Welke muziek klinkt er op een uitvaart?

Door Ralph & Tom op 28-11-2017

De keuze voor muziek is een heel persoonlijk onderdeel van de afscheidsdienst. Het roept herinneringen op en helpt om gevoelens uit te drukken. Muziek raakt je tot in de diepste vezels. Vraag een willekeurig iemand welk nummer absoluut op de eigen uitvaart moet worden gedraaid en de lijst wordt al heel snel eindeloos. Heb jij al een idee?

Mogelijkheden rondom uitvaartmuziek

Gemiddeld duurt een dienst 45 minuten. Tijdens de dienst draait men vaak drie of vier nummers: aan het begin van de dienst, circa twee nummers tijdens de plechtigheid en een nummer bij het verlaten van de ruimte. Bij vier nummers is er namelijk ook nog tijd voor toespraken. Maar uiteraard is er altijd de keuze om meer muziek te laten horen en de dienst langer te laten duren. Ook kan je kiezen voor live muziek tijdens de uitvaart.

harpisteHarpiste Lucia Wisse

Meer dan een liedje

Er is meer mogelijk met muziek dan alleen het liedje zelf te laten draaien. Zo kan (een deel van) de tekst van een liedje worden gebruikt voor een toespraak. Ook kun je ervoor kiezen het liedje live ten gehore te laten brengen. Door een professional, een vriend of met alle gasten samen tijdens de dienst. Het liedje alleen muzikaal opvoeren kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld met een trompettist bij het graf, een pianist in de aula of een orkest bij de bar.

Hoe kies je een artiest?

Natuurlijk kun je muziek laten afspelen vanuit een playlist, maar je kunt ook kiezen voor een live optreden. Hoe kies je een artiest die past bij jouw afscheid? Uiteraard kan een uitvaartverzorger je helpen bij de selectie van een artiest, maar je kunt ook zelf een selectie maken van live artiesten. Neem een kijkje op Nederlands grootste platform voor live muziek, Gigstarter, om snel een breed aanbod aan artiesten te vinden. Van singer-songwriters tot aan bands.

Mar & Lee AkoestischMar & Lee Akoestisch

Top 10 populairste nummers

Monuta analyseerde ruim 3.500 nummers die in 2016 afgespeeld werden bij afscheidsdiensten die de uitvaartorganisatie verzorgde. Het traditionele Ave Maria is de nummer 1 meest gekozen nummer, gevolgd door ‘Time to say goodbye’ van Andrea Bocelli en Sarah Brightman, Claudia de Breij maakt de top 3 compleet met het nummer ‘Mag ik dan bij jou’. De volledige top 10 uitvaartmuziek vind je hier.

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: muziek, gigstarter, muziek, uitvaart