Klassieke muziek wordt aantrekkelijk met Entrée

Door Tom op 14-03-2016

Er zijn niet veel cafés waar klassieke muziek door de boxen klinkt. In Het Concertgebouw café staat wel Bach op en daarom is dit de ideale plek om af te spreken met Micha Windgassen, de nieuwe marketeer van Entrée. Entrée is de jongerenclub van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam en we spreken haar over o.a. de nieuwe plannen van Entrée, concerttips voor komende tijd en klassieke muziek voor beginners.

Opgericht in 1881 is Het Concertgebouw uitgegroeid tot één van de best bezochte concerthallen voor klassieke muziek ter wereld. Entrée is in het leven geroepen om een laagdrempelige manier te creëren om mensen naar Het Concertgebouw te laten komen. Zo kan iedereen onder de vijfendertig jaar al voor twintig euro per jaar lid worden, met alle bijbehorende voordelen. Als Entrée lid kan je namelijk naar ruim 300 concerten met kortingen oplopend tot 75% en een introducé meenemen voor dezelfde kortingsprijs.

concertgebouwHet prachtige gebouw van Het Concertgebouw in Amsterdam

Momenteel heeft de club zo'n 7000 leden waarvan één derde actief is en naar meerdere concerten per jaar gaat. Een van de actiepunten voor het nieuwe jaar is om meer leden naar Het Concertgebouw te krijgen aldus Micha: ‘Dit willen we doen door meer groepsbezoeken te faciliteren en het voordelig te maken om introducees mee te nemen. Zo haal je mensen over de drempel heen want het is makkelijker als iemand je mee neemt’.

Die spreekwoordelijke drempel kan soms best groot zijn. Van het imposante gebouw tot de soms ingewikkelde muzieksoort die klassiek kan zijn. Voor de mensen die niet bekend zijn met het muziekgenre maar altijd al meer hebben willen weten heeft Micha een paar basistips: ‘Zelf ben ik ook niet per se opgegroeid met klassieke muziek. Om meer wegwijs te worden in de klassieke wereld ben ik meteen in een boek gedoken, Klassiek voor dummies. Een aanrader, daar staan de stromingen, hoofdcomponisten en andere goede basics in. Maar muziek moet je luisteren, dus vind je op de website van Entrée bij vrijwel elk concert een luisterfragment. Daarnaast hebben we een concertkeuze tool ontwikkeld, waarbij je een bepaalde sfeer kunt kiezen en Entrée daar concerten bij adviseert. Als ik nu de agenda van Het Concertgebouw bekijk kan ik de leuke concerten voor mijzelf met gemak uitkiezen’.

MichaMicha Windgassen op een Late Night Café georganiseerd door Entrée

Maar om Het Concertgebouw en zijn klassieke muziek ook toegankelijker te maken voor jongeren moet Entrée zichtbaarder worden volgens Micha: ‘We willen meer naar de voorgrond treden. Wij zijn letterlijk en figuurlijk de entree tot het orkest en het gebouw. Daarvoor willen we ook nieuwe bezoekers binnenhalen. Om dit te realiseren zijn de banden van Entrée met het orkest en het gebouw versterkt. Zo kunnen we samen mooie dingen neerzetten’.

Zo is daar bijvoorbeeld de concertreeks Essentials voor beginnende luisteraars met meesterwerken die je gehoord moet hebben in je leven. Op 9 april is er weer een nieuwe editie waarin de eerste symfonie van Brahms wordt gespeeld. Vooraf wordt er een musici van het Concertgebouworkest geïnterviewd over het werk en over zijn instrument. Na afloop van het concert vindt er een gezellige borrel plaats met een DJ. Aan het eind van een mooie avond stap je zo Het Concertgebouw uit met een tas vol ervaring en kennis van klassieke muziek.

van binnenDe Grote Zaal van Het Concertgebouw

Maar wanneer je als luisteraar de introductie al voorbij bent, kun je ook voor andere dingen terecht bij Entrée. Zo zoekt de organisatie ook de experimentele kant op van klassieke muziek. Micha: ‘Entrée en Het Concertgebouw bedenken samen veel ideeën. Als jongerenvereniging willen we graag de verschillende muzieksoorten mengen omdat dat kan leiden tot prachtige muzikale combinaties’.

Een goed voorbeeld daarvan is het Koningsnachtconcert, die dit jaar eindelijk een nieuwe editie beleeft. Het evenement ging lang niet door omdat het Concertgebouworkest al twee jaar vol geboekt was op de nieuwe datum van Koningsnacht na de beëdiging van Willem-Alexander. Om dit te voorkomen staat het concert de komende vijf jaar vast in het programma. Tijdens dit concert wordt de grote zaal omgetoverd voor een ontmoeting tussen het Concertgebouworkest en een andere artiest, van pop tot elektronisch. Dit jaar zal niemand minder dan singer-songwriter Benjamin Clementine het podium gaan betreden om met het orkest samen te werken. Gegarandeerd een speciale avond in de hoofdstad.

De marketeer van Entrée kan op verschillende manieren van klassieke muziek genieten: ‘Ik vind het heerlijk om in een concertzaal te zitten en traditioneel te luisteren. Aan de andere kant vind ik het mooi dat er mee geëxperimenteerd wordt. Van pop up concerten op festivals tot originele samenstellingen. Ik heb dan ook geen voorkeur want ik denk dat deze twee vormen prima naast elkaar kunnen leven’.

Hierop aansluitend heeft Micha een opvallende toekomstdroom. ‘Ik zal zou het fantastisch vinden als meer samenwerkingen komen tussen klassiek en elektronisch. Mijn grote droom is om Flying Lotus hier te hebben. De hele sfeer die deze Amerikaanse DJ kan creëren met zijn muziek kan een unieke ervaring worden, wat een coole combinatie is dat!’.

FlyingLotusDe geweldige show en muziek van DJ Flying Lotus in Het Concertgebouw? Micha hoopt het ooit mee te mogen maken

Mooie vooruitzichten voor aankomend jaar maar wat was het hoogtepunt van 2015 voor de jonge marketeer? Micha: ‘We werden vorig jaar 21 met Entrée en hebben het jubileum uitvoerig gevierd. Zo kwam Perquisite optreden samen met strijkersensemble Fuse en diverse gastartiesten. Daarnaast werd de zaal omgetoverd tot bioscoop en konden 50 mensen blijven slapen in de prachtige Spiegelzaal. Dit laatste was de grootste wens van de Entrée-leden en mede daarom een geweldig evenement. Een nacht in een gebouw vol historie’. Mooie projecten dus in Het Concertgebouw en we gaan natuurlijk niet weg voordat Micha nog wat goede klassieke concerttips voor de komende tijd aan ons meegeeft, dus hierbij:

31 maart / 1 april – Tracks: Experimentele pianist Hauschka met het Alma Quartet: klik hier voor meer informatie

9 april – Essentials + Entrée voorprogramma: symfonische klassiekers die je gehoord moet hebben: klik hier voor meer informatie

14 april – wat uitdagender: AAA serie, Fresco's bij het Concertgebouworkest + na afloop het Entrée late night café: klik hier voor meer informatie

Wil je meer weten over Entrée? Neem dan een kijkje op de website

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: klassieke muziek, gigstarter, concertgebouw, essentials, koningsnachtconcert, entrée, micha windgassen, nederlands kamerorkest, benjamin clementine, amsterdam