Ex-DJ JoeySuki over zijn leven na een burn-out

Door Georgina Rider op 11-09-2018

Joey Lelieveld was meer dan 10 jaar een DJ en producer die de wereld rondreisde met zijn muziek. Zijn DJ-carrière als JoeySuki eindigde met een burn-out in 2014. Op dat moment stond het grote festivalseizoen voor de Tilburgse artiest op het punt om te beginnen, in een jaar waarin zijn populariteit enorm was gegroeid. Optredens over de hele wereld, meerdere top-10 noteringen in de Beatport-charts en getekend op Hardwell’s label Revealed. We spreken hem over de burn-out, zijn nieuwe leven en gouden tips voor beginnende DJs die willen overleven in de internationale muziekwereld.

2014 bleek een erg heftig jaar voor je te zijn. Hoe zou je het begrip burn-out zelf omschrijven?

‘In mijn woorden is het een periode in je leven wanneer je je heel ongelukkig voelt in de plek waar je bent in je leven. Je begrijpt het leven niet meer en je bent niet in staat om van het leven te genieten. Je moet je voorstellen dat je dan niet meer kan werken omdat je gewoon instort. De laatste tour heb ik volledig geannuleerd omdat ik niet meer uit bed kon komen. Dus ik denk niet dat er een manier was om door te werken.’

Denk jij dat dit een groot probleem is binnen de muziekindustrie?

‘Volgens mij ligt het niet alleen aan de muziekindustrie. Het is overal te zien. Overal waar er een vorm van druk plaatsvindt. Het kan ook in de muziekindustrie gebeuren. Dit omdat je onder andere met fans te maken hebt die je tevreden wilt houden. Daarnaast is het ook je baan waar je goed wilt presteren. Er zijn veel ballen die je tegelijkertijd in de lucht moet houden.’JoeySuki met één van zijn grootste hits (265K keer bekeken op Youtube): Life Is Calling samen met Kill The Buzz

Heb je het idee dat het professionele netwerk dat je had opgebouwd binnen de muziekindustrie in gevaar is gekomen door je burnout?

‘Welnee. Je kunt het vergelijken met vrienden. Verlies je je vrienden als je een tijdje niet met ze praat? Of als je een tijdje minder met ze praat? Ik merkte het toen ik een bericht stuurde naar mijn manager, mijn boeker en al die mensen. Toen ik de boodschap verstuurde dat ik wilde stoppen en dat ik een stap terug wilde nemen, vonden ze het prima. Natuurlijk vonden ze het niet cool, omdat ze geld verdienden door mij. Maar op de lange termijn is het beter voor mij als ik een stap terug neem en hopelijk sterker terugkom.’

De laatste tijd wordt er in diverse media veel gesproken over geestelijke gezondheid in de muziekindustrie. Waarom denk je dat dit nu gebeurt?

'Ik denk dat het nu gebeurt omdat veel grote spelers zijn begonnen met het praten erover. Het onderwerp kwam uit de taboesfeer en ik denk dat dat de reden is waarom andere mensen er ook over zijn begonnen te praten. Ze schamen zich niet meer omdat hun voorbeeld ook hetzelfde heeft meegemaakt. Als beroemde mensen met een groot aantal volgers erover beginnen te praten, zullen anderen volgen.'

georginaJoey in gesprek met onze verslaggeefster Georgina

Kun je me vertellen wat je nu aan het doen bent? Je bent een artist coach, hoe doe je dat?

'Ik ben eigenlijk met het bedrijf begonnen omdat het iets was dat ik tijdens mijn carrière miste. Ik miste iemand aan de zijlijn die me begeleidde en die mij advies gaf en die ik kon vertrouwen. Het belangrijkste wat ik doe, is een neutraal persoon zijn. In de muziekindustrie - en de meeste van de creatieve industrieën - verwacht iedereen een percentage van elkaar. Er is niemand die precies neutraal is. Iedereen heeft redenen voor elkaar om een bepaalde beslissing te nemen. En vooral als het gaat om geld natuurlijk. Een beslissing nemen op basis van geld is meestal niet de beste beslissing. Het is gewoon het denken op korte termijn en niet het denken op de lange termijn. Dus ik begon dit bedrijf eigenlijk vanuit de gedachte neutraal te zijn en mensen onderweg te begeleiden. Artiesten helpen met problemen en uitdagingen die ze hebben, die zowel beginners als professionals kunnen zijn.'

Dus accepteer je geen betalingen van deze artiesten?

'Ja dat doe ik wel, maar op basis van een uurloon. Dan is het duidelijk. Je weet dat dit bedrag per uur is en als je twee uur wilt hebben, is het deze hoeveelheid geld. En mij kan je uitdagingen voordragen en met mijn eigen ervaring en kennis help ik je daarmee. Bijvoorbeeld over het tekenen van een contract of uitbrengen van een track. Ik geef een indicatie van het aantal uur dat ik met de klus bezig ben en dat reken ik achteraf met je af.'

