Sluiting Sugar Factory een aderlating voor de live muziek

Door Tom van der Velpen op 08-01-2019

Het jaar is begonnen met het slechtst denkbare nieuws voor het live muziekcircuit in Nederland in het algemeen en Amsterdam in het bijzonder. De veelzijdige concertzaal Sugar Factory aan de Lijnbaansgracht moet per direct sluiten. Voor één van de weinige concertzalen in Nederland die geen subsidie kreeg, was het financieel niet meer mogelijk om open te blijven. Tijd voor een kleine ode aan de plek waar het organiseren van evenementen met live muziek een passievolle ambacht was.

De laatste jaren was er bijna elke dag live muziek op het podium van de Sugar Factory. In 2018 alleen al organiseerde het podium 405 club evenementen en 165 live concerten. Van talentvolle bands uit Nederland die hun eerste podiumervaring opdeden tot aan acts uit Engeland en Amerika die maar al te graag langskwamen in de ‘Sugar’.


De Franse band Stoned Therapists tijdens de Gigstarter Artist of the Year finale in de Sugar Factory

Met Gigstarter organiseerden we twee keer de jaarlijkse Artist of the Year finale in de grote zaal, en zelden hebben we met zo’n geoliede machine gewerkt. Dit kregen we ook vaak te horen van onze artiesten, die in de Sugar Factory concerten organiseerden en altijd positief vertelden over de samenwerkingen.

Ook op de avonden zelf waren de medewerkers van onschatbare waarde, met bijvoorbeeld de geluidstechnici die alle optredende bands geweldig lieten klinken met een professioneel enthousiasme. Het maakte de crew niet uit of het ging om gevestigde namen of beginnende artiesten. Na duizenden optredens gefaciliteerd te hebben met Gigstarter weten we dat deze kenmerken heel bijzonder zijn voor locaties waar live muziek geprogrammeerd wordt. Op deze unieke plek konden bands hun eerste meters maken op een groter podium en wellicht later doorbreken. Ook het publiek kwam hier in aanraking met nieuwe bands, geluiden en genres.

Is er echt geen mogelijkheid om, in het belang van live muziek en het stimuleren van startende muzikanten, de Sugar Factory een doorstart te bieden?

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: sugar factory, gigstarter