Het avontuur van Gigstarter op Eurosonic/Noorderslag

Door Tom op 20-01-2016

Voor een paar dagen is Groningen het middelpunt van de Nederlandse en Europese muziekwereld, het is namelijk tijd voor Eurosonic/Noorderslag. Ooit opgericht door Stichting Noorderslag om de promotie van Europese popmuziek te versterken. Inmiddels is het uitgegroeid tot een meerdaags evenement inclusief twee festivals (Eurosonic en Noorderslag), een conferentie en uitreiking van meerdere muziekprijzen. Wij, Paul en Tom, van Gigstarter gingen er heen als finalist van de Buma meets Tech Award. Een prijs voor innovatieve start-ups die de muziekwereld de komende jaren gaan beïnvloeden. Een verslag van de muzikale rollercoaster.

Nadat we via mistige wegen in het hoge noorden zijn aangekomen kunnen we direct door naar de Oosterpoort, Groningens grootste popzaal en centrum van het evenement. Hier komen alle muzikanten, journalisten en bookers samen om de muziekwereld uitvoerig te bespreken en plannen te smeden. Verwacht mensen in een gemakkelijk ogende kleding in plaats van pakken, zo netwerkt de muziekwereld namelijk.

Aangezien het al de derde dag is van Eurosonic/Noorderslag komt de dag rustig op gang en arriveren de bezoekers katerig het gebouw binnen. De eerste flyers en kaartjes worden uitgewisseld.
‘Gigstarter? Dat is de online marktplaats voor live muziek!’

stand

Daarna begint de rollercoaster die Eurosonic heet vaart te krijgen. Paul wordt uitgenodigd om te komen pitchen over Gigstarter bij BNR zakendoen met live vanuit de Oosterpoort. Hij lanceert een pitch precies binnen de minuut en stopt er ook nog een schunnig woord in, luister het fragment hier terug vanaf minuut 15

Veel tijd om bij te komen van de radio uitzending is er niet want de pitch om de Buma meets tech award begint een uur later. Alles even voor de laatste keer doornemen en dan begint Paul het verhaal in het Engels tegenover de charismatische presentator Ralph Simon.

Ondertussen is het evenement op volle stoom, de Oosterpoort is ramvol mensen uit de muziekindustrie. De baas van Lowlands die praat met een booker over zijn laatste nieuwe bandje, artiesten die contact aan het opdoen zijn met de Nederlandse popzalen. Overal is het één en al bezigheid. Tussendoor loopt Giel Beelen langs onze stand en test onze website enthousiast uit. De mannen van grungeband Tiger Love Machine, artiesten van ons platform waarmee we stonden bij te praten, handelen snel en stoppen de radio-DJ meteen een usb stick met muziek toe.

Door al het gepraat en gepitch is de dag voorbij gevlogen en mogen we als Gigstarter richting de prijsuitreiking. In een tent buiten de Oosterpoort krijgen we na het nodige tromgeroffel te horen dat we de publieksprijs hebben gewonnen! Het laat de kracht van de gemeenschap zien die we zijn met Gigstarter. Dank aan iedereen die gestemd heeft en Gigstarter een warm hart toe draagt, je ziet o.a. het oordeel van de jury terug vanaf minuut 10

En dan zit onze dag Groningen er helaas alweer op. De stad broeit van de live muziek en je voelt dat er iets gaande is in de stad. Door afspraken de volgende dag rijden we echter met een tevreden gevoel terug richting de hoofdstad. Denkend aan een les die we geleerd hebben voor volgend jaar, Eurosonic moet je een paar dagen beleven.

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: Gigstarter, eurosonic, noorderslag, giel beelen, muziek, buma meets tech, award, winnen, prijs, BNR, pitch, marktplaats voor live muziek