Verslag: Paradiso 50 jaar expositie in het Amsterdam Museum

Door Sarah & Tom op 19-04-2018

Paradiso in Amsterdam is al decennia relevant voor de muziek- en kunstsector in de hoofdstad en ver daarbuiten. Het belang van deze inspirerende locatie heeft het Amsterdam Museum mooi weten te vangen in de nieuwe tentoonstelling: 50 jaar Paradiso. We bezochten de expo die je als bezoeker langs de verschillende periodes van de toonaangevende popzaal brengt.

Het begin

We doen in de eerste zaal meteen een sprong terug in de tijd. In 1968 opgericht, vindt Paradiso zijn oorsprong in de hippiejaren. De voormalige kerk aan de Weteringsschans was in deze jaren al een inspirerende ontmoetingsplek voor allerlei soorten publiek. De tentoonstelling laat zien dat Paradiso destijds talloze evenementen vol met dans, muziek en theater verzorgde. En in de eerste maanden na de oprichting weet Paradiso al wereldberoemde act als Pink Floyd en Captain Beefheart binnen te halen.

postersAuthentieke posters van de concerten in Paradiso brengen je terug in de tijd, foto door Jelmer de Haas

Punk zet het op zijn kop

De tentoonstelling neemt ons mee van de vrolijke hippiejaren naar de roerige jaren 80 en de opkomst van de punk. Ook deze jeugdcultuur wist zich te nestelen in de poptempel. Doordat grote namen als the Sex Pistols en Blondie er kwamen optreden kreeg het pand weer een vernieuwde bestaansrecht. De bezoekers kwamen massaal naar de concerten wat werkte als een magneet op artiesten uit binnen en buitenland. Deze nieuwe aantrekkingskracht is terug te zien in de karakteristieke foto's van diverse punkers en artiesten die Paradiso in deze jaren bezoeken.

punkkDe roerige punk periode in beeld en geluid tijdens de tentoonstelling

Paradiso nu en in de toekomst

In 50 jaar is de Paradiso uitgegroeid tot een wereldberoemde muziektempel die jaarlijks meer dan 1000 programma's op verschillende locaties in Amsterdam organiseert. De laatste zalen van de expo laten de foto's zien van hedendaagse optredens van o.a. De Staat en D'Angelo. In deze zalen zie je met eigen ogen dat Paradiso in al die jaren nog niets aan magie heeft ingeboet. Dat maakt de Paradiso en deze expositie in het Amsterdam Museum extra bijzonder. Een echte aanrader voor iedereen die weleens een voet in deze muzikale kerk heeft gezet.

De Tentoonstelling 50 jaar Paradiso is tot 19 Augustus te zien in het Amsterdam Museum - Kalverstraat 92, 1012 PH Amsterdam

paradisoFoto's bij dit artikel zijn gemaakt door Jelmer de Haas

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: tentoonstelling, amsterdam museum, 50 jaar, paradiso