Identity Circus realiseert dromen met crowdfunding

Bij Tom

Identity Circus is een energieke indie-band uit de omgeving van Utrecht. Sinds medio 2014 maken ze muziek en vanaf januari in de huidige bezetting. Ze stonden afgelopen jaar o.a. in de finale van de Gigstarter Artiest v/h Jaar met hun aanstekelijke pop en rockmuziek. Vanaf deze week is de band een grootschalige crowdfund actie begonnen, daarom moesten we snel weer bijpraten met frontman Ricco Martino Fiorito. Onder de machtige Dom in Utrecht bespreken we de recente ontwikkelingen rond de band.

Hoe ziet de Crowdfunding actie van Identity circus er precies uit?
Om de opnames van de eerste EP te bekostigen hebben we ervoor gekozen om een crowdfunding actie op te zetten. Daarbij kunnen mensen geld doneren in ruil voor een tegenprestatie. Bijvoorbeeld een CD, een akoestisch optreden of een geheel georganiseerd tuin feest.

Klinkt goed. Zijn sites als voordekunsten.nl en andere crowdfunding sites de toekomst voor muzikale projecten volgens jullie?
Wij denken dat het een platform is die onafhankelijk artiesten de mogelijkheid geeft om financiële middelen te verzamelen om professioneel te groeien. Het voordeel is dat je niet naar een label hoeft te zoeken die ook zeggenschap wilt hebben in het artistieke proces. Door zelf kei hard te werken en elke euro binnen te harken die je tegen komt kun je je droom verwezenlijken. En artistieke vrijheid behouden.

We zagen fans voorbij komen in het filmpje, uit welke hoeken krijgen jullie allemaal steun voor het project?
Fans, vrienden, familie maar hopelijk ook onbekende die ons voorbij zien komen op Facebook en aangetrokken worden door wat we uitstralen. Daarnaast hebben we een goede band met Muziekvijver en gaat 3voor12 Utrecht ook nog een stuk aan de crowdfunding actie wijden. We proberen het gewoon zo breed mogelijk in te zetten want onze muziek is ook gemaakt voor een breed publiek. Daarnaast gaat crowdfunding niet alleen om geld ophalen, het is ook een manier om jezelf weer te promoten en je boodschap neer te zetten.

In het filmpje horen we het over de 'volgende stap' na het uitbrengen van de EP en wij zijn nieuwsgierig, wat is de volgende stap?
De volgende stap is voor ons een hele goede plaat maken met hopelijk een knaller van een hit erop. Nu hebben we enkel nog onze demo's online staan. Doordat we een hoogwaardige EP uitbrengen kunnen we een stap zetten naar nog betere zalen en festivals om op te treden. We zijn van plan om in het najaar een grootse EP release tour op te zetten waarbij we door heel het land willen gaan spelen. Met een goede plaat onder de arm kom je natuurlijk makkelijker op plekken binnen dan met een demo.

Voor de sceptici die 7000 euro een hoog bedrag vinden voor het opnemen, kan jij ze overtuigen waarom dat nodig is?
Dat kunnen wij zeker begrijpen. Het is ook veel geld en voor minder hadden we ook best een EP op kunnen nemen. Maar dit bedrag is gebaseerd op het plan dat we hebben die staat voor de kwaliteit die we willen maken. Voor 4000 euro hadden we ook een EP op kunnen nemen. Maar dan is er veel minder studio tijd, veel minder tijd voor het mixen en masteren en de pre-productie. We hebben een hele toffe studio in Utrecht gevonden met twee jonge ambitieuze producers aan het roer. Daarnaast willen we er nog externe mensen bij halen om het resultaat nog beter te maken. Dat kost gewoon geld, kwaliteit kost gewoon geld. We hadden op safe kunnen spelen en laag in zetten, maar we hadden zoiets van: "We gaan er vol voor!" En als het heel goed uitpakt breiden we het misschien wel uit naar een album, en als de opbrengsten iets minder zijn dan lappen we zelf gewoon meer bij. De start is in ieder geval veelbelovend!

Bekijk hieronder de promovideo voor de crowdfunding campagne van Identity Circus:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: identity circus, gigstarter, utrecht, indie-rock, crowdfunding