Koningsdag: alle feestelijke steden op een rij

Door Het Gigstarter Team op 21-04-2023

Het is tijd om alle oranje kleding en accessoires uit de kast te halen want het is bijna Koningsdag! Heb jij al plannen voor aankomende donderdag? Geen zorgen! Gigstarter heeft nog een aantal tips voor het geval jij nog opzoek bent naar de perfecte locatie om deze Koningsdag door te brengen.


oranje bloemen tulpen tuinOranje bloemen volop in bloei

De leukste steden om te bezoeken in...

Noord Nederland

Amsterdam kan natuurlijk niet vergeten worden en wordt omgetoverd tot een grote markt waar in de vroege ochtend uren de eerste stalletjes al worden opgericht. Het Vondelpark, Rembrantdplein en Museumplein zijn zeker een bezoekje waard. Naast deze immens grote markt zijn er ook zat festivals te bezoeken in Amsterdam, bijvoorbeeld Kingsland Festival bij de RAI.

Daarnaast zijn er in Alkmaar talloze activiteiten voor jong en oud, waaronder veel muziekoptredens, straattheater en diverse markten. Ook de grachten en bootjes worden tijdens Koningsdag in Alkmaar volledig in het oranje gehuld. Het is een miniatuur versie van de bruisende Amsterdamse grachten. Wederom zijn er in Haarlem ook genoeg vrijmarkten te vinden. Liefhebbers van cultuur kunnen de St. Bavoker bezoeken waar koren en orkesten zullen optreden. Ook zijn er in parken kleine festivals om te bezoeken en hebben horeca de deuren wagenwijd open voor het feestende publiek.

In het Stadspark in Groningen wordt het Kingsland Festival georganiseerd, het grootste eendaagse muziekfestival van Nederland. Op de Vismarkt en op de Grote Markt zijn ook een aantal poppodia waar optredens zullen plaatsvinden.

West Nederland

Rotterdam kan niet missen in de must-see steden tijdens Koningsdag. De koninklijke familie komt deze prachtige havenstad bezoeken met een koninklijke route. Ook in Rotterdam zijn diverse vrijmarkten te vinden. Net zoals in Amsterdam, zal ook in Rotterdam een versie van het Kingsland Festival plaatvinden. In Den Haag is het Malieveld weer omgetoverd tot een grootse Konings kermis met attracties voor jong en oud, voor elk wat wils. In het Zuiderpark kan je genieten van de beste live optredens bij Kingsworld. In het Huis van Oranje staan niemand minder dan Wolter Kroes, Samantha Steenwijk, John West en nog veel meer!


koningsdag kroontjesBezoekers met oranje kroontjes

Oost Nederland

Het Kingdance Festival lokt diverse Hardstyle liefhebbers die deze dag even helemaal los willen gaan. Gezinnen trekken naar park Eekhout voor een familiefestival met theater, muziek en andere kidsproof activiteiten. Op de Diezerpromenade is er een grote vrijmarkt te vinden waar lokale mensen hun spulletjes voor weinig geld verkopen. In Nijmegen wordt Willem zijn verjaardag gevierd door te kijken naar de kleurrijke Koningsdagparade die eindigt in het Hunnerpark om vervolgens te blijven hangen voor Oranjepop. Je kan ook losgaan op de Orange Party op het Koningsplein om te genieten van live muziek met onder andere diverse DJ's.

Zuid Nederland

Afgelopen jaar kleurde Maastricht tijdens Koningsdag volop oranje, onder andere omdatd de koning zelf een ronde deed door de stad. Ondanks de koning dit jaar niet wederkeert naar de Limburgse stad weerhoudt dat de mensen er niet van om er een groot feest van te maken. Zoals in veel steden zijn er tal van activiteiten en festiviteiten voor jong en oud. Koningsdag Maastricht is niet zomaar een plek om de verjaardag van de koning te vieren en dat is precies de reden waarom deze locatie het waard is te bezoeken. Steden als Eindhoven, Tilburg, Breda en 's-Hertogenbosch pakken flink uit. Eindhoven behoort zelfs tot één van de grootste Koningsdagsteden van Nederland. Over Bedra gesproken, zet het 538 Koningsdag festival maar vast in je agenda! Geen tickets weten te bemachtigen? Op Koningsdag is in Breda veel meer te doen dan alleen het 538 festival. In de binnenstad zijn onder meer vrijmarkten en podia te vinden, die gegarandeerd voor gezelligheid zorgen.

Eigenlijk valt er bijna in heel Nederland wel wat te beleven, waar je je ook bevindt of heen gaat, het zal geheid een dag vol plezier, oranje, gelach en muziek worden!


oranje grachten in aprilRijkgevuld grachten met oranje liefhebbers

Uitstapje voor de hele maand April

De hele maand April is er in de Maastunnel in Rotterdam een expositie te zien met 36 koninklijke foto's. De foto's tonen de prachtige geschiedenis van de stad waarbij Koningsdag en Koninginnedag door de jaren heen wordt tentoongesteld. De expositie is te vinden aan noord- en zuidoever van de Maastunnel.

Toch liever thuis blijven 27 april? Geen zorgen! In ons volgende artikel zullen we leuke activiteiten bespreken voor jong en oud zonder de deur uit te hoeven ;)


Gerelateerde artikelen over Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: koningsdag, oranje, feest, 27 april, amsterdam, vrijmarkt