DJ-collectief Groeftherapie laat iedereen dansen op vinyl

Door Het Gigstarter Team op 24-08-2018

Het Utrechtse DJ-collectief Groeftherapie wordt gevormd door DJ's Clap!Clap!Clap!, Rita Lynn en Johnny Stache. De drie DJ's zijn gek van vinyl platen en nemen de mooiste exemplaren mee als ze op evenementen komen draaien. Morgen, 26 augustus, treden ze op tijdens de Funkmis op Ruigoord en we spraken ze over lievelingsplaten, de kracht van vinyl en blowen als Armand.

Waren jullie voor Groeftherapie al bezig met muziek?

Thijs (DJ Clap!Clap!Clap!): Toen we onze puberhormonen nog aan het verwerken waren zijn we afzonderlijk van elkaar fanatiek vinyl gaan verzamelen.
Jolanda (Rita Lynn): Ik begon met The Violent Femmes geloof ik. Vooral de meer obscure jaren 80.
Joost (Johnny Stache): Voor mij zijn de 60's de muzikale goudmijn. Lekkere surfbeats, rock 'n roll en instrumentaaltjes. Thijs is meer van funk.
Thijs: Mijn alle eerste platen waren twee house-platen, ik wilde leren mixen maar dat sloeg echt nergens op. Ik dacht dat dat moest als DJ en ik had bedacht dat ik DJ werd. Dat heb ik een week star volgehouden tot mijn huisgenoot Swamp Dogg opzette. Zó goed! Ik dacht, ik ga gewoon steengoede platen kopen waarvan ik vind dat mensen het moeten horen. Dat ben ik blijven doen.
Joost: En dan begint hij soms toch nog te scratchen.
Jolanda: Ja, is voor niemand leuk. Toch die onzekerheid he.

groefGroeftherapie met v.l.n.r. Jolanda, Thijs en Joost

Is Groeftherapie toen begonnen?

Thijs: Nee, veel later. We kenden elkaar nog niet maar ik draaide al wel eens op kleine huisfeestjes van vrienden. Met mijn eigen versterker en huiskamerspeakers en enorm aftandse draaitafels. Een beetje het gevoel van 'My First Sony'. Zo ben ik een beetje begonnen.
Joost: In Café Tilt in Utrecht was ik barman en daar draaiden de meeste DJ's met vinyl. Als fervent verzamelaar ben ik een keer aangeschoven aan de draaitafels met wat platen uit eigen collectie. De voetjes gingen meteen van de vloer. Ik had mijn roeping gevonden. We zagen dat Utrecht overspoeld werd met nieuwe dj's die op USB alles zo strak aan elkaar mixten, wij deden dat helemaal niet. De ene Tïesto na de andere kwam voor 50 piek en een tosti draaien. Toen hebben we samen met Jolanda bedacht om met z'n drieen een collectief te vormen. Zo kregen we wat meer slagkracht als vinyl dj's en konden we ons onderscheiden. Toen hoorde je nog zelden ergens echte Rock 'n Roll.
Jolanda: Nu hebben we elke maand een feestje naast de Domtoren in het Centrum van Utrecht en staan we op festivals.

Ooit in de verleiding gekomen toch over te stappen op USB?

Thijs: Ja, we draaien ook wel eens van USB, als we invallen voor een DJ die we ergens hebben geprogrammeerd ziek is bijvoorbeeld. Toch heeft het minder jus. Niemand komt dan ouwehoeren over de eigen platenkast, eerste liefde of staan kwijlen boven de singletjes.
Jolanda: Joost raakt een usb-deck trouwens aan zoals onze ouders hun smartphone met leesbril bedienen, weet je wel. Nèt iets te hard en te lang zo'n knop indrukken.Groeftherapie in café Lebowski

Kunnen jullie je stijl omschrijven? Hebben jullie platen die daarbij passen, echt bij horen?

Thijs: De basis is rock 'n roll, funk, soul en de obscure 80's. Dat kleden we aan met een beetje stiekeme disco, surf en rock.
Joost: Onze koffers zitten stampvol originele versies van de nummers die later als hit zijn gecovered. The 5th of Beethoven is gesampled door Robin Thicke, Mambo Nr. 5 door Lou Bega en Gone Daddy Gone door Gnarls Barkley. Maar mijn go-to single als ik de voetjes van de vloer wil zien is Lee Austins versie van Tutt-Frutti. Te veel rock 'n roll om funk te zijn en te veel blazers om rock 'n roll te worden.
Jolanda: Ik heb twee twee soul-clap verzamelaars, door Jonathan Toubin samengesteld. We kunnen eigenlijk net zo goed dat de hele avond draaien. Dat is ZÓ goed, als je het hoort ga je dood van geluk.
Joost: Ja, dat is wel waar.
Thijs: Dat wordt onze budget-optie. Je kunt die twee platen met een platenspeler op komen halen, dan ben je 1,5 uur zoet met kneiter goeie muziek. Moet je zelf de plaat omdraaien en de pauzes volschreeuwen. 15 euro.
Jolanda: Thijs is ons zakelijk brein.

Hoe kwamen jullie bij Gigstarter terecht? Hoe bevalt het platform?

