De geschiedenis achter Pride en diversiteit in muziek

Door Het Gigstarter Team op 16-06-2021

Muziek is altijd een manier geweest om meningen te uiten, om te vechten voor gelijke rechten. We willen graag de vooruitgang vieren die is geboekt in de richting van gelijkheid voor LHBTI+ individuen. Het Gigstarter team verzamelde een stukje geschiedenis achter Pride en belicht enkele muzikanten die zich ook inzetten voor de strijd. Laten we met muziek veranderingen in de samenleving teweegbrengen!

De geschiedenis achter de Pride - Stonewall Inn

Rood staat voor leven, oranje voor genezing, geel voor zonlicht, groen voor natuur, blauw voor harmonie en paars voor geest. Dit zijn de kleuren van de regenboog Pride vlag. De eerste versie van de vlag werd ontworpen door Gilbert Baker en deze werd voor het eerst gevlagd op 25 juni 1978, in San Francisco. Het duurt 20 seconden om te beseffen hoe vrolijk en kleurrijk de vieringen voor Pride tegenwoordig zijn, maar de realiteit van het dagelijks leven kan anders zijn dan dit. De vooruitgang die tot nu toe is geboekt moet echter gevierd worden en daarom gaan we met dit blog in op enkele van de belangrijkste opmerkingen uit de geschiedenis van deze beweging. Daarnaast analyseren we hoe de LHBTI+-gemeenschap de muziekwereld heeft beïnvloed.

Het evenement vindt plaats in New York City, op 28 juni 1969. Op dat moment werden openbare demonstraties van homoseksuele relaties nog steeds veroordeeld door de politie en de onderdrukking was massaal. De bar genaamd Stonewall Inn zou het epicentrum zijn van de Pride-vieringen die we nu kennen. Destijds begon de politie een inval in Stonewall Inn en de mensen reageerden zeer heftig en vochten terug, waarbij zij zich in de straten verzamelden. Marsha P. Johnson, een Afro-Amerikaanse die zichzelf identificeerde als travestiet, was pas 23 jaar oud toen dit gebeurde, zij was een van de meest actieve stemmen in opkomst. Na dit historische moment richtten Marsha en haar kameraad Sylvia Rivera STAR op - Street Transvestite Action Revolutionaries.

De LHBTI+ gemeenschap en invloed in de muziekwereld

De kracht van muziek kan soms worden onderschat of zelfs tot een cliché worden verheven. Dat zou niet zo moeten zijn. Volgens Glaad, "een mediakracht die ernaar streeft het verhaal vorm te geven en dialoog uit te lokken", beweert 53% van de LHBTI+ muziekluisteraars dat ze "verloren" zouden zijn zonder muziek. Het is enorm belangrijk om een vertegenwoordiging te hebben, niet alleen om te normaliseren en steun te geven, maar ook om discriminatie aan te vechten. De uitspraken van David Bowie, Freddy Mercury, en Elton John, door middel van hun video's, uiterlijk en teksten, begonnen het stigma te veranderen en gaven iets meer aan hun fans en de wereld. Het is ook belangrijk op te merken dat dit slechts het meest zichtbare en toegankelijke deel van de strijd was. De documentaire "Paris is Burning" toont de queer, drag ballroom cultuur van de jaren 80, met stijlen als disco en funk.

Ook meer recente artiesten zetten zich in voor deze belangrijke zaak. Channel Orange, het eerste album van Frank Ocean, waarin hij zijn seksualiteit uit, won een Grammy Award voor Best Urban Contemporary Album. SOPHIE, die vorig jaar overleed, zorgde voor een revolutie op het gebied van popmelodieën en is een van de grootste iconen voor de queer gemeenschap.

Frank Ocean - Good Guy

Het feit dat we nog steeds over dit onderwerp moeten schrijven, draagt een onmiskenbare treurigheid met zich mee. Het leren kennen van de geweldige geschiedenis achter Pride, de mensen die vochten, nog steeds vechten en de muziek die de LHBTI+ gemeenschap vertegenwoordigt, omvat en inspireert, brengt geluk, pijn, maar vooral hoop met zich mee.

Bronnen:
Pride Month: Who was Marsha P. Johnson and why were they so important?
How did the rainbow flag become a symbol of the LGBTQ Pride
LGBTQ+ representation & activism in the music industry

Gigstarter is een diverse en inclusieve gemeenschap waarin iedereen meer dan welkom is: Laten we live muziek gelijkwaardig maken

Word lid van onze gemeenschap

Gerelateerde blogs op Gigstarter:

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: gay pride, gemeenschap, live muziek, pride, diversiteit, LHBTI+