Het verhaal achter ska muziek

Door Het Gigstarter Team op 17-03-2021

Top van de nederpop

Als Nederlander heeft u vast wel eens gehoord van Doe Maar, een van de grootste bands in de gescheidenis van de nederpop. Met velen nummer 1 hits en uitverkochte concerten wist de band rond 1982 velen harten te winnen en mensen aan het dansen te krijgen. Wanneer je luistert naar een nummer als smoorverliefd, zorgt het ritme dat de drum en gitaar creëren dat je ook bijna niet stil kunt blijven zitten. Dit is kenmerkend voor ska, het genre dat je veel terug hoort in de muziek van Doe Maar. Wat is deze muziekstijl precies, en waar komt het vandaan?

Oorsprong ska

Ska is ontstaan op Jamaica, en is voortgevloeid uit de rhythm-and-blues. Tegen het einde van de jaren 50 begonnen Jamaicaanse artiesten steeds meer hun eigen variant te maken van deze muziekstijl. Hierbij werd er gebruik gemaakt van een offbeat ritme. Waar normaal het accent op de tel lag (1, 2, 3, 4) lag nu het accent na de tel (1NE, 2JE, 3JE. 4E). Dit kun je goed terughoren in de kenmerkende gitaar slagjes die skanks genoemd werden. Meestal waren ook blazers en piano aanwezig om deze skanks te accentueren. Op Jamaica evolueerde ska door naar het overeenkomstige reggae, maar dit betekende niet het einde van ska.

Ska féGigstarter ska band: Ska Fé

2 tone ska

Eind jaren 70 werd het genre nieuw leven ingeblazen door Engels ska fenomeen The Specials. Deze band combineerde de Jamaicaanse ska met punk en de politiek rebelse houding die daar bij komt kijken. Engeland was rond deze tijd erg verdeeld, en ska werd gebruikt om onderwerpen als racisme, ongelijkheid en geweld aan te kaarten. The specials werden erg populair hiermee, maar de band Madness bracht het genre nog verder naar de mainstream. Deze tweede golf van ska werd 2 tone ska genoemd, en resulteerde ook nog in een derde golf in Amerika rond 1990.

Doe Maar

Naast Engeland trok de 2 tone golf ook door de rest van Europa. Doe Maar maakte hier deel van uit en was geïnspireerd door zowel reggae als Ska. Hoewel de voornaamste doorbraak werd veroorzaakt door een reggae album van de band, hebben zij velen succesvolle ska nummers geproduceerd. Hieronder valt hun grootste en meest historische hit: de bom. Dit nummer weerspiegeld ook goed de politieke lading die ska met zich mee droeg, gezien het een protestnummer is over de koude oorlog die toen gaande was. Mede door de sociale impact stond dit nummer een record aantal weken bovenaan de top 100.


Ska coverband Yotta

Ska op Gigstarter

Hoewel er nog geen vierde ska golf is gekomen is dit genre zeker niet verdwenen. Op Gigstarter hebben wij PRO artiesten Yotta en Ska Fé die u kunnen voorzien van heerlijke covers van bekende ska hits. Zoekt u naar artiesten met eigen repetoir geïnspireerd door dit genre, neem dan een kijkje op het profiel van AntiforZ en Leoparte.Gebruik GigstarterGerelateerde blogs op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: geschiedenis, the specials, madness, doe maar, ska