Vooral voor startende artiesten en jongeren kan ik zeker zien waarom jouw werk relevant zou zijn. Maar je zei ook dat je met wat meer ervaren en professionele artiesten werkt.

'Het is eigenlijk een ander soort coaching. Want met beginners is het meer de praktische kant van de industrie. Zoals: "Hoe krijg ik mijn track ondertekend?" "Wat zijn de dingen die ik moet hebben als ik aan de slag ga?" En andere simpele basisvragen. Maar als je bij een professionele artiest komt, is dat meer, "Ik heb net een heel groot gevecht gehad met mijn vriendin en nu moet ik het vliegtuig in voor een tour van twee weken, hoe ga ik dit oplossen?" of "Ïk heb ruzie met mijn management, wat moet ik doen?" Dat soort dingen.'Trailer van de documentaire over het leven van de wereldberoemde Avicii, de dit jaar overleden DJ had een hectisch leven dat van dichtbij is vastgelegd

Je hebt nooit iets als psychologie gestudeerd, klopt het dat je advies uitsluitend komt vanuit je eigen ervaringen?

'Dat klopt en zo kan ik ook zien wanneer iemand te diep gaat. Ik kan hen altijd adviseren om naar een psycholoog te gaan. Ik probeer ze gewoon te helpen met alle kennis, contactpersonen en ervaring die ik heb en als ik hen daar niet mee kan helpen, zal ik ze naar iemand anders sturen.'

Waarom zien de mensen werkzaam in de industrie een burn-out vaak van tevoren niet aankomen?

'Het draait allemaal om beslissingen maken. Het is een harde wereld, maar de echte wereld is ook moeilijk. Je hoeft alleen maar keuzes te maken die overeenkomen met jouw ambities. Als je de ambitie hebt om fulltime te werken en een vaste baan wilt, breng dan je doelen in kaart en breng je keuzes op die manier in kaart. Maar als je mensen vertelt dat je de muziekindustrie ingaat en je de volgende grote popster wilt zijn, moet je jouw ambities daarvoor duidelijk hebben. Je zult er veel meer uren aan moeten besteden en je zult nog harder moeten werken.'

JoeyJoeySuki tijdens een optreden voor een uitzinnige menigte

Hoe voorkom je een burn-out?

'Je moet naar je lichaam luisteren en beslissen wat je ermee moet doen. Er is iets mis in je carrière als je die problemen ervaart. Het betekent niet dat je je carrière moet verlaten en de muziekindustrie volledig moet verlaten. Maar je moet tijd met jezelf doorbrengen en uitzoeken wat het echte probleem is. Dus niet alleen een massage krijgen maar bijvoorbeeld je schema eenvoudiger maken.'

Is de ongezonde levensstijl die het bestaan van een DJ met zich mee kan brengen een oorzaak voor een burn-out?

'Als je een ongezond leven leidt, heeft dit er zeker invloed op. Als je jouw lichaam niet echt als een tempel behandelt maar gewoon vol met drank, drugs en slechte ritmes vult. Eigenlijk helemaal geen ritme. Ons lichaam is daar niet voor ontworpen. Ik denk dat als je lichaam niet zijn best is, het makkelijker is om slechte herinneringen en gedachten in je op te nemen.'

Hoe kijk je terug op jouw carrière als DJ?

'Sinds kort ben ik vader. En ik vind het een leuk idee dat als mijn kleintje over 20 jaar naar Youtube gaat en genoeg beelden over mij kan vinden van toen ik 16 of 20 was. Beeldmateriaal over hoe ik de wereld rondreisde en hoe ik leefde. Je laat iets achter, iets dat je hebt gedaan en gemaakt: je muziek. Ik zie het als een erfenis dus ik denk niet dat het een goed idee is ‘to burn out or to fade away’. Ik ben meer een gezonde kerel. Daarmee bedoel ik dat ik nooit wil verdwijnen, ik wil lang leven en een erfenis nalaten.'

Kom langs bij de officiële Gigstarter ADE afterwork op 19 oktober

Wil je meer weten over de muziekindustrie, tips voor artiesten en Gigstarter? Lees dan onze blog.

Gigstarter maakt live muziek toegankelijk voor iedereen. Op gigstarter.nl vind en boek je gemakkelijk live muziek voor jouw feest. Deze service is voor zowel de artiest als boeker volledig kosteloos. Neem een kijkje op de site en volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven van Gigstarter evenementen en nieuw talent.

Minder gedoe. Meer muziek.


Tags: JoeySuki, DJ, georgina