten leggen. En als je het geluk hebt om papiergeld te ontvangen, vergeet dan niet om het onder een munt te leggen. Niets zal de magie van uw optreden breken zoals u op jacht naar een weg waaiende billet.

Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: publiek, straatmuziek, artikel, buskin