Goalstarter voor artiesten

Door Nils Stok op 27-04-2020

Je bent er als muzikant vast bekend mee, motiverende leuzen zoals ‘the sky is the limit’, ‘reach for the stars’ of de oude bekende ‘doe je best’. Meestal aardig bedoelt van de mensen in je omgeving, maar lastig om echt iets mee te doen. Hoe je gemotiveerd raakt en motivatie vasthoudt als artiest, is namelijk een geheel eigen tak van sport. Aan de hand van meerdere theorieën bespreek ik, Nils Stok van Stok Performance, hoe jij als artiest geschikte doelen stelt en die omzet in actie.

Wat zijn jouw doelen?

Voor we in praktijk gaan, eerst wat feiten over de theorie die jou straks motiveert om direct aan de slag te gaan! Doelen stellen zorgt ervoor dat jij uiteindelijk een stuk meer tevreden bent over je werk en taken. Vijftig jaar aan onderzoek toont dat je meer in jezelf gelooft als je doelen stelt, met een verbetering van jouw prestaties als gevolg. De doelen die jij stelt voor je artistieke proces zijn het beste wanneer ze specifiek, moeilijk en toch haalbaar zijn (3). Vervolgens kun je jouw doelen op vier mogelijke manieren indelen, leerdoelen vs. prestatiedoelen in combinatie met approach vs. avoidance doelen (1). Dat ziet er als volgt uit:

tabel

Leerdoelen focussen op de ontwikkeling van jouw competenties ten opzichte van jezelf (bijvoorbeeld, het bereik van je zangstem vergroten ten opzichte van een jaar eerder). Prestatiedoelen focussen zich op de beoordeling van een competentie of prestatie, vaak ten opzichte van een ander of een bepaalde standaard (bijvoorbeeld, een beter bereik hebben dan een ander).

Approach doelen zijn positief en focussen zich op de dingen die je wilt bereiken. Avoidance doelen zijn negatief door te richten op het voorkomen of vermijden van situaties, gedrag, gevoel of gedachtes. Voor het versterken van jouw motivatie en artistieke prestaties is een combinatie van leerdoelen en approach doelen het meest geschikt (1). Tijd om aan de slag te gaan met jouw doelen!

happyEen doel van jouw act kan zijn om op het podium van Melkweg Amsterdam te staan, zoals The Happy Suspended.

Ready, set your goals aaaand GO!

Je doelen bestaan uit taken die je moet uitvoeren, denk hierbij aan het boeken van shows, promotiewerk, productie, liedjes schrijven en ga zo maar door. Voor je begint met het stellen van doelen is het van belang dat je weet wat jouw uit te voeren taken inhouden. Omschrijf hoe jouw taak in elkaar steekt, ook als je al jaren binnen jouw branche werkt. Struin het internet af, bekijk tutorials op Youtube of check meteen de andere blogs op Gigstarter om goed up to date te zijn over jouw taken .

Om een duidelijk beeld te schetsen van de taak kun je een mindmap maken: zet jezelf in het centrum van de kaart en alles wat je vindt noteer je om jou heen (4). Schrijf, teken, knip en plak of maak een ‘vette’ mindmap in paint zoals ik heb gedaan in het voorbeeld met de pinguïn.

pinguin

Pak de controle met je hoofddoel

Goed presteren in de muziek wordt al snel iets persoonlijks en hangt af van wat jij als muzikant, manager of boeker wilt bereiken. Het is belangrijk om doelen te creëren doelen waar je controle over hebt. Doelen die veel afhangen van anderen, je omgeving of ‘geluk’ zijn moeilijker te verwezenlijken (5). Dromen mag, maar wees realistisch tegenover jezelf. Is je doel haalbaar en is het uit te voeren binnen de tijd die je voor het doel uitzet? Een handige steuntje bij het opstellen van je hoofddoel is antwoord geven op de volgende vraag: wat wil ik ontwikkelen/uitvoeren?

Daarna komen de subdoelen en strategieën

Wanneer je jouw hoofddoel duidelijk hebt is het tijd om subdoelen op te stellen. Subdoelen geven antwoord op de vraag: wat is er nodig om mijn hoofddoel te behalen? Als je bijvoorbeeld wilt leren programmeren, kan een subdoel het aanschaffen van Ableton zijn.

