Opvallen doe je als muzikant met een oneliner

Door Mirjam Sieben op 02-04-2020

Hoe kun je opvallen tussen alle andere muzikanten? Hoe kun je binnen een paar zinnen uitleggen wat voor muziek je maakt, zodat mensen echt een idee krijgen hoe je muziek klinkt zonder het te horen? In deze blogpost legt Mirjam van Onlightning uit hoe je je eigen oneliner schrijft, zodat je in weinig tekst precies kunt omschrijven waar jij voor staat. Hiermee kan je betere boekingen krijgen via Gigstarter!

Wil je graag opvallen tussen de andere muzikanten? Wil je meteen de aandacht van mensen trekken op het moment dat ze met je muziek in aanraking komen? En zou je graag meer JUIST publiek willen aantrekken bij je optredens? Een belangrijk onderdeel daarvan is de oneliner.

ift

Als artiest moet je vaak uitleggen hoe je muziek klinkt en wat men kan verwachten. Met de komst van het internet is onze aandachtsspanne korter dan ooit tevoren, dus je moet paraat staan om, op commando, een korte oneliner (ook wel elevator pitch genoemd) te delen.

De oneliner is een promotionele tool die vaak wordt vergeten door artiesten, maar een korte boodschap dat makkelijk online én offline te delen is met anderen en absoluut essentieel is voor je algemene marketing strategie.

Als je nog nooit een oneliner hebt geschreven, kan het een overweldigend gevoel geven als je denkt dat je al je ervaring en prestaties moet gaan samenvatten. Weet dat je niet álles kwijt hoeft in je oneliner. Het enige doel hier is om in zo min mogelijk woorden je muziek te omschrijven - zodat men weet wat ze kunnen verwachten - en nieuwsgierig te maken.

Een oneliner bestaat uit: 

  • (micro)niche (omschrijving)
  • groot artiest (omschrijving)
  • hedendaagse artiest (omschrijving)
  • USP(‘s) (nieuwsgierig maken)
  • Wildcard(s) (nieuwsgierig maken)

Ik zou de oneliner in het Engels schrijven, behalve als je je écht niet op het buitenland richt omdat je bijvoorbeeld in het Nederlands zingt. Je kunt er ook voor kiezen een versie in het Engels én Nederlands te maken. In de voorbeelden hieronder doe ik het in het Engels en mijn band The Dirty Denims als voorbeeld.The Dirty Denims - Famous (official live video from 013 Tilburg)

Microniche

Gebruik de omschrijving van de niche of microniche. Voorbeeld: Hardrock.

Grote artiest

Kies uit je inspiratiebronnen (of artiesten die hoorbaar zijn in je muziek) een groot artiest of grote band die iedereen kent (wereldberoemd). Voorbeeld: AC/DC.

Hedendaagse artiest

Kies uit je inspiratiebronnen (of artiesten die hoorbaar zijn in je muziek) een ‘hedendaagse’ artiest. Dit zijn artiesten die de afgelopen 2 jaar iets hebben uitgebracht, niet wereldberoemd zijn maar wel bekend in het genre. Mocht dit te lastig zijn, kun je in plaats daarvan ook 2 grote artiesten in je onliner noemen. Voorbeeld: Joan Jett.

USP

USP staat voor Unique Selling Point en daarmee geef je aan wat er uniek is aan jou en/of je muziek. Tot nu toe heb je jezelf vooral vergeleken met anderen, maar nu is het tijd om jezelf te onderscheiden!

Misschien weet je door onderstaande vragen zélf al te bepalen wat je USP is. Is er iets anders aan...:
... je instrumentarium t.o.v. artiesten in je genre?
... je ontstaansgeschiedenis t.o.v. artiesten in je genre?
... de onderwerpen van de lyrics t.o.v. artiesten in je genre?
... het maakproces t.o.v. artiesten in je genre?
... de samenstelling van de band en/of de bandleden zelf t.o.v. artiesten in je genre?
... de stem t.o.v. artiesten in je genre?
... de stemming/sfeer t.o.v. artiesten in je genre?
... hoe mensen zich gaan voelen als ze de muziek horen t.o.v. artiesten in je genre?
... de speelstijl t.o.v. artiesten in je genre?
...de mix met andere muziekstijlen t.o.v. artiesten in je genre?

Noteer voor jezelf 1 of meerdere unieke punten.

Vind je het lastig, vraag het dan aan anderen!
 
Voorbeeld USP:

Makes you happy
Female fronted
Two rockchicks

Wildcard

Schrijf een aantal woorden of zinnen die je muziek beschrijven en die mensen nieuwsgierig maken naar meer. Dit kun je eventueel ook vragen aan je volgers. 

Voorbeeld Wildcard:
Energetic
Party
Great performance

Oneliner voorbeeld

Hardrock (niche) that makes you happy (USP) and sounds like a mix of AC/DC and Joan Jett (grote en hedendaagse artiest), by 4 energetic rockers including 2 chicks (USP + wildcard) with a great performance (wildcard).

Succes met het samenstellen van je eigen oneliner! Wat je hier vervolgens mee kunt doen, en hoe je online marketing inzet om uiteindelijk meer fans, optredens, waardering én inkomsten te krijgen met en voor je muziek, kun je heel uitgebreid leren in het F.I.R.E. programma. Meer informatie: https://onlightning.nl/f-i-r-e-programma


Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: muzikant, online, gigstarter