Melodieuze liefde: Onthulling van de ultieme Valentijnsliedjes (deel II)

Bij Het Gigstarter team

Het duurt niet lang meer tot de mooiste dag van het jaar aanbreekt: Valentijnsdag. Hoewel we elkaar het hele jaar door liefde moeten tonen, benadrukken we op 14 februari graag onze liefde voor onze familie, vrienden, partner en misschien zelfs onze lieve huisdieren! Hoe je deze dag ook gaat doorbrengen, samen met Gigstarter kun je jezelf onderdompelen in de universele taal van muziek. In onze vorige editie van deze blog gingen we terug in de tijd om een aantal tijdloze liefdesliedjes uit te lichten. In dit deel blijven we meer in het heden.

As The World Caves In - Sarah Cothran

Hoewel dit nummer oorspronkelijk is gemaakt door Matt Maltese, heeft Sarah dit nummer zo geweldig gecoverd dat we het gewoon niet konden laten liggen. Wat begon als een korte versie op het platform TikTok met meer dan 25 miljoen views en meer dan 4 miljoen likes op de originele post, veranderde uiteindelijk in een volledige versie die werd uitgebracht op meerdere platforms, zoals haar eigen YouTube-kanaal en Spotify. Maltese, van de originele versie, vertelde in een interview met Northern Transmissions dat het verhaal ging over Theresa May en Donald Trump die een nacht vol passie delen voor de komende apocalyps. Maltese verklaarde: "Hopelijk komt het romantisch, sexy, maar ook sinister en dom over. Het spreekt voor zich, maar alles is een beetje sinister en dom in 2017". In april 2020 deelde Maltese in een tweet dat het nummer niet meer over Trump en May ging.


I Wanna Be Yours - Arctic Monkeys

Het nummer is een bewerking van John Cooper Clarke's gedicht met dezelfde titel. Tijdens een interview zei Clarke dat zijn gedicht in de categorie van klassieke liefdesgedichten valt. In deze stijl verwoordt de dichter een verlangen om van dienst of waarde te zijn voor het onderwerp van hun genegenheid.

Alex Turner, frontman van Arctic Monkeys, zei het volgende over de track "Het zijn gewoon John's woorden. Het is een heel oud gedicht van hem, en op een dag zat ik daar met mijn four-track en er was deze riff die ik had neergelegd, en ik zat daar met een koptelefoon op en begon gewoon deze melodie te zingen en die regel te zeggen, 'I want to be yours...' en ik herinnerde me zijn gedicht, zo van, 'Oh, shit. Misschien kunnen we dat op een of andere manier passend maken." En toen had James Ford, de producer, zoiets van, "Waarom doen we niet een echt slow jam gevoel?" Dus toen dacht ik dat die zoete, sexy melodieën met een gedicht van Johnny Clarke een geweldige combinatie zouden zijn. Een onwaarschijnlijke."


Tacones Rojos - Sebastian Yatra

Tacones Rojos', een upbeat dance nummer dat luisteraars alleen maar kunnen meezingen, staat op het recente album "Dharma" van de Colombiaanse zanger Sebastian Yatra. Deze ambitieuze plaat combineert rock, cumbia en reggaetón. Sinds de release heeft het nummer de hitlijsten in bijna elk Spaanstalig land beklommen, waaronder Colombia, Mexico en Spanje. Yatra, die samen met Manuel Lorente de tekst schreef, deelde zijn gedachten achter het nummer: "De tekst is geïnspireerd op de ochtendlichtstralen die door je raam naar binnen vallen en je helemaal meevoeren naar een nieuwe, gelukkige en geïnspireerde plek". Daarnaast reflecteerde de artiest op de diepgaande impact die het songwritingproces had op zijn persoonlijke leven en sprak hij de hoop uit dat fans soortgelijke transformaties zullen ervaren: "Dit album, het proces, de reis en de lessen die ik ervan geleerd heb hebben me doen besluiten om naar een psycholoog te gaan en niet bang te zijn voor therapie".


