Zit er muziek in de dichtkunst?

Bij Tom

Poëzie wordt de laatste jaren in steeds meer verschillende vormen aan de man gebracht, denk aan spoken word en diverse thema-avonden. Ik was benieuwd of muziek ook een rol speelt bij de dichtkunst en de dichter zelf. Voor deze vraag ging ik langs bij Justin Samgar, die al vroeg experimenteerde met vele manieren om gedichten over te brengen op het podium. Nadat hij een lokale poetryslam had gewonnen begon hij als huisdichter bij BNN en 3FM. Getriggerd door dit succes begon hij fulltime te dichten onder de artiestennaam PoetryPusher. In 2015 kwam zijn originele bundel De Absolute Waarheid uit in eigen beheer.

Wat betekent muziek voor de PoetryPusher?
Muziek is voor mij als dichter/storyteller een tool om samen met andere artiesten een andere kant van mijn verhalen te laten zien. Elk instrument/artiest waar ik mee samenwerk heeft weer een andere invloed op mij en mijn teksten. Ik heb dan ook samengewerkt met zowel klassieke muzikanten als producers van elektronische muzieksoorten als deephouse en triphop.
Voor mij persoonlijk heeft muziek me vanaf jonge leeftijd al op andere plekken gebracht. Alsof ik beelden doorkrijg die mij in het verhaal van de artiesten brengt. Ik kan er heerlijk in ontsnappen maar ook vreselijk door worden geïnspireerd.

Speel je zelf ook een instrument?
Ik heb helaas nooit een instrument leren spelen of noten kunnen lezen. De laatste 5 jaar heb ik wel steeds meer ontdekt dat mijn stem ook een instrument is. Mijn ontwikkeling hierin is eigenlijk nog maar net begonnen. Ik kan nog zoveel leren van andere vocalisten en performers en hou er ook van om uitgedaagd te worden door iets nieuws.

Ga je ooit leren zingen?
Wie weet. Maar misschien zing ik al en heeft niemand nog door dat het een nieuw soort zingen is genaamd spreekzingen. De tijd zal het leren.

Wie zijn je muzikale inspirators op tekstgebied?
Dat zijn er een hele hoop. Als kind luisterde ik heel veel opera en klassieke muziek. Mijn ouders hadden ook de verhalen achter de muziek en deze las ik er dan meteen bij. Als pubertje begon ik hiphop te luisteren en dat greep me meteen. Ik heb altijd al geschreven en deze rauwe vorm van tekst brengen inspireerde mij meteen. Vanaf mijn 20ste begon ik ook andere muzieksoorten te waarderen en festivals te bezoeken. Mijn muzieksmaak is nu zo breed dat ik het ene moment kan genieten van Curtis Mayfield, Billie Holiday of Pink Floyd en het volgende moment naar Flying Lotus, System of a Down of Israel Vibration. De diversiteit houdt me juist scherp en bewust van de verschillende mogelijkheden in tekst, muziek en energie.

Heb je een album top 3?
Vroeger kocht ik wel albums en dan waren ze ook een compleet geheel. Alsof je een expositie van een kunstenaar bekeek met verschillende schilderijen die een connectie met elkaar hebben. Dat zie ik niet zo heel veel vaak meer. Drie albums die ik het afgelopen jaar veel heb geluisterd zijn: Good kid, Mad City van Kendrick Lamar, Another Late Night van Zero 7 en Apocalypse van Thundercat.

Zit er muziek in poëzie of andersom?
De mooiste muziek en woorden zijn nooit geschreven
maar zijn overal te vinden in het leven.

Nieuwsgierig geworden? Kijk op zijn site http://poetrypusher.com/ voor nog meer mooie projecten en poëzie.

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: poëzie, muziek, gedichten, justin samgar, gigstarter