Trip to India with the dutch band BMI goes India

Door The Gigstarter Team op 28-07-2020

Barend en Marteen, twee Nederlandse broers hebben de band BMI goes India enkele jaren geleden opgericht, net als de Gigstarter broeders die het platform hebben opgericht. Met hun antwoorden reisden we in minder dan een uur naar India en waren uiteindelijk overtuigd om nog meer hun muziek en dit prachtige land te verkennen.

Check Gigstarter artiesten

Wat is het verhaal van BMI goes India?

In eerste instantie is de band naam inderdaad ooit ontstaan uit B-arend M-aarten I-ncorporated maar gaandeweg ons proces hebben we hier ook iets anders van gemaakt. Nl Be my inspiration, omdat we dat toch net wat fancier vonden klinken en uiteraard willen we met onze muziek een inspiratie zijn voor anderen om meer wereldmuziek te verweven in met name dance. Met name omdat dance zich natuurlijk uitermate goed voor leent en de juiste vibes heeft om het in te passen.

stonedBMI goes India, Barend and Marteen.

Ben je verliefd geworden op India?

Jazeker! Ik (Maarten) houd van de kleuren, de sfeer, de muziek, de mensen, de diversiteit... en uiteraard het eten! Daarnaast heeft Barend zich al heel lang verdiept in de muziek van India, zowel de traditioneel klassiek muziek als de oudere jaren 60/70 bollywood muziek. We zijn dan ook al meerdere malen (noorden, zuiden en uiteraard de golden triangle) in India geweest om de sfeer (en de geuren) op te snuiven. Op de een of andere manier voel ik me daar altijd weer thuis.

Hoe zou u uw muziek omschrijven?

We beschrijven onze muziek als Live Indian Electronic Psy-chedelic dance. Gaandeweg hebben we meer en meer onze eigen sound en vibe gevonden die we willen laten zien/horen in onze releases en live op het podium. We zeggen zelf wel eens: Ravi Shankar on Acid meets Spongle/ Hilight tribe... en creëren zodoende een eigen niche in de (psy) dance. Je zult in onze muziek invloeden horen van diverse stijlen van dance, maar laatste 2 jaar met name de meer psy-chedelische/ uptempo kant van de dance. Waar we voorheen ook wat chill-out tracks in onze set hadden zitten, bestaat onze live set nu van begin tot einde uit dancefloorfillers en uptempo tracks, zodat de mensen lekker kunnen dansen en helemaal weg kunnen dromen in de spacy en psychedelische sounds. Uiteraard is de sitar daarin een heel belangrijk instrument, deze brengt zodra deze erin komt al voor een bepaalde psychedelische vibe. Met aanvulling van de Indiase zang zorgt dit dat je meegenomen wordt op de BMI goes India reis en waan je voor even in het verre oosten.

Welke kunstenaar heeft je het meest geïnspireerd?

We hebben beide een hele uiteenlopende (maar ook overeenkomstige) muzieksmaak, van jazz tot dance en van rock tot breakbeat/ DnB. Persoonlijk zijn voor mij (Maarten) The Chemical Brothers, maar daarnaast ook acts zoals Boys Noise, Daft Punk, Infected mushrooms, Spongle of The Hilight Tribe (voor de indiase invloeden). Maar kan ik ook genieten van Sting/ The Police of zelfs oude musical muziek. Uiteraard is voor ons ook Ravi en Anoushka Shankar, en oude bollywood muziek (70's) een inspiratiebron, maar zul je ook 70's funk terughoren als inspiratie voor de baslijntjes.

Je broer bespeelt de sitar, een typisch Indiaas instrument. Hoe heeft hij het geleerd?

Mijn broer speelt diverse snaarinstrumenten en is afgestudeerd klassiek gitarist aan het conservatorium. Hij heeft zich daarnaast verdiept in theorie achter de Indiase muziek en speelde al een tijdje sitar. Dit heeft hij geleerd door lessen te nemen van bekende en minder bekende sitarspelers als deze in Nederland verbleven. Aansluitend is hij toen voor een half jaar intern bij een gezin gegaan in Pune - India, om daar de sitar nog beter te leren bespelen en de techniek nog beter onder de knie te kunnen krijgen.

Je hebt vorig jaar op een yogasessie in Amsterdam gespeeld, en Solene van het Gigstarter team was erbij! Heb je op andere grote evenementen of festivals gespeeld?

We hebben inderdaad tijdens het grote internationale yoga festival gespeeld en hebben daar ook onze zanger Vasudevan ontmoet (die ook te horen gaat zijn in onze 2 nieuwe releases - en tevens te horen is op onze laatste releases). Daarnaast hebben we op diverse grotere events gespeeld in zowel Nederland, België, Zwitserland en Duitsland. Waaronder onder andere Psy-fi, Solstice, Solar, Xperience Festival, Visions of Paradise, Waldhealing en Landjuweel.


BMI GOES INDIA - Sons of Rama

Je hebt veel livestreams gedaan tijdens de lockdown. Hoe was deze digitale ervaring?

Ja het erg jammer maar er zijn zo'n 6/7 optredens in zowel binnen als buitenland weggevallen door Covid19. Een aantal daarvan is verplaatst naar 2021, de rest moeten we daarin gewoon nog even afwachten. We hebben in deze tijd meerdere live stream concerten gegeven voor organisaties uit Nederland, Duitsland en India. Hierin merkte wel dat mensen hier erg van genoten en schijnbaar ook in landen zoals India, erg goed opgepakt en bekeken werd. We merken wel dat we wel toe zijn om weer op een echt podium te zitten voor echte mensen. De vibe die je terugkrijgt van een dansend publiek is uiteindelijk wel het tofste wat er is, je krijgt de energie dan meteen terug.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Op dit moment leggen we de laatste hand aan onze 2 nieuwe releases, die de komende maanden (vanaf augustus) naar buiten gebracht gaan worden. Daarnaast zijn er plannen om een mini tour te gaan doen in India, rond februari. Hier zijn we inmiddels al voor benaderd, maar door de huidige Corona situatie helaas nog niet helemaal zeker. De bedoeling zal dan ook zijn om een 5/6-tal optredens te gaan geven in de omgeving GOA, Delhi en Pune. Daarnaast willen we het liefst zo snel mogelijk het podium weer op, om onze nieuwe nummers te laten horen. We hebben natuurlijk niet stil gezeten tijdens de Corona-tijd en zijn gewoon doorgegaan met lekker muziek maken!

Bekijk gerust het volledige interview op Instagram.

Bekijk Gigstarter artiesten

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: electronic, dance, psychedelic, q&a, instagram, interview, live