Hold My Girl - George Ezra

Dit nummer duikt in het lawaai van de wereld en verkent de overweldigende werkdruk en stress die het leven met zich mee kan brengen. Het benadrukt de uitdaging om tijd te vinden voor je geliefde(n). George Ezra heeft het nummer beschreven als zijn persoonlijke favoriet van zijn tweede album. Ezra vertelde dat het nummer was "geschreven over de naweeën van een rommelige scheiding waarbij ik het gevoel had dat ik niet in staat was om haar de steun te bieden die ze zocht." Het vangt de emoties die gepaard gaan met diepe liefde, een verlangen om je aan iemand vast te klampen en een gevoel van hulpeloosheid bij het aanpakken van de problemen die de band in gevaar brengen en onoverkomelijk lijken.


At My Worst - Pink Sweat$

Dit nummer werd het vierde nummer van Pink Sweat$' EP The Prelude uit 2020. De jonge artiest begon zijn muzikale reis achter de schermen als songwriter zonder ambities om later artiest te worden, maar het geloof besloot anders. In zijn recente hit bevestigt Sweat$ zijn uiterste loyaliteit aan zijn partner en vraagt hij haar aan zijn zijde te blijven, zelfs onder gecompliceerde omstandigheden. Zoals de artiest zelf heeft verklaard, ziet hij toewijding als tweerichtingsverkeer en deze track versterkt nogmaals de persoonlijke betekenis die hij hecht aan loyaliteit in een relatie: "Ik wilde een perspectief geven dat super kwetsbaar was, maar terwijl de teksten kwetsbaar zijn, moet de muziek vrolijk blijven. Het haalt je waakzaamheid naar beneden. En de woorden sijpelen in je."


I Won’t Give Up - Jason Mraz

The song was an enormous success for the singer-songwriter, becoming his second top-ten single since 'I’m Yours' released back in 2008. Tekstueel is het een ode aan een langdurige relatie, waarbij Mraz zijn toewijding uitdrukt om iemand niet op te geven, begeleid door akoestische gitaar en emotionele zang. In zijn interview met Billboard gaf hij commentaar op de inspiratie voor zo'n romantisch liefdesliedje: 'I Won't Give Up' is egoïstisch geschreven. Zoals veel van mijn liedjes, schrijf ik met het doel om te begrijpen wat er aan de hand is in mijn leven, mijn positie in de wereld, het verwerken van die les en dat wonder dat ik aan het leren ben. We hebben allemaal wel iets waar we voor vechten of waar we naar streven. Of we nu ons voetbalteam naar de overwinning willen coachen of binnen een maand vijf kilo willen afvallen, wat het ook is, niets is te klein om voor te vechten".


Adore You - Harry Styles

Last but not least sluiten we af met een van de vele hits van Harry Styles, 'Adore You'. In 2019 gaat Harry dieper in op de betekenis van het nummer. "Het gaat over die eerste verliefdheidsfase wanneer je dat zware gevoel van gelukzaligheid krijgt, als een gelukzalige, zeer vreugdevolle verbinding met iemand. We hebben dit in een dag geschreven, we hadden er zoveel plezier in. Dat zijn meestal degenen die uiteindelijk het beste werken, degenen waarbij iedereen plezier heeft in het maken [...] ze schrijven zichzelf. Het was zeker een goede ervaring om dit nummer te maken, ik ben erg blij dat het uitkomt."Van soulvolle gitaarballades tot opzwepende dance anthems, het gevarieerde aanbod van moderne liefdesliedjes geeft elke luisteraar de kans om de perfecte soundtrack te vinden voor alle geplande date-activiteiten. Dus laat de muziek spreken waar woorden tekortschieten en maak van deze komende dag de mooiste viering van je geliefden, ondanks alle stereotypen. Alvast een fijne Valentijnsdag!


Gerelateerde artikelen op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: liefde, valentijn, valentijnsdag, hart, rozen, rood, bloemen, muziek, hits, liefdesliedjes