Je stemconditie bijhouden gedurende de pandemie

Door Bo van den Berg op 13-12-2020

Een goede stemconditie gedurende deze pandemie behouden is belangrijk, zodat je na deze periode weer gelijk kunt vlammen. Maar wat is een goede stemconditie eigenlijk en hoe kun je dit trainen? Gigstarter zocht dit voor je uit!

De manier van ademhalen is erg belangrijk voor het correct gebruiken van de stem. Er zijn twee manieren waarop je kunt ademen namelijk, via de borst en via de buik. Ademen via de borstkas wordt afgeraden. Op deze manier kun je onder andere geen gebruik maken van je hele longcapaciteit. Ook heb je via deze manier je ademhaling niet onder controle.

Je middenrif is een grote sterke spier die vastzit aan je longen en je ribben. Wanneer je via je buik ademhaalt, spant je middenrif aan en duwt het je onderste ribben naar buiten, waardoor je hele longen zich kunnen vullen met lucht. Je voelt dat je buik zich uitzet. Forceer dit niet! Tijdens het zingen ontspant je middenrif geleidelijk, waarbij de lucht uit de longen loopt. Deze manier van ademhalen wordt de buikademhaling genoemd.PRO artiest Jennifer Terwel tijdens een optreden

De ademsteun

Je ademhaling kun je controleren, door je ademsteun in te zetten. Dit oefen je door je handen op je flanken te zetten tijdens het zingen. Op deze manier voel je dat je onderste ribben uitzetten, wanneer je goed inademt.

‘Gebruik je ademsteun om langere en hogere noten te halen.’

Iemand die de ademsteun onder de knie heeft is de ervaren zangeres Jennifer Terwel. Door haar ademsteun in te zetten, haalt zij gemakkelijk de hoogste noten in een nummer. Jennifer is te boeken voor verschillende evenementen, meestal onder begeleiding van haar akoestische band ‘Stretto’.

Hoe langer jij je ribben breed kunt houden, hoe langer de uitademing duurt. Met als gevolg dat je dan langere en hogere noten kunt halen. Dit lukt waarschijnlijk niet bij de eerste poging al. Om je ademhaling te beheersen, is het belangrijk om je buikspieren (rond je navel), rugspieren en lendenspieren te trainen. Doormiddel van een goede ademsteun krijg je een groter bereik en kun je langer zingen, zonder tussendoor adem te halen. Doordat je gecontroleerd ademhaalt, kun je meer volume produceren.

Ademhaling trainen

Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen, train je je middenrif en daarmee vergroot je de longcapaciteit. Hierdoor kun je onder andere, met steeds meer volume en power zingen. Er volgen twee oefeningen. Bij de eerste oefening ga je je eigen ademhaling observeren. Dit kun je doen door recht op je rug te gaan liggen en je handen op je buik leggen. Controleer of je op de juiste, bovenstaande manier ademhaalt.

“Train je ademhaling in de trein of tijdens het koken.”

Een tweede oefening is om met gebruik van je ademsteun, in te ademen en deze lucht zo lang mogelijk bij je te houden. Hierbij worden je spieren gestimuleerd. Train je ademhaling in de trein of tijdens het koken! Je kunt je lucht inademen en daarbij je buik aan- en ontspannen, waarmee je al heel simpel je nodige spieren en je ademhaling traint. Ook je stembanden zijn voor een groot deel spieren die je moet trainen en onderhouden.

stonedDrink kamille thee

Verzorging van de stem

Het is belangrijk om je stem goed te verzorgen. Stop daarom direct met zingen wanneer je keelpijn krijgt, om poliepen of andere beschadigingen aan je stembanden te voorkomen. Door zuigtabletten in te nemen verhoog je de speekselproductie, waardoor het strottenhoofd niet uitdroogt. Ook Salie- of kamillethee (met honing) drinken doet het strottenhoofd goed. Een goede hydratatie, door bijvoorbeeld veel water te drinken, is erg belangrijk voor je stem. De laatste tip: Ga zo nu en dan een rondje wandelen of rennen, zodat je genoeg zuurstof binnen krijgt. Het is goed voor je conditie en zo kom je ook nog eens buiten in deze tijd.

Daag jij jezelf uit om de komende periode je stem te trainen en te verzorgen? Door het inzetten van de juiste ademhalingstechnieken en jezelf regelmatig te testen blijft je stem in conditie en kun je na deze pandemie weer knallen op het podium!

Schrijf je nu in bij Gigstarter om tijdens deze pandemie toch boekingen binnen te krijgen.

Schrijf je nu gratis in

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: stemconditie, corona, muzikant, artiest, tips