Rockster op Koningsdag

Bij Tom

Het moest het hoogtepunt zijn van mijn muzikale jaar. Als 10-jarige ging ik wekelijks met frisse tegenzin naar gitaarles. Klassieke toonladders in mijn kop stampen en nummers spelen waarvan ik nooit gehoord had. Het leek mij een goed idee om de geleerde muzikale meesterwerkjes te laten zien op het feest van het jaar: Koningsdag. Het Vondelpark in Amsterdam is dan natuurlijk de aangewezen plek. Het Mekka voor kinderen tijdens Koningsdag.

Om 8 uur s’ochtends wachtend voor de poorten van het imposante park. Het is chaos. Grote bolderwagens vol met spullen, dringende ouders en (nu al!) huilende kinderen. De spanning stijgt en uiteindelijk gaan om half 9 de hekken open en vliegen jong en oud het park in. Het is nu iedereen voor zich. Ik en mijn moeder hebben een goed plekje te pakken halverwege het park bij de karakteristieke vijver. Het kleedje gaat neer en de gitaarkoffer gaat open. Mijn moeder is er vanaf moment één eigenlijk al klaar mee en ‘gaat even een rondje doen’. Ik blijf achter met krentenbollen en een paar pakjes wicky.

Nou daar gaat ie dan. Mijn prijsnummer Knocking On Heavens Door zet ik meteen in. Een favoriet van mijn vader, groot rockfan, die er helaas niet bij kon zijn. Iedereen loopt stoïcijns langs mij heen of is nog bezig met zijn kraampje opzetten. Lastig publiek. Een verdwaalde rijksdaalder van een oud vrouwtje belandt in mijn koffer en ik krijg een mooie knipoog van haar toe. Het blijkt dat ze haar hele AOW in het Vondelpark uitgeeft. Langzaamaan begint een ander jongetje vier meter naast mij een stellage te bouwen. Dit gaat verder dan Lego of K’nex en al tokkelend aan mijn gitaar vraag ik mij af wat hij gaat bouwen. Een drumstel. Meneer heeft een drumstel! Met zijn afro kapsel en waarschijnlijk Arubaanse roots gooit hij het ene swingende ritme na de ander eruit. Mijn gebrekkige gitaarspel wordt totaal overstemd. Wild klote kind.

Ondanks de drukte vang ik nu zelfs geen dubbeltjes meer, ik moet actie ondernemen. Met gitaar en al loop ik naar de jonge Keith Moon. Of hij misschien verderop wil spelen, ik was eerder in het park en niemand kan mij meer horen. Vanachter het drummertje komt een moeder tierend op mij af. ‘Wie denk jij wel niet dat je bent! Ricardo oefent drie keer per week en dit is zijn grote droom. Ga zelf ergens anders heen als je zo nodig wil spelen met je zielige gitaartje’. Iets knapt in mijn jonge zelf. Ik pak mijn gitaar en smijt hem dwars door zijn drumstel, zoals ik ook bij mijn vaders videobanden van the Who zag. Verbijsterd staan moeder en zoon mij aan te kijken. Zo hard als ik kan ren ik samen met mijn gebroken gitaar en tranen in de ogen het park uit. Jarenlang heb ik geen instrument aangeraakt en met grote spijt denk ik weleens terug, wat als we samen waren gaan jammen en een band begonnen waren?

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: koningsdag, vondelpark, livemuziek, gitaarmuziek, gigstarter, optreden