Ben jij klaar voor Eurovisie 2023?

Bij The Gigstarter Team

Wie zal de felbegeerde titel opeisen en de Crystal Microphone mee naar huis nemen?

De langverwachte week van het jaar is begonnen, met de grote finale van Eurovisie 2023 op zaterdag 13 mei. Na de overwinning van Oekraïne met het meeslepende nummer "Stefania" van Kalush Orchestra tijdens de 66e editie van vorig jaar in Turijn, Italië, bevinden we ons nu in Liverpool, Verenigd Koninkrijk. Liverpool heeft zich met open armen gemeld als gastheer voor de wedstrijd, nadat Oekraïne niet in staat was dit te doen, dankzij het geweldige optreden van Sam Rider die het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigde met het lied "Space Man" en daarmee de tweede plaats behaalde.

De eerste halve finale van Eurovision 2023, gehouden in de Liverpool Arena, was gevuld met spanning, spektakel en verrassingen. Na twee uur van een wervelende show bepaalde de volksstemming dat 10 van de 15 deelnemende landen door zouden gaan naar de grote finale op zaterdag. De landen die hun plek in de finale hebben bemachtigd zijn Kroatië, Moldavië, Zwitserland, Finland, Tsjechië, Israël, Portugal, Zweden, Servië en Noorwegen.

Hier hebben we een selectie van landen en hun liedjes die hopen aanstaande zaterdag in de finale te staan:

Wie wordt de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2023?

Dat is moeilijk te voorspellen omdat de rollen altijd op het laatste moment kunnen omslaan, maar wat we wel weten is dat Zweden, dat Loreen, de winnares van 2012 met "Euphoria", terugbrengt, de koploper is om de Crystal Microphone in Liverpool op te eisen. Zoals gemeld door het Eurovisie Wereldplatform heeft haar lied "Tattoo" een kans van 45% op de overwinning, waarmee ze de liedjes van Finland (21%) en Oekraïne (8%) overtreft. De tweede plaats zou gaan naar Käärijä en hun lied "Cha Cha Cha", dat volgens verschillende wedkantoren de enige is die Loreen kan uitdagen op haar weg naar een tweede overwinning in Eurovisie. Ondertussen heeft Oekraïne de derde plaats heroverd die weken geleden door de odds werd voorspeld, door Frankrijk uit de Top 3 te verdringen. De Oekraïense inzending, ooit beschouwd als een van de topfavorieten, begint echter aan kracht te verliezen en heeft momenteel slechts 8% kans om te winnen. Dit zijn de Eurovisieresultaten als de voorspellingen van de belangrijkste opiniepeilers uitkomen:

  1. Zweden - "Tattoo" van Loreen
  2. Finland - "Cha Cha Cha" van Käärijä
  3. Oekraïne - "Heart of Steel" door Tvorchi
  4. Frankrijk - "Évidemment" van La Zarra
  5. Spanje - "Eaea" van Blanca Paloma
  6. Israël - "Unicorn" van Noa Kirel
  7. Noorwegen - "Queen of Kings" door Alessandra
  8. Verenigd Koninkrijk - "I Wrote A Song" door Mae Muller
  9. Italië - "Due vite" door Marco Mengoni
  10. Oostenrijk - "Who The Hell is Edgar" door Teya & Salena.

De lijst gaat verder, met elk land dat zijn unieke smaak en stijl op het Eurovisiepodium brengt. Naarmate de grote finale nadert, neemt de spanning toe en bereiden fans uit de hele wereld zich voor op een onvergetelijke avond vol muziek, eenheid en feest.

eurovision
Wie zal de Eurovisie 2023 winnen? Het antwoord blijft onzeker, want de concurrentie is hevig en verrassingen liggen altijd in het verschiet. Eén ding is zeker: de grote finale in Liverpool wordt een onvergetelijke avond, waar de kracht van muziek naties verenigt en grenzen overstijgt. Bereid je voor op een avond vol memorabele optredens, opwindende momenten en de kroning van de volgende Eurovisiekampioen.

Gerelateerde artikelen op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: eurovision, Europe, Ukraine, Liverpool, music, contest