Op zoek naar het hart van de wallen - Red Light Jazz 2015 in retrospect

Bij Tom & Paul

De tweede editie van het Red Light Jazz festival laat zien dat het festival in alle facetten groeit. Meer optredens en meer verborgen locaties voor bezoekers om dit jaar te struinen door de Rosse buurt. Gigstarter gaat op ontdekkingstocht naar de mooie klanken van de jazzmuziek tijdens de tweede editie van dit jonge festival.

Zelf waren wij verdwaald op de Zeedijk omdat we zochten naar een speciaal optreden van Gare Du Nord in de St. Olofskapel. Na drie letterlijke rondjes om de kerk wist een ras Amsterdamse barvrouw één van ons te vertellen dat de Olofskapel te bereiken was via een tunnel van het NH Barbizon Palace. Nu was onze interesse helemaal gewekt. 

Via het luxueuze hotel en het bijbehorende mysterieuze tunnelcomplex onder de zeedijk kwamen wij uit in de prachtige St. Olofskapel. Het kloppende hart van de wallen stond met uitgedoste tafels, rood verlichte pilaren en paaldanseressen speciaal in het teken van de buurt en haar unieke jazz festival. 

Het voorprogramma Lorrèn stond vol in de schijnwerpers met een duo op bas en keyboards die haar begeleidden. Onlangs werd de zangeres tot Radio 2 talent bekroond. Die status maakte ze zonder aarzeling waar met haar prachtig zuivere stem waarmee ze de dromerige liedjes perfect overbracht bij het publiek. De lat wordt zelden zo hoog gelegd tijdens het voorprogramma. 

Gare Du Nord had de eer om het hoofdprogramma te zijn tijdens de clubavond van het Red Light Jazz Festival. De band die ooit begon naar aanleiding van een soundtrack voor een eenmalige lounge-avond is door de jaren heen uitgegroeid tot een dansbaar jazz fusie fenomeen met een solide show. Bij het zien en horen van ‘front-woman’ en zangeres Dorona Alberti snap je waarom deze band meerdere malen goud en platina heeft binnengesleept.

De van origine Groningse DJ Maestro - waarschijnlijk bij de meesten van u bekend van Sublime FM en het voormalige Arrow Jazz - sloot de clubavond af onder begeleiding van Rob van der Wouw op trompet. Op de achtergrond golfden paaldanseressen mee op de met house gemixte jazz samples.

We sloten af op het terras van het naburige restaurant Skek waar het Adreas Kuhne Trio speelde met als gastsolist Alex Coke uit Dallas, USA. We keken om ons heen en met de warme tempraturen voelde de Zeedijk mediterraans aan. Red Light Jazz is niet alleen een geweldig muziekfestival. Het laat de parel, die het Amsterdams centrum is, weer schijnen.

Tom & Paul

Foto: Marc Kruse

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: red light jazz, festival, wallen, rosse buurt, red light district, st olofskapel, nh barbizon palace, amsterdam, gare du nord, live, jazz, club night, dj maestro, lorren, andreas kuhne, rob van der wouw, alex coke