Jolanda: Via Ella Red, ook een supergoede dj uit Utrecht. Ze heeft ooit voor ons gedraaid in een tentje waar we DJ's programmeren. Die vertelde dat ze er veel leuke klussen aan over hield.
Thijs: Een pro-account is in verhouding niet duur, dus dat leek ons het proberen waard. Twee weken later hadden we de eerste boeking binnen. Nu begint het een beetje te lopen, we staan er een maand of vier op geloof ik. Het werkt goed naast onze eigen website.
Joost: Het is heel lekker dat je direct contact met de klant hebt en Gigstarter verder niet bemiddeld. We hebben ons abonnement afgesloten en de rest doen we zelf. Ideaal.

Op 26 augustus staan jullie in de kerk in Ruigoord, wat kunnen we verwachten van jullie set?

Thijs: Ik ga alleen maar blowen. Iemand moet Armand overnemen.
Jolanda: Vind ik ook. We zetten gewoon een dubbelaar van The Doors op en we zetten een schaaltje space-cake neer.
Joost: Er komen ook kinderen enzo.
Jolanda: Ohja, leuk.
Thijs: Arretjes cake doen we dan. Ik denk dat het wel tof wordt. Wat we draaien past goed bij de geschiedenis van de locatie. Het liefst willen we later nog een keer draaien op een groot feest in Ruigoord.
Joost: Ja. Op dat ballonnenfestival waar die joints naar beneden dalen.
Thijs: Dat is in Paradiso toch?
Jolanda: Iedereen denkt dat we junkies zijn.
Thijs: Ik heb nog nooit drugs op voor zover ik me kan herinneren.
Joost: Hoeft ook niet, zit allemaal al in de muziek die we bij hebben.
Thijs: Maar serieus: We hebben, en dat is écht waar, nog nooit ons publiek nìet aan het dansen gekregen. Het wordt altijd goed.
Joost: Laatst waren we op een bruiloft in The Bible Belt, zegt die barvrouw: 'Succes, ze lopen op stelten geloof ik'. Kwartier later ging het los.

ruigoordDe kerk van Ruigoord waar het collectie vanaf 16:00 gaat draaien op 26 augustus tijdens de Funkmis!

Is dat wat jullie onderscheid?

Jolanda: Niet per sé, er zijn meer dj's die zo goed draaien dat zelfs de meest stijve hark nog rubber wordt. Wat ons onderscheid is dat we dat doen met muziek die mensen òf ècht al lang niet meer gehoord hebben, òf nog niet kenden.
Joost: Vinyl kende een revival tien jaar geleden ofzo, maar natuurlijk zijn het vooral de standaard hitjes die je hoort. Onze kracht is denk ik dat je bij elk nummer denkt: Vet! Waar ken ik dit ook alweer van?
Thijs: We draaien ook wel hits trouwens. Maar geen Grease of Meatloaf. Hebben we ook niet. Wel Superfly, Sex-Machine of I Love Rock 'n Roll.
Jolanda: Die laatste is al op het randje.

Er staan veel DJs op Gigstarter, hebben jullie nog tips voor DJs die vinyl draaien op events?

Thijs: Ja, onderscheid jezelf en ben duidelijk naar de klant in wat je wel en vooral ook wat je niet draait. We slaan ook vaak klussen af als het niet ons genre is, of sturen ze door naar iemand die beter aansluit bij hun wensen. Als we onze stijl van te voren goed bespreken merken ze dat we weten wat we doen, weten ze wat ze kunnen verwachten en voorkom je wederzijdse teleurstellingen. Vanwege die duidelijke communicatie over wat we precies doen krijgen we achteraf goede recensies.
Jolanda: Die recensies zijn het allerbelangrijkste op je profiel denk ik. Daarom pakken we alleen klussen waarvan we denken dat we er goed passen.

Wat zijn jullie toekomstplannen? Op welke plekken willen jullie nog graag staan?

Thijs: Ik wil een zomer touren langs de festivals. Ik hoorde deze zomer weer een aantal dj's waarvan ik dacht 'hartstikke leuk, maar dit hoor ik volgend weekend weer'.
Joost: Mee eens. De meest DJ's die ik hoor draaien verrekte eentonig.
Jolanda: Dat ballonnenfeest wil ik ook, maar ik kan niet tegen wiet.
Joost: Ik ben dol op themafeesten. Als het maar volledig over de top is. Ook zou ik wel eens een feestje bij de Hell's Angels willen draaien.
Jolanda: Hij heeft een Harley.
Thijs: Dan wil ik mee. De hele avond In The Navy, Word-Up, Cameo en Nena.
Jolanda: Ja, ken je doelgroep.
Joost: Verschrikkelijk
Thijs: Ja, maar die droegen ook allemaal strakke leren pakjes. Het is belangrijk dat dergelijk kwetsbaar publiek zich bij ons veilig en thuis voelt.

Tot slot, welke plaat is je favoriet deze zomer en waarom?

Joost: Ik ben dol op de instrumentaaltjes. Deze zomer ben ik verslingerd aan Topsy 65 van The Mustangs en the Champ van The Mohawks.
Jolanda: Ik heb David Byrne gezien op DTRH. Ik vond Talking Heads sowieso al goed, maar nu vind ik hem opnieuw weer ongenaakbaar.
Thijs: Ik moet maar weer eens nieuwe platen kopen denk ik. Mijn muziektip: luister de hele b-kant van Shocking Blue – Venus. Briljant

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: ruigoord, groeftherapie, gifstarter, funkmis, dus