Melodieuze liefde: Onthulling van de ultieme Valentijnsliedjes (deel I)

Bij Het Gigstarter Team

Valentijnsdag staat voor de deur, een dag vol liefde voor elkaar. Hoewel je elkaar het hele jaar door liefde zou moeten tonen, leggen we op 14 februari graag de nadruk op onze liefde voor onze familie, vrienden, partner en misschien zelfs onze lieve huisdieren! Hoe je deze dag ook gaat doorbrengen, samen met Gigstarter kun je je onderdompelen in de universele taal van muziek. Van tijdloze klassiekers tot moderne favorieten, deze melodieën vangen de essentie van liefde in al haar vormen. In dit eerste deel reizen we door de tijd. De klassiekers doorstaan de tand des tijds en bieden een verfrissende kijk op de liefde die verder gaat dan het conventionele.

Iris - Goo Goo Dolls

Iris' werd geschreven voor de film City of Angels. John Rzeznik, oprichter, gitarist en frontman, legt uit:

"Toen ik het schreef, dacht ik aan de situatie van het personage van Nicolas Cage in de film. Deze man is volledig bereid om zijn eigen onsterfelijkheid op te geven, alleen maar om iets heel menselijks te kunnen voelen. En ik denk, 'Wow! Wat moet het geweldig zijn om zoveel van iemand te houden dat je alles opgeeft om bij hem te zijn. Dat is een behoorlijk zware gedachte."


Heaven - Bryan Adams

Heaven' is een krachtige ballad over een diepe liefde tussen twee individuen. Het haalde veel inspiratie uit Journey's 'Faithfully' dat het jaar daarvoor werd gemaakt. Interessant genoeg werd 'Heaven' bijna niet op het album opgenomen, omdat zowel Bryan Adams als producer Jimmy Iovine vonden dat het niet naadloos zou passen in het overwegend hardere rockthema van het album. Maar om onduidelijke redenen veranderde Adams van gedachten en besloot hij het op het album te houden.

De rest is geschiedenis. Heaven' werd een van de meest iconische nummers in de uitgebreide discografie van Bryan Adams.


Somethin' Stupid - Frank & Nancy Sinatra

Somethin' Stupid' is een duet gezongen door Frank Sinatra en zijn dochter Nancy Sinatra. In veel onzekere relaties kan de ene persoon het moment verpesten door "Ik hou van je" te zeggen, waardoor de andere persoon gedwongen wordt om uit te leggen waarom ze deze gevoelens niet delen. Lee Hazlewood was de producer achter dit nummer: "Frank belde me naar zijn kantoor en vertelde me dat hij het nummer (voor zijn dochter) had gevonden, maar dat Nancy alleen met mij wilde werken. Hij liet me de demo van 'Somethin' Stupid' horen en zei: *'Vind je het mooi?' Ik zei: 'Ik vind het geweldig en als jij het niet met Nancy doet, doe ik het.' Hij zei: 'We gaan het doen, boek een studio.


Kiss From A Rose - Seal

Kiss from a Rose' is een nummer van Seal's tweede album 'Seal II'. Het nummer werd voor het eerst uitgebracht als single in juli 1994 en opnieuw uitgebracht in 1995, het werd opgenomen op de Batman Forever Soundtrack. Tijdens de 1996 Grammy Awards won het de awards voor Record of the Year, Song of the Year en Best Male Pop Vocal Performance. Dit nummer werd geschreven lang voordat Seal nummers schreef voor zijn eerste album. Hij deelde het volgende over het proces van dit prachtige nummer

"Ik had zo'n four-tracks port-a-studios, eigenlijk een tapemachine die een cassette opdeelt in vier sporen. Ik gooide het bandje in de hoek. Ik schaamde me ervoor, dus ik speelde het niet af voor mijn producer, Trevor Horn. Maar ik speelde het af voor een vriend. Dus toen ik mijn tweede album aan het opnemen was, bleef Trevor me maar vragen over dat 'rose' liedje waar hij over gehoord had. Mijn vriend had hem erover verteld. Uiteindelijk speelde ik het voor hem op het tweede album, omdat hij me er steeds weer in sloeg. Om eerlijk te zijn was ik er nooit echt trots op, hoewel ik het leuk vond wat Trevor met de opname deed. Hij zette die tape uit mijn hoek om in nog eens 8 miljoen verkochte platen en mijn naam werd een begrip. Ik realiseerde me dat het gewoon geen liedje van een tape uit de hoek was toen ik er Grammy's voor ophaalde. Natuurlijk vind ik het nu geweldig en ik ben gewoon zo dankbaar voor het feit dat ik zo'n nummer heb, waar de meeste mensen van houden."

Seal weigert echter de betekenis van het nummer toe te lichten en laat het aan onze eigen verbeelding over wat het echt betekent.


At Last - Etta James

Oorspronkelijk geschreven in 1941 door Mack Gordon en Harry Warren en oorspronkelijk uitgevoerd door Glenn Miller en zijn orkest voor de film Sun Valley Serenade uit 1941. De ballad vond pas zijn grootste succes toen het in handen kwam van Etta James. De melodie werd haar lijflied. Hoewel het over het vinden van liefde gaat, ging het voor Etta over het vinden van haar emotionele kern en haar plaats in de muziek na zo'n turbulent en onzeker leven. Haar toon ademt een rauw gevoel van opluchting uit bij thuiskomst, uitgedrukt met passie maar zonder openlijk vertoon.Terwijl je door de verschillende liefdesliedjes navigeert, moet je onthouden dat liefde, in al haar vormen, een complex tapijt is. It's not always about the obvious choices but often about the unexpected gems that resonate with the intricacies of human connection. Dus of je Valentijnsdag nu doorbrengt met een romantische partner of het bredere spectrum van liefde viert, laat de muziek je leiden en je geliefd voelen!


Gerelateerde artikelen op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: liefde, valentijn, rozen, muziek, liefdesliedje, love song, valentijnsdag