Vier belangrijkste tips om aan Gigs te komen als DJ

Bij Olivier Meijs, oprichter van DJ School Amsterdam

Er zijn meer DJ’s dan ooit, maar nog steeds zijn de goede dun gezaaid. Dus is er voor iedere nieuwe DJ een plek. Maar ‘aan de bak komen’ is voor sommigen makkelijker dan voor anderen. Met onderstaande blog geeft Olivier Meijs, oprichter van DJ School Amsterdam, handvaten voor het vinden van jouw droomgig.

Bij DJ School Amsterdam kunnen we met trots zeggen dat we al jaren voorop lopen in DJ-didactiek. Onze Big-Four leermethode, die de kernkwaliteiten van een DJ behelst, wordt door leerlingen uit binnen- en buitenland omschreven als uniek in de wereld. We gaan op individueel niveau diep op zaken in als energieniveau’s, set-opbouw en nummerkeuze. Ook slaan we sinds het prille begin de brug van de lesruimtes naar de grote podia.

In al die jaren van talentbegeleiding is gebleken dat een ​carrière​ als DJ voor een deel samenhangt met je kwaliteiten, maar veel meer met ondernemerschap. Op dat gebied leren wij DJ’s om goede keuzes te koppelen aan doorzettingsvermogen. Wij zetten de tips op een rij die het meest van nut waren voor de honderden ex-leerlingen die nu professioneel optreden.

1. WEES SLIM

Besef dat dat je nergens wordt (terug)gevraagd vanwege je perfecte mix-skills. De juiste plaat draaien op het juiste moment is veel belangrijker. Maak daarin steeds de beste keuze op basis van de sfeer, je publiek, het moment van de avond en de locatie. Wees slim. Vraag je af wat degene die jou boekt geweldig vindt en speel daar op in. Wijk af van de gangbare BPM’s of van het gangbare genre. Toon durf om je te onderscheiden en zorg dat je beter of op zijn minst anders bent dan de DJ’s die vóór of na je draaien. ​‘Die ene DJ die een plaat uit de ‘60’s draaide’ ​ is de DJ die mensen zich herinneren. Wees je bewust van jouw ‘unique selling point’ en buit dat uit.

esDJ in de les bij DJ School Amsterdam

2. ONDERNEEM

Een geweldige profielfoto en een mooie set op Mixcloud moeten er wel zijn, maar gaan je geen klussen opleveren. Dus ga niet naast je laptop zitten wachten tot de telefoon gaat. Het échte ondernemen gebeurt offline. Bezoek de club waar jij wil draaien. Niet één keer maar net zo vaak tot de portier, barkeeper en DJ’s weten wie je bent. Zoals Afrojack zegt: "Ik was niet toevallig op de juiste plaats op het juiste moment.. ik wás er altijd’’. Als DJ ben je zelfstandig ondernemer. Dus benader je je werk als een bedrijf. Met een duidelijke omschrijving van je product, een tijdlijn en een financieel plan. Alleen dan gaat jouw zaak ‘lopen’. Voorbeelden van sterk ondernemen zijn het organiseren van een eigen clubavond, het uitbrengen van een eigen nummer, remix of mash-up en het regelmatig meedoen aan DJ-contests.

3. GRIJP IEDERE KANS

Of je nou op een vrijdagmiddagborrel draait, in een café of in een club: wees gretig en geef altijd honderd procent. Elke klus levert andere gigs op als je er gemotiveerd bij staat en een klik hebt met de opdrachtgever en je publiek. Over veel wereldberoemde DJ’s hoor je zeggen: "Toen die op een bedrijfsfeestje stond te draaien kon je al zien dat dat een grote werd". Dat komt door toewijding en een open, ambitieuze houding om iedereen voor je te winnen.

sebastiaanSebastiaan Hooft

4. HOU VOL

Leren om te DJ’en is makkelijker dan ooit. Net als het benaderen van de organisators van jouw droom gig. Want die zijn online goed te vinden. Maar verwacht niet dat je binnen een jaar je dromen hebt waargemaakt. Net als ‘vroeger’ kost het jaren om een stabiele ​carrière op te bouwen. Je geld verdienen in de muziek is een voorrecht dat je niet snel hebt verworven. Laat je niet het veld uit slaan door tegenslagen en blijf positief. En als je écht van muziek houdt, sleept die passie je door alle moeilijke fases die horen bij je ondernemerschap.

Wil jij persoonlijke coaching in je ondernemerschap? Ga dan naar www.djschoolamsterdam.nl​ en laat je informeren over de mogelijkheden om jou naar het volgende niveau in je ​carrière te helpen.

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: dj school amsterdam, gigstarter, tips