Omgetoverd in een fan tijdens de My Name is Prince expositie

Door Tom van der Velpen op 11-05-2018

Een artiest die tientallen albums maakte, en er miljoenen verkocht: Prince. Deze productiviteit in combinatie met zijn mysterieuze voorkomen maakte hem tot een ongrijpbaar popicoon. De tentoonstelling My Name is Prince in de Beurs van Berlage in Amsterdam geeft een overzicht van het omvangrijke oeuvre van de in 2016 overleden zanger: honderden unieke items, rechtstreeks uit de archieven van Prince. Als totale onbekende met het werk van Prince, ging ik met superfan Lotte naar de tentoonstelling met de vraag: kom je hier een stuk dichter bij de ster?

De snoepwinkel

Lotte is al sinds kind fan van Prince, vanaf het moment dat ze de muzikant zag optreden in het TV-kinderprogramma de Muppets. De rest van haar leven is altijd een strijd geweest om toegang te krijgen tot de albums, videoclips en meer want controlfreak Prince zorgde dat het heel moeilijk was om zijn materiaal online te luisteren. Als fan begeef je jezelf tijdens de expo in een muzikale snoepwinkel want alles is opeens beschikbaar in een mooi overzicht.

princeLotte en Tom bij het begin van de expositie

Dichtbij Prince

Als onwetende ben ik meteen onder de indruk bij het zien van het duizelingwekkend aantal hoezen van de 46 albums die hij heeft uitgebracht. Door de audiotour schalt het nummer ‘My name is Prince’ in je oren. Lotte vergaapt zich ondertussen aan de persoonlijke eigendommen, zoals gitaren en kostuums. Zo dicht bij haar idool is ze nog nooit gekomen. Ik verbaas mij ondertussen over het gigantisch aantal goede nummers dat hij heeft gemaakt. Wat een gemis dat ik tot nu alleen het nummer ‘1999’ echt goed kende.

prince2De verzameling kostuums, gitaren en videoclips in de grote ruimte van de expositie

Het meesterwerk

Dan belanden we in de Purple Rain ruimte waar alle creativiteit van de artiest samenkomt. De film Purple Rain kwam in 1984 uit en het gelijknamige soundtrackalbum werd miljoenen keren verkocht. De kostuums, muziek en filmbeelden zijn hier allemaal ondergebracht. Mooi om te zien hoe controlfreak Prince nadacht over alle elementen van de film want hij was de regisseur, hoofdrolspeler en muzikant in één: een multitalent. Dat komt ook naar voren in de volgende zaal waar zijn tientallen projecten sinds de jaren 80 voorbij komen. Als ik 20 minuten lang gehypnotiseerd naar zijn Super-Bowl optreden in 2007 kijk, tikt een medewerker me op de schouder en vertelt dat het museum binnen een kwartier gaat sluiten.

Prince Halftime show tijdens de Super Bowl 2007

Weg als fan

De afgelopen twee uur lijken voorbij gevlogen. Snel haasten we ons naar de uitgang waar Lotte nog wat merchandise inslaat. En ik weet na deze muzikale achtbaan zeker, Prince heeft er een fan bij. Tot en met 8 juni kun je de expo bezoeken, meer informatie vind je op de website van de expositie.

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: museum, beurs van berlage, gigstarter, prince