Voor de hoofd- en subdoelen kun je de mindmap gebruiken die je van te voren hebt opgesteld. Waarschijnlijk merk je dat subdoelen die hier naar voren komen, bestaan uit vaardigheden, technieken of benodigdheden die je hebt omschreven in je mindmap. Vervolgens ga je aan de slag met strategieën die antwoord geven op de hoe-vraag. Oftewel, hoe ga jij de subdoelen behalen? De strategieën maken jouw doelen concreet en zorgen ervoor dat jij daadwerkelijk in actie komt. Zie hier, een voorbeeld van de totale aanpak:

Hoofddoel: een spetterende liveshow met de band

Subdoel 1: Choreografie toevoegen aan ons concert


Strategie 1.1: 10 minuten dansoefeningen tijdens elke repetitie


Strategie 1.2: Passende stukken van onze muziek selecteren


Strategie 1.3: Podia zoeken én boeken waar ruimte is voor een choreografie

Gefeliciteerd, het skelet voor je volgende prestatie staat. Nu ben je klaar voor de uitvoering!

Observeer, reflecteer en leer

Om jouw doelen te behalen, is het belangrijk om die doelen te kunnen beoordelen. Bij een goede beoordeling spelen observatie en planning een belangrijke rol. Observeren en plannen kan bijvoorbeeld door:

  • een tijdslimiet te stellen

  • een dagboek bij te houden

  • bandgenoten te vragen om feedback

  • voor een spiegel te oefenen

Een objectieve observatie maakt reflecteren op jouw proces effectiever. Reflectie is een strategie op zich en kun je ook het beste van te voren plannen. Kies een moment dat jij actief bezig bent met je strategieën en plan vervolgens een aansluitend reflectiemoment. Focus in de reflectie op de observaties van jouw strategieën en hoe die bijdragen aan je sub- en hoofddoelen. Merk jij tijdens het reflecteren dat een bepaalde strategie niet voordelig uitpakt, verzin dan een alternatief.

Let op! Een gevaar bij reflectie is dat je vooral focust op delen van het proces die minder goed gingen, maar geef ook aandacht aan de punten waar je tevreden over bent en hoe die jou verder helpen bij het behalen van je hoofddoel (2). Het is belangrijk om te beseffen dat omzetten van je doel naar actie een proces is. Een proces die jou richting geeft, maar die in geen enkel geval onomkeerbaar is. Oftewel, wees niet bang om nieuwe en spannende strategieën te kiezen, ‘foute’ strategieën bestaan niet en zijn juist een belangrijk onderdeel van jouw ontwikkeling.

Hopelijk heb jij nu duidelijk voor ogen welke stappen je kunt volgen om je artistieke doelen om te zetten naar acties en de motivatie er goed in te houden. Ik wens je veel succes en vooral een flinke dosis plezier toe met het opstellen van doelen en het omzetten in acties! Ik ga nu zelf maar is op zoek naar danspasjes voor de liveshow van mijn metalband.

Op zoek naar meer informatie en persoonlijke begeleiding van een prestatiepsycholoog? Neem een kijkje op Stok Performance.

Gerelateerde blogs van Gigstarter:

Referenties:
(1) Elliot, A. J., & Harackiewicz, J. M. (1996). Approach and avoidance achievement goals and
intrinsic motivation: A mediational analysis. Journal of personality and social psychology, 70, 461.
(2) Kitsantas, A., & Zimmerman, B. J. (2006). Enhancing self-regulation of practice: The
influence of graphing and self-evaluative standards. Metacognition and Learning, 1,
201-212.
(3) Locke, E. A., & Latham, G. P. (2012). Goal setting theory. In Motivation: Theory and research
(pp. 23-40). Routledge.
(4) Opara, M. F. (2010). Mindmapping as a Self-Regulated Learning Strategy for Students
Achievement in Stoichiometry. Nigerian Journal of Research and Production, 17.
(5) Zimmerman, B. J., & Kitsantas, A. (1997). Developmental phases in self-regulation: Shifting
from process goals to outcome goals. Journal of educational psychology, 89, 29.

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: gigstarter, goalstarter, muziek, tips