Ben jij er klaar voor om je ware kleuren te omarmen?

Door Het Gigstarter Team op 31-07-2023

Amsterdam Pride Week is een jaarlijkse viering die mensen van over de hele wereld aantrekt om de LGBTQ+ gemeenschap te herdenken en te omarmen. Dit evenement, dat bol staat van de kleuren, feesten en demonstraties, symboliseert de toewijding van de stad aan gelijkheid, diversiteit en inclusie.Pride Week

Op 5 augustus wordt de beroemde Canal Parade gehouden ter ere van Pride Day in Amsterdam, dit jaar voor de 27e keer in de geschiedenis. Deze parade, waarvan het beginjaar 1996 was, wordt gehouden langs de grachten van de stad, een fundamenteel onderdeel van het evenement.

Trots Oorsprong

De oorsprong van de Amsterdamse Pride Week kan worden herleid tot de jaren 1960 en 1970, toen LGBTQ+ mensen over de hele wereld erkenning begonnen te eisen en voor hun rechten uitkwamen. De Stonewall-opstand in New York City in 1969, waarbij leden van de LGBTQ+-gemeenschap opkwamen tegen politie-invallen in de Stonewall Inn, een homobar in Greenwich Village, diende als aanzet voor de huidige homorechtenbeweging. Een internationale beweging voor LGBTQ+ rechten en zichtbaarheid werd aangewakkerd door deze cruciale gebeurtenis.

Oorspronkelijk werd Pride in Amsterdam niet opgericht om te vechten voor gelijke rechten en gelijkheid, maar om een homo-uitgaansstad te promoten en de vrijheid en diversiteit van de stad te vieren. In de loop der jaren is de Amsterdam Pride Week uitgegroeid tot een van de grootste en meest inclusieve LGBTQ+ evenementen ter wereld. De festiviteiten gaan nu verder dan de parade en omvatten een week van culturele evenementen, bijeenkomsten, gesprekken en andere evenementen die zich richten op de thema's diversiteit en eenheid.


Pride Week Belangrijkste Evenementen in Amsterdam


  • Augustus 4: Backdoor Amsterdam

BACKDOOR keert terug naar Melkweg, een van de populairste culturele locaties, met een heet en leuk openingsfeest. Dit jaar krijgen de bezoekers meer roze dan ooit, want het productieteam heeft het collectief WE PARTY uit Madrid uitgenodigd. Het is het Pride-evenement waar iedereen het over heeft, met go-go dansers en podiumkunsten van Keta Minaj, My Li'l Puny en nog veel meer getalenteerde vertegenwoordigers van de gemeenschap. Doe je beste make-up en kleren aan en geniet van de avond!

  • Augustus 5: Pride Canal Parade

De Amsterdamse Canal Parade is een jaarlijkse viering die mensen van over de hele wereld aantrekt om de LGBTQ+ gemeenschap te herdenken en te omarmen. Dit evenement, dat bol staat van de levendige kleuren, festiviteiten en krachtige demonstraties, symboliseert de toewijding van de stad aan gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit. In de loop der jaren is de Amsterdamse Pride Week uitgegroeid tot een van de grootste en meest inclusieve LGBTQ+ evenementen ter wereld. Het begint rond 12.00 uur en duurt de hele middag tot 18.00 uur. Wat vooral opvalt is de betrokkenheid van individuen om dit evenement tot een succes te maken. Daarnaast zorgt de omvang en populariteit van deze week ervoor dat er elk jaar honderden toeristen komen om dit speciale moment te delen, de zaak te steunen en de rechten en vrijheden van de gemeenschap te verdedigen, een gevoel van eenheid te creëren en te streven naar gemeenschappelijke doelen. Wees voorbereid, want het wordt extreem druk op de grachten tijdens deze periode, zowel op als naast het water. Er zijn echter genoeg uitstekende uitkijkplekken voor iedereen, want Amsterdam is gebouwd op het water.

Pride parade

  • Augustus 27: Pride Drag Queen Olympics

Ook al is dit evenement in 2023 verplaatst naar eind augustus, Drag Queen Olympics is een wedstrijd die het vermelden waard is. Het is 's werelds belangrijkste sportevenement voor drag queens & kings en vindt plaats in Amsterdam. De traditionele sporten krijgen echter een speciaal tintje, zoals de 100 meter Stiletto Sprint, Handbag Toss, Bitch Volleyball en Equestrian Dressage. Iedereen met hakken & pruik die mee wil doen aan het evenement kan vrij meedoen. Mis deze kleurrijke en gezellige Olympische Spelen niet!

De Amsterdam Pride Week is een waar bewijs van de toewijding van de stad aan diversiteit, inclusie en de bevordering van LGBTQ+ rechten. Het begon als een reactie op de wereldwijde LGBTQ+ bewegingen en is nu uitgegroeid tot een grote viering van gelijkheid. Het evenement is een echte weerspiegeling van de vooruitgang op het gebied van LGBTQ+ rechten en acceptatie. Amsterdam Pride Week herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om diversiteit te omarmen en inclusie te bevorderen om een tolerantere wereld te creëren. Terwijl de festiviteiten blijven bloeien en zich blijven ontwikkelen, reikt de impact van de Pride Week veel verder dan de grenzen van Amsterdam en inspireert gemeenschappen over de hele wereld om samen te komen in solidariteit met de LGBTQ+ gemeenschap.

Verwante artikelen over Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: lgbtq, amsterdam pride, kleuren, regenboog, europa, parade, feesten, evenementen